Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Vrijdag, 29 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Nijhof en Elbert voltooien trilogie in Hellendoornse klassieker

Geschreven door  Nov 30, 2014

Ook de derde short rally waar Jan Nijhof en Henk-Jan Elbert in 2014 aan de start stonden is uitgelopen op een klinkende zege voor het duo uit Goor. Dat de zege in de korte versie van de prestigieuze Hellendoornse rallyklassieker heel wat voeten in de aarde, of beter gezegd modder, had blijkt niet uit de imposante voorsprong van dik twee minuten, want in tegenstelling tot de twee zeges in Putten en Grönegau beiden met BMW M3, werd de Hellendoornse victorie behaald met een vrijwel standaard cup Compact M3.

“Het is een standaard Compact M3 Cupauto waarmee we van start gaan. Er is alleen wat aan het motormanagement veranderd waardoor de motor iets meer toeren kan maken. Op het onverhard zijn we natuurlijk in het nadeel, maar we willen wel proberen om te winnen”, wist navigator Henk-Jan Elbert voor de start te melden. De ervaren co-piloot uit Goor bleek over profetische gaven te beschikken want vanaf de eerste meters streed het duo met de ex-Ploeg Compact M3 voor de eerste plaats met Ivo van Rijn (Subaru) en Ruurd Ochse (Honda).

Tacticus Nijhof had voor de grotendeels onverharde KP Ligtenberg bij Rijssen een slimmigheidje bedacht. “We reden de hele wedstrijd met twee gravelwielen achter in de Compact. Voor de start op Ligtenberg wisselden we de slicks van de achterwielen om met de gravelbanden. Het kostte even tijd, maar dat had ik er graag voor over”, lachte Nijhof. De tactische oplossing om het gebrek aan vierwielaandrijving te compenseren bleek een meesterzet. Op de eerste, droge, passage van de Ligtenbergproef bleef Nijhof iedereen al voor, al was het verschil met Van Rijn slechts 0.3 seconden.

Toen de tweede passage van start ging, brak er een gigantische hoosbui los boven Rijssen. Binnen vijf minuten veranderden de stoffige paden net buiten Rijssen in verraderlijke modderbanen. “Dit was de meest idiote proef die ik in mijn hele rallycarriere gereden heb. Twee minuten voor de start stonden we nog ductape te plakken op de voorruit tegen de laaghangende zon. Toen het begon te regenen heb ik aan de starter gevraagd om het ductape er weer af te trekken”, vertelde Nijhof na afloop van een modderballet dat zijn weerga in de Nederlandse rallygeschiedenis waarschijnlijk niet kent. En in dat modderballet bleken de KUMHO gravelbanden die voor de start gemonteerd waren in combinatie met de stuurmanskunsten van Nijhof en de feilloze navigatie door Elbert goud waard. “In de regen is vermogen niet meer belangrijk. Maar makkelijk was het zeker niet. Ondanks dat we alle ramen dicht hadden gedaan besloeg de voorruit. Ik heb mijn gordels zelfs een fractie losser dan gebruikelijk moeten doen zodat ik af en toe met een handje over de voorruit kon vegen”, aldus Nijhof. Na ruim dertien Comedy Capers kilometers kwam de achterwielaangedreven Compact M3 over de streep met een voorsprong van 2 minuten en 17 seconden op Ivo van Rijn in de vierwiel aangedreven Subaru.

De schijnbaar zekere zege leek echter op de slotproef Beuzeberg bij Holten nog in gevaar te komen toen Nijhof vlak na de start door een diepe plas moest. “De motor kreeg daar zoveel water te verwerken dat hij op twee cilinders ging lopen. Ik heb zelfs in de eerste versnelling moeten rijden om de motor aan de praat te houden. Heel langzaam kwam de derde cilinder er weer bij en halverwege de proef begon ook de vierde cilinder weer mee te toen. Daardoor konden we het verlies op die proef beperken tot slechts 15 seconden. Wat een wedstrijd en wat zijn we blij met de winst”, glunderde Nijhof.

Uitslag Unicia Schutte Hellendoorn Short Rally

1. Jan Nijhof/Henk-Jan Elbert (NL, BMW Compact M3) 48:07,8
2. Ivo van Rijn/Danny Hoekstra (NL, Subaru Impreza STi) + 2:06,6
3. Martin Menzing/Peter van Teunenbroek (NL, Mitsubishi Lancer EVO 8) + 3:24,8

Laatst aangepast op Zondag, 30 november 2014 00:00
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws