Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Dinsdag, 19 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Sezoensrally: Tien R5's en een handvol Porsches !

Geschreven door  Mei 18, 2018

Adrian Fernémont neemt de handschoen op

De affiche van de 42ste Sezoensrally in Bocholt oogt indrukwekkend. Het belooft een erg boeiende strijd voor de overwinning te worden, want de twee favorieten, Kris Princen en Vincent Verschueren, krijgen er een speelkameraad bij. Adrian Fernémont, winnaar in Spa, wil zijn titelambities benadrukken met een topprestatie in Noord-Limburg met de Skoda Fabia R5 van San Mazuin.
 
De vraag die gesteld kan worden is of de Skoda Fabia's R5 ongeslagen blijven. De kans is groot, want de drie favorieten starten met een Fabia R5. Kris Princen is licht favoriet. De Limburger won vorig jaar op de maaskiezel, maar hij heeft bovendien de TAC Rally gewonnen, na zijn eerdere zege in Haspengouw. Zijn grootste rivaal is Vincent Verschueren, die recent de Rally van Wallonië won met de Skoda van GoDrive. Adrian Fernémont kon zijn partners overtuigen om een 5de wedstrijd toe te voegen aan zijn programma in Wallonië. Na zijn overwinning in Spa, is dit een unieke kans voor Fernémont om zijn titelambities te onderlijnen.

Maar, er zijn nog enkele kanshebbers met een Skoda Fabia R5, toch nog altijd de referentie in ons land. BMA zet, naast de wagen van Kris Princen, nog twee Fabia's R5 in. Steve Matterne zal zijn laatste wedstrijd rijden met de Fabia R5, terwijl Didier Duquesne op verplaatsing wil schitteren. De jonge rekruut van Skoda België, Sébastien Bedoret, is uitstekend aan zijn leercampagne begonnen. In Bocholt zal de 22-jarige het wellicht een beetje lastiger hebben, want de jonge rijder debuteert op de maaskiezel. 

Met onverhard heeft de Nederlander Erik Van Loon zeker geen problemen. De voormalige Nederlandse kampioen leeft zich tegenwoordig elk jaar uit in Dakar, dus wat stof is hem niet vreemd. Van Loon komt zijn snelheid aanscherpen met zijn Fabia R5 om goed voorbereid aan de start te komen van de ELE Rally, zijn thuiswedstrijd. In die wedstrijd wil Martin van Iersel zich ook graag tonen met zijn nieuwe Hyundai i20 R5. 

Nog een buitenlander met ambitie is natuurlijk Stephen Wright, ondertussen een vertrouwd gezicht in de Sezoensrally. De Ier stond al drie keer op het podium met zijn Ford Fiesta R5. Voldoende om met vertrouwen aan de start te komen. "Stephen wil weer op het podium staan, maar ik denk dat het startveld dit jaar nog sterker is," lacht Eddy Smeets, zijn navigator. "Maar, hij kent zijn Fiesta R5 goed en hij is altijd gemotiveerd om in Bocholt goed te scoren. We zullen trouwens rijden met dempers die M-Sport ontwikkelde voor Ierse asfaltwedstrijden. In feite zijn het dempers voor onverhard, aangepast aan asfaltwedstrijden. Benieuwd hoe die zullen reageren op de maaskiezel," besluit de navigator. Een tweede Ford Fiesta R5 is de wagen in de kleuren van JobFixers van Pieter-Jan Michiel Cracco, de enige van het team die in Bocholt aan de start zal staan. 

Aan outsiders geen gebrek, te beginnen met de snelle Mitsubishi's van Steve Becaert en Bastien Rouard. Maar, ook de Porsches van Patrick Snijers en Gunther Monnens mikken op een plaats in de buurt van de Top 5. "Ik ben opgegroeid op de maaskiezel, een heel specifieke ondergrond. Met de Porsche wordt het een apart verhaal. Je hebt enorm veel power, maar al het gewicht ligt op de achtertrein, je rijdt met erg brede banden, waardoor je uit het spoor van de R5's komt… Allemaal zaken die het extra moeilijk maken, maar de 997 GT3 blijft een fenomenale bolide om mee te rijden, ook op onverhard! Ik wil toch kort bij de Top 5 finishen."

Patrick Snijers beseft wel dat hij de streekrijder in het oog moet houden. "Gunther zal zeker een kwaaie klant worden. Hij kent de kiezel als geen ander. Ik zal opnieuw rijden met Davie Thierie, die me de rest van het seizoen zal navigeren. Ik denk dat we toch in de buurt van de top-5 moeten kunnen geraken…"
De drie andere Porsches zijn in handen van Johan Dekens, Robby Moers en Darrel Taylor. In GT nemen ze het op tegen de Nissan 350Z's van Ditr Toprek en Dirk Ceyssens. De M Cup zal op de maaskiezel ook voor een prachtig spektakel zorgen. 

Zoals elk jaar, nemen de BMW's een belangrijk deel van het spektakel voor hun rekening. Met 300 pk op de achterwielen, staan de "Beemers" garant voor dwarse passages op het grind. Maar, ze zijn ook erg snel. Na twee zeges, mikt Mats Van den Brand op een derde overwinning op rij, maar deze keer moet hij het zonder zijn vaste copiloot Eddy Smeets redden. De nota's in de M3 E30 worden gelezen door Martijn Wydaeghe, aangekondigd als de nieuwe navigator van Guillaume de Mevius, die in Bocholt helaas aan de kant blijft.  Franky Boulat, die in Tielt pas in de slotfase moest plooien, tracht de Nederlander van de zege te houden. Tom Ceuppens tracht zijn 3de plaats te verdedigen. Andere kleppers zijn Wim Muilwijk, Tobi Vandenberghe en vooral Patrick Diels, die op de Limburgse kiezel mee kan strijden voor het podium.

Jeff Steensels, al 42 jaar voorzitter van RT Moustache, organisator van de Sezoensrally, mag tevreden zijn, want het startveld is kwantitatief en kwalitatief uitstekend. Het parcours blijft trouw aan het gekende concept, met drie lussen van vijf klassementsproeven. In vergelijking met vorig jaar neemt KP Goolder opnieuw zijn plaats in ten koste van de KP in Peer. De deelnemers werken drie keer de lus De Hees, Goolder, Veldhoven, Steenberg en Gerdingen af.

Meer info via: www.sezoensrally.be

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws