Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Vrijdag, 29 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Prachtige 4de plaats voor Hermen Kobus in Ieper

Geschreven door  Jun 27, 2016

"Het juiste ritme gevonden"

De 52ste editie van de Kenotek Ypres Rally, de Belgische manche van het European Rally Championship, kreeg dit jaar een enorm sterk deelnemersveld aan de start. Vanaf de eerste tot de laatste proef gingen de toppers voluit, op de limiet. Hermen Kobus en Erik de Wild vonden zaterdag het juiste ritme. Met twee snelste tijden behaalden ze een prachtige vierde plaats met hun Skoda Fabia R5.

Na een mooie vierde chrono op de kwalificatieproef donderdagavond in Nieuwkerke, mochten Hermen en Erik vrijdagmiddag als vierde hun startpositie kiezen. Logischerwijze kozen ze voor de 4de startplaats, achter Bryan Bouffier, Freddy Loix en de verrassende Jaromir Tarabus. De kwalificatie werd verreden op een erg natte en gladde proef, terwijl het vrijdagavond droog was. Na de eerste lus van drie proeven stonden Hermen en Erik op de 7de plaats, op 17" van leider Bouffier.

"Ik ben niet tevreden. De motor levert niet het maximale vermogen. De pop-off valve is al een paar keer open gegaan. Normaal kan je met een turbodruk van 1,6 bar rijden, maar bij ons gaat de klep al open op 1,4 bar. We beschikken gewoon over aanzienlijk minder vermogen dan onze concurrenten," reageerde Hermen ontgoocheld. "En, ik had het niet verwacht of gedacht, maar het is duidelijk dat ik zelf ook even moet wennen aan de hoge snelheden. Het niveau ligt bijzonder hoog en er wordt verschrikkelijk hard gereden!"

Vrijdagavond werd de pop-off valve gewisseld, want in de tweede lus was het probleem verergerd. De mapping werd niet aangepast, dus de motor stond niet op maximaal vermogen. Hermen bleef het beste van zichzelf geven. Na een schuiver op de Kemmelberg viel Hermen terug naar de 6de plaats, maar het duel met Bernd Casier bleef razend spannend.

"Ik had vorig jaar niet gereden in Ieper, zodat ik de nieuwe proeven nog moest leren. Vooral op de proef van Westouter-Boeschepe vond ik het moeilijk om het juiste ritme te vinden op het gedeelte van de proef op Frans grondgebied. We bleven voluit aanvallen en Bernd liet ook niets liggen," vertelde Hermen, voor het ingaan van de slotronde van drie proeven. En, daarin zette Hermen plots twee snelste tijden op de tabellen. Omdat Vincent Verschueren nog een foutje maakte, schoven Hermen Kobus en Erik de Wild door naar de vierde plaats, een evenaring van hun beste resultaat in Ieper.
 
"Het moet toch eens lukken om op het podium te finishen. We staan hier weer te kijken naar het podium," lachte Hermen na de finish. "Nee, eerlijk, ik ben enorm tevreden met deze vierde plaats. In het slot had ik het goede ritme weer te pakken en reed ik weer efficiënt. Ik moet toegeven dat ik in het begin van de rally wel wat met mezelf geworsteld heb. Het vertrouwen was niet optimaal. Ik ben heel blij met die twee snelste tijden in de slotronde en met de tijden die we hier gereden hebben. We finishen hier achter drie Belgen die het parcours prima kennen maar die vooral het ritme van het Belgisch kampioenschap hebben."

Hoe dan ook, de ambitie om in Ieper op het podium te staan blijft natuurlijk. De afspraak voor 2017 is al gemaakt!

Karel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Laatste Nieuws