Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Vrijdag, 29 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

ConXioN Omloop van Vlaanderen: Topaffiche voor de West-Vlaamse klassieker in Roeselare

Geschreven door  Nov 30, 2014

De Koninklijke Automobielclub Midden Vlaanderen heeft weer een prachtig parcours uitgestippeld voor de 55ste editie van de ConXioN Omloop van Vlaanderen, de oudste wedstrijd op de kalender van het Belgian Rally Championship. De strijd op de 18 uitdagende klassementsproeven zal op vrijdag 5 en zaterdag 6 september razend spannend worden, want de affiche oogt indrukwekkend.

De wedstrijd opent op vrijdag 5 september met drie klassementsproeven. De proef "De Ruiter" zal twee keer verreden worden, met tussendoor een passage over de nieuwe chronorit van Koolskamp, de vervanger van de proef in Beveren die wegens wegenwerken van het menu verdwijnt. Na de opwarming vrijdagavond, die elk jaar wel een paar verrassingen in petto heeft, volgt een heel intensieve zaterdagetappe aan een hoog ritme. Er worden nog 15 proeven afgewerkt, waaronder drie keer de befaamde en unieke Zoning op het industrieterrein, waar op het einde van de wedstrijd de beslissing zal vallen.

Wie stopt Kris Princen?

Met drie overwinningen op vier wedstrijden, start Kris Princen natuurlijk als uitgesproken favoriet in deze ConXioN Omloop van Vlaanderen. De Subaru-piloot krijgt deze keer wel stevige concurrentie, want regerend Nederlands kampioen Bob de Jong komt aan de start met zijn Mitsubishi Lancer WRC05 en Dakarist Bernhard Ten Brinke maakt zijn wederoptreden in de rallysport met zijn Ford Fiesta RS WRC.

Chris Van Woensel heeft in Staden bewezen dat de West-Vlaamse proeven voor hem geen geheimen hebben. David Bonjean voelt zich traditioneel ook altijd goed op de snelle proeven in Roeselare, terwijl de Brit Robert Swann met een Subaru Impreza WRC S11 aan de start komt.

 
Drie top R5's klaar voor de strijd met Loix

Naast het WRC-geweld, is het vooral uitkijken naar het vervolg van de strijd in het Belgisch kampioenschap. Freddy Loix kan, net zoals vorig jaar, eventueel een tweede opeenvolgende Belgische titel vieren in Roeselare, maar dan moet de wedstrijd wel in het voordeel van de Skoda Fabia S2000 van BMA uitdraaien. Dat is geen evidentie, want er komen drie snelle R5's aan de start, de topwagens van de nieuwe generatie.

Daarbij denken we in de eerste plaats aan Pieter Tsjoen, die met de Peugeot 208 T16 van DG Sport de laatste scratch van de wedstrijd reed in de Geko Ypres Rally en die afgelopen week uitgebreid ging testen in de regio. De 8-voudige Belgische kampioen zal deze keer wel klaar zijn om de confrontatie aan te gaan met Freddy Loix.

Vincent Verschueren heeft de zomermaanden ook benut om zich klaar te stomen voor zijn tweede topafspraak met de Citroën DS3 R5 van GoDrive. Er werd vooral gewerkt aan een betere afstelling voor meer efficiëntie op de Belgische klassementsproeven. In Staden was Verschueren sterk gestart, met tijden vergelijkbaar met die van WRC-piloot Van Woensel, tot hij zich in de regen op slicks liet verrassen.

De derde R5 aan de start is ondertussen al goed gerodeerd, wat Cédric Cherain in Ieper bewees met een bijzonder knappe tweede plaats. Cherain is mathematisch zeker nog niet uitgeteld voor de titel, maar voorlopig telt vooral de strijd om de tweede plaats met de Nederlander Hermen Kobus, die in Roeselare van de partij zal zijn met zijn vertrouwde Ford Fiesta Super 2000. In de categorie S2000 krijgt hij weerwerk van Davy Vanneste, altijd snel in de ConXioN Omloop van Vlaanderen, en van François Kicq, die voor de eerste keer zal starten met de tweede Skoda Fabia S2000 van BMA.

De R4's en GT's als outsiders

Naast de Lancers Gr.A van Jonas Langenakens en Tuur Vanden Abeele, willen vooral de R4-piloten zich mengen in de strijd voor de dichtste ereplaatsen. Andy Lefevere en Claude Bal zullen er onderling een prestigestrijd van maken. Verder zijn er een reeks snelle Mitsubishi's Gr.N, onder aanvoering van Guillaume de Ridder en Filip Pyck. Andere Gr.N-tenoren zijn de Nederlanders Van Ballegooijen, Faes, Eckhaus en de Brit Meegan.

Maar, wie de voorbije wedstrijden heeft gevolgd, zal zeker letten op de tijden van de Porsche 997 GT3 van Timothy Van Parijs (De Bock). De zescilinder boxer staat stilaan op punt en de 997 zou bij droog weer wel eens voor een enorme verrassing kunnen zorgen.

Van Parijs is de eerste referentie voor de andere achterwielaandrijvers, waaronder de Porsches van Chris ConXioN Debyser, de wederoptredende Henri Schmelcher en vooral Matthias Viaene, die zijn nieuwe Porsche 997 GT3 op nationaal niveau zal presenteren.

Patrick Snijers heeft met zijn BMW 130i al eerder bewezen dat hij een gooi kan doen naar een dichte ereplaats. De Beemer bulkt van het vermogen en staat garant voor mooie passages.

Snelle jongeren in R2

In het kader van de 55ste ConXioN Omloop van Vlaanderen viert Ford België het 15-jarig bestaan van zijn merkencup. Samen met TeamFloral werd in Roeselare 15 jaar geleden de Ford Ka Cup gelanceerd en sindsdien hebben heel wat jonge talenten, waaronder natuurlijk Thierry Neuville, hun eerste sporen verdiend in de Ford Fiesta Sport Trophy.

In R2 staat de strijd centraal in de Peugeot 208 Rally Cup en in de Ford Fiesta Sport Trophy, maar zeker ook de titelstrijd in het Junior Kampioenschap van België. Guillaume Dilley voert de stand aan bij de Juniors, maar na zijn opgave in Ieper zijn Stijn Pacolet en Amaury Molle, twee R1-piloten, heel dicht genaderd.

Nederlandse 350Z Challenge

De regerende Junior Kampioen van België is dit jaar actief in de Nederlandse 350Z Challenge. Matthias Boon start daarin als favoriet, maar met KNAF-Talent Kevin Kooijman als concurrent zal de Leuvenaar niets mogen laten liggen.

Kortom, spektakel verzekerd vrijdag en zaterdag in de 55ste ConXioN Omloop van Vlaanderen, want ook in Historic en het RACB Criterium komt de voltallige top aan de start.

Alle info: www.omloopvanvlaanderen.be

Laatst aangepast op Zondag, 30 november 2014 00:00
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws