Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Vrijdag, 29 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Condroz Rally: Stefaan Prinzie wint, Pieter-Jan Maeyaert de nieuwe kampioen

Geschreven door  Nov 10, 2015

In het Historic Belgian Rally Championship 2015 bleef de titelstrijd spannend tot de laatste meters van de Condroz Rally, de klassieker in Hoei waarmee elk jaar het nationaal seizoen wordt afgesloten. Het werd een razend spannende en zeker ook druk besproken finale. Stefaan Prinzie mocht de champagne ontkurken in Hoei, maar Pieter-Jan Maeyaert nam de Belgische titel mee naar Roeselare.

Dit seizoen werd een nieuw artikel toegevoegd in het reglement van het Historic BRC, in navolging van het reglement bij de moderne wagens. Art. 5.1.7 bepaalt dat de punten behaald in de klasse gehalveerd worden als deze klasse minder dan drie deelnemers telt. Hierdoor werd het puntentotaal van Stefaan Stouf en Pieter-Jan Maeyaert gecorrigeerd. Stouf verloor 10 punten en Maeyaert 5 punten.

Met 50 punten bleef Stefaan Stouf leider voor de Condroz Rally, maar de Nieuwpoortse vishandelaar bleef aan de kant wegens professionele verplichtingen. Hij moest hopen op pech voor zijn achtervolgers Jens Maes (45 punten) en Pieter-Jan Maeyaert (40 punten). Die pech bleef echter uit, waardoor Stefaan Stouf uiteindelijk 3de wordt in het Historic BRC.

Voor de titel bleef het spannend tot de laatste klassementsproef. Na de opgave van Didier Vanwijnsberghe met zijn nieuwe Toyota Celica 4WD, die van bij de start weer gehinderd werd door een haperende motor, nam Stefaan Prinzie (Opel) het commando over, maar een gebroken gasklep deed de Stesha-piloot naar de 2de plaats zakken. Maeyaert nam de leiding en controleerde de wedstrijd, al liet hij niet na om het publiek het nodige spektakel te bieden. Maar, zondag verloor hij plots 2'40" op Prinzie in Ben-Ahin door een probleem met de alternator. Prinzie nam de leiding over en met Jens Maes op de vierde plaats bleef alles nog mogelijk. Een derde plaats zou voor Maes voldoende zijn om de titel te pakken...

In de slotronde bleven de posities echter ongewijzigd. Stefaan Prinzie bekroonde zijn sterke wedstrijd met een verdiende overwinning, terwijl de 32-jarige Pieter-Jan Maeyaert in zijn eerste volledige seizoen meteen Belgisch kampioen Historic werd.
"Ongelofelijk dat het gelukt is. Pas na de Omloop van Vlaanderen, bij het bekijken van de tussenstand, hebben we gezien dat we nog een gooi konden doen naar de titel. Vandaar dat we de laatste twee wedstrijden hebben gereden. De titel was voor het seizoen zeker geen doelstelling," lachte Pieter-Jan, die vorig jaar in zijn thuisbasis Roeselare voor de eerste keer proefde van de rallysport.

Stefaan Vankemmel werd derde en daar was de Opel-piloot erg blij mee: "Na 2 jaar afwezigheid wegens een hernia, heb ik met volle teugen genoten. Ik had niet gedacht dat het zo goed zou gaan. Ik ben klaar om er in 2016 weer tegenaan te gaan."

Jens Maes was natuurlijk enorm ontgoocheld over het missen van de titel met amper 1 puntje verschil, maar anderzijds kon hij zijn knappe progressie weer bevestigen in Hoei: "Pieter-Jan heeft deze week nog gewisseld van klasse, want in Classic zou hij slechts halve punten scoren, terwijl hij in PTN wel de volle pot kon pakken. Zaterdag heb ik rustig gereden in de wetenschap dat finishen voldoende was, maar zaterdagavond viel ons oog op die klassewissel. Jammer dat ik het niet eerder wist. Maar goed, we hebben een mooi seizoen gereden en veel bijgeleerd."

Guino Kenis sloot de Top 5 in Hoei af voor Marijn Hoens. De BMW-dealer trekt dit jaar nog naar Wales voor de RAC Rally: "Afgezien van een gebroken draagarm, deed onze 2002 ti het perfect. Ik heb me weer enorm geamuseerd en de wagen is klaar voor de RAC Rally."

Laatst aangepast op Woensdag, 11 november 2015 09:43
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws