Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Zondag, 21 Januari 2018

logo rally online

006

Wim Delmel

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Op naar de 50ste editie!

Over enkele dagen volgt de officiële opening van de inschrijvingen voor de 50ste editie van de Rallye de Hannut. Na afloop van de editie 2017 werden vele ideeën geopperd om deze 50ste editie een totaal onuitgegeven karakter te geven, maar de organisatie heeft spijtig genoeg moeten rekening houden met een aantal sportieve en logistieke elementen omwille van de verplaatsing van de Spa Rally naar hetzelfde weekend, een beslissing die unilateraal genomen werd en waarvan wij enkel hebben kunnen kennis nemen, hetgeen wij ten zeerste betreuren.

Toch werden de laatste weken grote inspanningen geleverd om een 50ste editie aan te bieden die onvergetelijk zal zijn! Bij de nieuwigheden 2018 is alvast de traditionele voorstelling van de streekploegen, die voor de eerste maal zal doorgaan in de Marché Couvert op vrijdag 9 maart vanaf 18u. Een andere nieuwigheid voor 2018: de Rallye de Hannut is de eerste wedstrijd van de Clio2 Rally Challenge. Net als vorig jaar is de ganse wedstrijd te volgen op de radio en op internet door de aanwezigheid van 7FM. Meer details en verrassingen volgen in de komende dagen met de onder andere de publicatie van de officiële affiche 2018 … 

Het reglement en de inschrijvingsformulieren zijn alvast reeds beschikbaar op www.hesbayemotorclub.be (Opening van de inschrijvingen op 24 januari)

6 resultaten voor nog meer spanning

Volgende maand gaat het Wereldkampioenschap Rally van start in Monte-Carlo. Ook in eigen land staat het Belgian Rally Championship in de startblokken. Op 24 februari staan de titelkandidaten aan de start van de Rally van Haspengouw in Landen.

De kalender van het Belgisch rallykampioenschap telt opnieuw 9 wedstrijden, waarvan de deelnemers 8 wedstrijden selecteren waarin ze punten kunnen scoren voor het kampioenschap. Van deze 8 wedstrijden zullen slechts de 6 beste resultaten meegeteld worden in de eindstand van het kampioenschap. Dat betekent één resultaat minder dan in 2017. Het seizoen 2017 was razend spannend, met een driestrijd voor de titel tussen Vincent Verschueren, Kris Princen en Kevin Abbring, maar we mogen niet op onze lauweren rusten na dit succesjaar. Om rekening te houden met de economische context, zullen nog slechts 6 resultaten in rekening worden gebracht. De reden voor deze reglementswijziging spreekt voor zich. Teams die het budget vinden voor 4 of 5 rally's, zoals we er elk jaar een aantal zien, zullen nu misschien een extra inspanning doen om toch aan de maximale 6 resultaten te komen. Ook piloten die twee mindere scores hebben, zullen gemotiveerd worden om verder te doen. De reglementswijziging is dus bedoeld om meer rijders te overtuigen minstens 6 wedstrijden van het Belgian Rally Championship af te werken. Bij voorkeur natuurlijk 8 wedstrijden of zelfs 9, al ben je in die laatste wedstrijd transparant voor de toekenning van de punten.

Een andere reglementswijziging betreft de R2-wagens. Zij moeten niet langer op commerciële benzine rijden, maar ze mogen gebruik maken van speciale racing fuel, waardoor de R2's met een turbomotor opnieuw competitief zullen zijn.

Indrukwekkende kijkcijfers

Ook in 2018 zal het Belgian Rally Championship weer uitgebreid in beeld worden gebracht op diverse nationale en internationale zenders, dankzij de inspanningen van BRC-promotor Chris Courteyn en zijn team. De kijkcijfers en het bereik in 2017 waren weer indrukwekkend. Zo hadden de uitzendingen op VRT/Sporza een marktaandeel van 20%, met een totaal aantal kijkers van 1.759.000. De meest bekeken reportage was trouwens die van de... Rally van Haspengouw, met 384.000 kijkers. Gemiddeld keken 195.000 kijkers naar de samenvattingen van het BRC op VRT/Sporza, terwijl ook de RTBF ruim aandacht besteedde aan het BRC, met telkens ongeveer 100.000 kijkers per uitzending.

1,4 miljoen views

In 2018 zal het BRC opnieuw kunnen rekenen op heel wat visibiliteit. Sporza/VRT heeft zich geëngageerd om nog langere samenvattingen te tonen, al blijft dit engagement afhankelijk van de overige sportactualiteit die dag. RTBF zal eveneens het BRC volgen, terwijl de samenvattingen geproduceerd door de promotor telkens veelvuldig (120 keer per rally in 2017) te zien zullen zijn op Sport 10 en Sport 40. En dan is er nog de internationale coverage op de meest uiteenlopende zenders over gans de wereld. Op sociale media heeft de aandacht voor het BRC ook een boost gekregen. Afgelopen seizoen werden de filmpjes van het BRC 1,4 miljoen keer bekeken op YouTube en Facebook (in totaal 928.000 minuten). De pagina van het BRC op Facebook telt meer dan 23.000 likes en op Instagram heeft het BRC ook meer dan 22.000 volgers.

Je zal dus in 2018 niet naast het Belgian Rally Championship kunnen kijken. Afspraak op 24 februari in Landen voor de Rally van Haspengouw!

De kalender van het BRC 2018

24/02. Rally van Haspengouw
9-10/03. Spa Rally
07/04. TAC Rally
27-29/04 Rally van Wallonië
19/05 Sezoensrally
22-23/06 Renties Ypres Rally
31/08-1/09 Omloop van Vlaanderen
29/09 East Belgian Rally
3-4/11. Condroz Rally

de Mévius - Louka: een goed gevuld menu

Dit jaar zullen de kleuren van het RACB National Team weer in het buitenland worden verdedigd, maar ook tijdens enkele Belgische rally’s. Het ambitieuze duo werkt een al even ambitieus programma af op de verschillende rallywegen. Guillaume de Mévius en Louis Louka maken zich op voor een uitzonderlijk seizoen. Het programma van 2018 betekent een mooie stap voorwaarts in hun carrière.  

Guillaume de Mévius en Louis Louka hebben in 2018 een goed gevulde agenda, met zes manches van het Belgian Rally Championship en drie wedstrijden van het WK rally, allemaal aan het stuur van een door Peugeot BeLux ondersteunde Peugeot 208 T16. “Het is ongelooflijk wat ons overkomt”, stelt de rijder. “Over enkele dagen mogen we al aan de slag, want ons seizoen begint in de WRC2-klasse van de Rally van Monte Carlo. Er staan nog twee andere WRC-manches op ons programma, met Corsica en de Deutschland Rally. In België zullen we zes keer aan de start verschijnen.”

“Dit is een serieuze stap voorwaarts”, vervolgt corijder Louis Louka. “We hebben heel wat werk voor de boeg, zeker in het vereenvoudigen van onze nota’s voor de meer technische rally’s. Maar we zijn er klaar voor en heel gemotiveerd. Zes Belgische en drie WRC2-rally’s met een heel competitieve wagen afwerken, dat is gewoonweg uitzonderlijk. Een droom die werkelijkheid wordt, inderdaad.”

“We rekenen op Guillaume en Louis om een maximum aan kilometers af te werken en hun ervaring uit te breiden”, stelt Geoffroy Theunis, manager van het RACB National Team.


Het programma:

25-28/01: Rallye Monte-Carlo
23-24/02: Rally van Haspengouw
9-10/03: Spa Rally
5-8/04: Tour de Corse
27-29/04: Rallye de Wallonie
21-23/06: Renties Ypres Rally
16-19/08: Deutschland Rally
28-29/09: East Belgian Rally
2-4/11: Rallye du Condroz

Een parcours 50% veranderd tegenover 2017 en 30% vernieuwd

Het is opnieuw een van de sterke punten van de Legend Boucles: het parcours! Sinds de verhuis naar Bastogne, vier jaar geleden, hebben de organisatoren een nieuw speelterrein ontdekt, met de mogelijkheid om jaar na jaar te variëren. “We hadden veranderingen beloofd en we hebben woord gehouden. We bieden drie nieuwe proeven aan en een vierde is grondig anders”, vertelt de organisator Pierre Delettre. “En is nog meer op komst. We hebben de helft van het parcours gewijzigd in vergelijking met 2017 en een derde is volledig nieuw.”

Naar goede gewoonte zullen de namen en de details van de 13 proeven (totaal 19 Rt’s) niet op voorhand bekend gemaakt worden. Het parcours is goed voor 216 km tegen de chrono, of de lengte van een moderne Belgische rally. Nu kunnen we wel al enkele details vrijgeven. De etappe op zaterdag is meer traditioneel. Ze bestaat uit zes proeven die tweemaal moeten afgewerkt worden, volgens het lussenssysteem en dat met een finish rond de klok van 20u00. De laatste proeven zullen dus in het donker verreden worden.

“De dag zelf begint met een nieuwe proef van goed 10 kilometer voor de deelnemers aan de Legend en dan gaat het richting de provincie Luik voor enkele klassiekers”, gaat Delettre voort. Het eerste deel van het weekend omvat 122,82 kilometer tegen de chrono op asfalt, terwijl op zondag nog 93 km op het menu staat, met 7 RT’s waarvan twee nieuwe en een scherprechter van 35 km die deels over bekend terrein gaat.

“Het is duidelijk dat de etappe van zondag, door de wouden, geheim blijft en dat we weer goed onverhard gezocht hebben om een mooie dag aan te bieden. De teams gaan er van genieten en de toeschouwers ook. Tweederde van typische RAC wegen zullen eigenlijk nieuw zijn. Show en spektakel gegarandeerd. Vooral gezien de Power Stage met dubbele bestraffingen.”

Zoals u vaststelt, hebben de organisatoren eens te meer hun best gedaan, met 13 verschillende proeven, iets wat uniek is in ons land.

Thierry Neuville aan de start van de Legend met de Opel Corsa van zijn debuut: “Voor de show”

De uitmuntende winnaar van vorig jaar, toen met meer dan 6 minuten voorsprong, Thierry Neuville zal weer dé grote vedette van de volgende Legend Boucles zijn. De rijder uit Sankt-Vith bergt echter meteen zijn zegekansen op... want hij doet het eigenlijk buiten klassement.

“Ik hou van deze rally: het parcours, de ambiance en het publiek zijn fantastisch”, vertelt de drievoudige vicewereldkampioen. “We hebben ons vorig jaar erg goed geamuseerd en ik wilde terugkomen, maar enkel voor de fun, de fans en om samen met Nicolas Gilsoul een schitterend weekend te beleven.”
De rijder van Hyundai in WRC zal dus tussen de Monte-Carlo en Zweden, aan de start staan van de Legend Boucles in Bastogne met de Opel Corsa A waarmee hij zijn rallydebuut heeft gemaakt.

“Ik heb mijn eerste wagen opnieuw gekocht, de Corsa waarmee ik in mijn eerste rally in Luxemburg reed, in de Crêtes en in een heuvelklim in 2007. Ik heb met mijn broer de carrosserie volledig hersteld in het familiale atelier van Sankt-Vith. We hebben de auto een beetje verbeterd, het is nu een wat hybride wagen. Het is de reden waarom we buiten klassement rijden in Legend met het nummer TN5. Ik wil niet in Demo rijden want daar is geen competitie. Ik zal echter niet in de einduitslag opgenomen worden, maar we gaan wel de show verzekeren in dit Belgische rallyfeest.”

Voor de gelegenheid zal de Corsa van het bekende duo Neuville-Gilsoul in een totaal nieuw kleedje staan, want naast de trouwe partners van Thierry et Nicolas, is er ook het bedrijf Trace dat aan dit feestje deelneemt.

De officiële aankondiging van de aanwezigheid van Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul zal het publiek van de Legend Boucles van Bastogne zeker plezieren, al komen ze niet in de uitslag voor. De man uit Sankt-Vith zal zeker wel willen laten zien wat hij met de auto kan!

Onze landgenoot Yves Matton is benoemd tot de nieuwe directeur van rally's bij de FIA en zal zijn nieuwe functie uitoefenen vanaf de burelen van de FIA te Genève vanaf 7 februari 2018. Yves neemt de fakkel over van Jarmo Mahonen die eind 2017 op rust ging. 

Yves zal verantwoordelijk zijn voor Rally's en Cross Country op alle niveaus gaande van een lokale wedstrijd tot het FIA World Rally Championship en FIA World Cup voor Cross Country. Hij zal verantwoordelijk zijn voor de administratie, reglementen en management van de FIA kampioenschappen. Onder leiding van de Secretaris Generaal voor Sport van de FIA, Peter Bayer, zal Matton de tussenpersoon zijn voor alle partijen in de sport om de aantrekkelijkheid, efficiëntie en duurzaamheid van de disciplines te optimaliseren.

FIA president Jean Todt licht toe: "Yves heeft pakken ervaring op verschillende niveaus van rally, wat belangrijk is voor verdere groei. Hij heeft een grote passie voor de sport en heeft inzicht als onafhankelijke en als constructeur en zal een formidabele troef vormen om de toekomstige ontwikkeling van rally’s te verzekeren. Ik wil ook PSA Motorsport bedanken om de overgang van Yves naar de FIA vlot te laten verlopen. Ik wil ook hulde brengen aan Jarmo Mahonen voor zijn opmerkelijke bijdrage en de vooruitgang die de rallysport boekte onder zijn leiding. We beschikken over een stevige fundering om vooruitgang te boeken en ik ben zeker dat de sport enkel zo zal blijven groeien."

Yves zijn passie voor de rallysport begon al in zijn kindertijd en volgde verschillende rally's in ons land van dichtbij en begon vanaf 1986 zelf deel te nemen. Daarna begon hij zelf wagens te verhuren om daarna aan de slag te gaan als Team Manager bij Kronos Racing. Eind 2002 ging hij aan de slag bij Citroën Sport als Logistics Manager en nog later als WRC Coördinator en Team Manager. Hij bleef contact houden bij Citroën nadat hij in 2008 een andere weg koos om in 2012 terug te keren als Team Principal waar hij verantwoordelijk was voor het WRC programma en het FIA World Touring Car Championship waarbij hij onder zijn leiding drie wereldtitels wist te bemachtigen. Ook was Yves verantwoordelijk voor de terugkeer van Citroën in het WRC met de C3 WRC.

Yves Matton legt uit: "Ik moet erkennen dat ik me zeer vereerd voel om deze functie te vervullen binnen de FIA, de instantie die instaat voor de reglementering van de wereldwijde autosport. Ik heb in de sport op verschillende niveaus gewerkt voor één van de meest bekroonde constructeurs uit de geschiedenis, maar voor mij is dit een echte kroon op mijn werk."

Met de start van het nieuwe Belgische rallykampioenschap 2018 vlak voor de deur – traditioneel weerklinkt het startschot ook dit jaar op 24 februari in de Landense “Rally van Haspengouw” – pakt de Benelux importeur van DMACK banden in het BRC uit met een nieuwe “DMACK Trophy”. Niet alleen na iedere wedstrijd, maar vooral aan het eind van het seizoen, zullen de laureaten hun beloning in ontvangst mogen nemen.

“Vorig jaar ging het debuut van de DMACK banden in het nationale rallykampioenschap – met dank aan piloten als Cédric Cherain, Andy Lefevere, Cédric De Cecco of Davy Vanneste – niet onopgemerkt voorbij”, licht Renaud Jamoul toe. Jamoul is naast Benelux importeur van DMACK banden ook in het WRC verantwoordelijk voor de verkoop van de DMACK producten. “De prestaties die deze rijders neerzetten, en vooral dan de chrono's die Cédric Cherain in Condroz tot aan zijn ongelukkige opgave liet optekenen, beklemtoonden niet alleen de kwaliteit van de banden maar vooral ook het feit dat ze wel écht geschikt waren voor de Belgische rallywegen! Sinds het afsluiten van het seizoen 2017 zijn de contacten met teams en rijders dan ook alleen maar uitgebreid en zo groeide het idee om een interne competitie te organiseren. Een soort van 'koers in de koers' die zich richt tot de piloten die met DMACK banden zullen aantreden in het BRC 2018.”

Concreet komt het er op neer dat de beste vier resultaten van het seizoen 2018 zullen weerhouden worden om de eindrangschikking op te maken. “Maar ook na iedere rally zijn er prijzen te verdienen en dat op basis van de algemene uitslag, zonder rekening te houden met de ranking in groep of klasse. Over het geheel van het seizoen wordt er op die manier ruim 50.000 euro aan aankoopbonnen uitgereikt aan de laureaten. Kers op de taart: de eindwinnaar van de DMACK Trophy 2018 krijgt de toezegging om in het seizoen 2019 aan één BRC wedstrijd te kunnen deelnemen aan het stuur van de officiële DMACK wagen uit de R5 categorie. Uiteraard in de DMACK kleuren...”

Gelijktijdig zal DMACK Benelux instaan voor de optimale opvolging van haar Trophy 2018 in de media. Uiteraard mogen de rijders die ook aan andere dan BRC rally's deelnemen, hun wagens ook met DMACK banden uitrusten.

Alle nuttige info is te verkrijgen via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of via het nummer +32 470 92 83 58 van Renaud Jamoul. Eerste afspraak met de DMACK troepen over enkele weken in Landen...

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. - +32 470 92 83 58 – Facebook : DMACK Benelux

Ook in 2018 officieel piloot voor Škoda

Achiel Boxoen blijft ook in 2018 gesteund door Škoda België en kan zo zijn leerproces verder zetten.

"Zeer tevreden om te bevestigen dat gisteren Škoda België heeft aangekondigd op het autosalon dat ik nog een jaar hun officiële piloot zal zijn! Samen met Freddy Loix als mijn mentor en coach! Ik kan nu al bevestigen dat we zullen deelnemen aan 8 manches van het BRC. We zijn nog steeds aan het werken aan het budget om in alle rally's optimaal aan de start te komen. Ik kijk al uit om terug achter het stuur te zitten!," aldus Achiel.

 

Laatste Nieuws

Prev Next