Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Dinsdag, 19 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Wie pakt de zege én de titel in Hoei?

Geschreven door  Nov 01, 2017
Het ultieme duel voor de Belgische titel

De 44ste editie van de Condroz Rally wordt dit weekend opnieuw een grandioze afsluiter van het Belgisch rallykampioenschap. De klassieker in Hoei presenteert, zoals elk jaar, een prachtige affiche met minstens een tiental kandidaten voor de overwinning. Het ideale toneel voor het ultieme duel voor de Belgische titel tussen leider Vincent Verschueren en uitdager Kris Princen.
 
9 wedstrijden stonden dit jaar op de kalender van het Belgian Rally Championship, maar toch zal de titelstrijd pas beslist worden in de Condroz Rally, de laatste wedstrijd van het seizoen. Dat is al geleden van 2009, toen Pieter Tsjoen zich in Hoei nog moest reppen om Paul Lietaer en Melissa Debackere van de titel te houden. Deze keer gaan Vincent Verschueren en Kris Princen, winnaar in Hoei in 2014 en 2005, het duel aan. Kevin Abbring maakte in de East Belgian Rally een foutje dat hem uitgeteld heeft in de titelrace. Kris Princen heeft met 12 punten achterstand minstens een 3de plaats nodig, zelfs indien Verschueren de finish niet haalt. Voor Verschueren volstaat een 4de plaats in alle omstandigheden... Het wordt rekenen, maar de Skoda-rijders beseffen beiden dat de Condroz Rally een erg lange en zware wedstrijd is. Bovendien staan er nog een pak andere kleppers aan de start die een afwachtende strategie meteen zullen afstraffen.
 

Denken we maar aan Kevin Abbring, die dit jaar de Rally van Wallonië en vooral de Ypres Rally won voor Peugeot. Hij krijgt bij Peugeot het gezelschap van Guillaume de Mevius die zijn debuut maakt met een R5 in de kleuren van het RACB National Team. De jongste van de broers de Mevius is mathematisch echter nog niet zeker van de Junior-titel. Ook Cédric De Cecco is opnieuw van de partij met de 208 T16 van Pevatec Racing.

Citroën komt met een erg sterke delegatie naar Hoei. Cédric Cherain, winnaar in 2015, bewees in Sankt-Vith dat hij zich kan meten met de Skoda's als de omstandigheden moeilijk zijn. Die ambitie heeft François Duval zeker ook. De voormalige WRC-rijder uit Cul-des-Sarts wil de teleurstelling van vorig jaar, toen zijn Hyundai nog te fragiel bleek, naar de vergeethoek rijden. Bruno Thiry maakt zijn wederoptreden samen met zijn vroegere copiloot, Stéphane Prévot. De viervoudige winnaar komt niet om een figurantenrol te spelen, net zomin als Kevin Demaerschalk, die een ongelukkig seizoen met een positief resultaat wil afsluiten.

En dan zijn er natuurlijk nog de snelle Fabia's R5 van Xavier Bouche, Guillaume Dilley, Ghislain de Mevius en Bertrand Grooten. Stuk voor stuk kleppers die in de Condroz hun snelheid niet meer moeten bewijzen. Dat geldt ook voor de Adrian Fernémont, die recent papa is geworden, die kiest voor een Ford Fiesta R5, net als Davy Vanneste en Ludovic Sougnez, die zijn R5-debuut maakt.

Op het snelle parcours en zeker indien de omstandigheden moeilijk zijn, blijft het ook opletten voor de WRC-rijders, zoals Yves Matton, de teambaas van Citroën Racing in het Wereldkampioenschap. Matton komt aan de start met een Citroën C4 WRC, net als David Bonjean. Michaël Albert en Manu Canal-Roblès, vorig jaar de revelatie, blijven trouw aan hun Skoda Fabia's WRC.

In totaal komen er maar liefst 158 teams aan de start van deze Condroz Rally. Naast 18 R5's en 4 WRC's, verwachten we spektakel van de Porsches 997 GT3 van Fred Bouvy, Francis Lejeune en John Wartique. 

Voor het kampioenschap is het ook uitkijken naar de tijden van Bastien Rouard, die met zijn DS 3 R3T op een prachtige 4de plaats algemeen staat in het BRC.

De Condroz Rally in Hoei telt dit jaar 18 klassementsproeven. De eerste wagen start zaterdagochtend omstreeks 8h in Hoei. Zondag om 16h zal de kersverse Kampioen van België over het finishpodium rijden, na een ongetwijfeld erg spannende wedstrijd van 205,58 km tegen de chrono.
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws