Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Vrijdag, 29 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Hellendoorn Rally: Dubbele overwinning binnen gesleept door Rookie

Geschreven door  Nov 30, 2014

Rally Team Brabant had zich afgelopen weekend als doel gesteld om, tijdens de 33e editie van de Unica Schutte ICT Hellendoorn Rally, met beide Rookie auto’s voor een overwinning te gaan. Antoine en Johan waren uit op de overwinning in de standaard groep N klasse en Stijn en Marco gingen voor de finish. De dubbele overwinning werd zaterdagavond een feit maar dit ging niet zonder slag of stoot, de zwaarste rally van Nederland werd nog zwaarder door mist, stof, regen, onweer en modder. 

Vrijdagavond stonden er zes klassementproeven op het schema. De eerste klassementsproef werd door een flinke vertraging al meteen in het donker gestart, tijdens deze klassementsproef werden er langzaam mistbanken zichtbaar, in het oosten ook wel ‘witte wieven’ genoemd. Op de tweede klassementsproef zorgden de witte wieven ervoor dat het op sommige plaatsen echt potdicht zat en het zicht bijzonder slecht was. Voor de start van de derde klassementsproef was de mist alleen maar dikker geworden, de wedstrijdleiding besloot deze klassementsproef dan ook te annuleren. Daarna werd na goed overleg besloten om de resterende klassementsproeven van die avond ook te annuleren, veiligheid boven alles en die kon met deze weersomstandigheden niet meer gegarandeerd worden. 

Zaterdagmorgen trok de nog aanwezige mist weg tijdens de eerste klassementsproeven en kwam er een zonnetje tevoorschijn. Rally Team Brabant kreeg in de loop van de dag met allerlei kleine mankementjes te maken maar kon de twee Rookie auto’s in de strijd houden. Voor de start van de voorlaatste klassementsproef barste een onweer los. De regen zorgde ervoor dat de klassementsproef bij Rijssen in een grote modderpoel veranderde, de organisatie zag zich genoodzaakt ook deze te annuleren.

Stijn van Bree / Marco Schillemans

Stijn en Marco hadden zich maar één doel gesteld deze rally, de finish halen! Wederom is dit de heren gelukt. Ze hebben samen weer erg genoten en veel geleerd alleen deze keer helaas een iets minder resultaat maar dit was wel precies de volgorde die ze van tevoren voor ogen hadden. Vrijdagavond kwamen ze net lekker in hun ritme toen de organisatie besloot om niet meer verder te rijden. Ze stonden op dat moment op een 3e plaats in klasse 12 met de Nissan 350Z. 

Zaterdagochtend werd vol enthousiasme weer van start gegaan. Helaas kregen ze op de eerste doorkomst van de lange Hellendoornproef een lekke band. Besloten werd om deze op de klassementsproef te wisselen. De proef werd hervat maar ze waren de pechduivel nog niet kwijt, weer kregen ze een lekke band. Deze band werd na de finish van de klassementsproef wederom vakkundig door de heren vervangen maar door de normtijd die ze hierdoor opliepen duikel den ze in het algemeen klassement. 

De rest van de zaterdag hebben Stijn en Marco genoten van de mooie en uitdagende klassementsproeven. Door de wisselende weersveranderingen werd er nog een aantal malen gekozen om de banden te verwisselen buiten de klassementsproef maar dat werd steeds meer appeltje,eitje voor de heren. Uiteindelijk wisten ze de Nissan zaterdagavond op een 36e plaats algemeen over het podium te rijden. “Dit was inmiddels mijn 7e deelname aan een (short)rally en tot nu toe heb ik ze allemaal uitgereden en daar ben ik erg trots op,” glundert Stijn. “Tevens willen Marco en ik Rally Team Brabant hartelijk bedanken voor hun inzet. Wat zij allemaal voor ons gedaan hebben is grandioos en we zijn erg trots om deel te mogen uitmaken van zo’n team. Ik hoop dat we onze zeer prettige samenwerking in de toekomst kunnen voortzetten,” sluit Stijn af.

 

Antoine van Ballegooijen / Johan Findhammer

Voor Antoine en Johan begon de rally met een goede voorbereiding. De organisatie had alle proeven aangepast ten opzichte van voorgaande jaren, daardoor was het zaak om alle proeven tijdens de verkenning met precisie op notes te zetten. 

Vrijdagavond werd er rustig gestart om vooral het materiaal te sparen. Door het opgebouwde wedstrijdritme wisten ze echter toch meteen de basis te leggen voor de rest van de wedstrijd, een voorsprong werd opgebouwd op hun groep N collega’s. Op de tweede klassementsproef begon de mist ze echt parten te spelen. Continue werd er geanticipeerd op het aanpassen van snelheid en op het op-en afschakelen van de verstralers op de auto. Het vertrouwen in elkaar en in de notes onder deze omstandigheden kwam tot uiting in een keurige zesde tijd algemeen. 

Zaterdagmorgen werd het ritme weer opgepakt en ging het duo vol van start met wederom een zesde tijd algemeen als resultaat. De daarop volgende klassementsproef was met zijn 24 kilometer de langste van deze rally, hier kon de opgedane ervaring van WK Duitsland in het lang geconcentreerd blijven rijden optimaal gebruikt worden. Ze pakten hier dan ook een vijfde tijd algemeen. Na de service zaterdagochtend was er op weg naar Hellendoorn (kp11) ineens een brandlucht in de auto. Bij de start aangekomen werd er gekeken en bleek er een klein brandje onder de motorkap te zijn ontstaan. Door snel en adequaat handelen kon Antoine deze gelukkig met de handblusser uit krijgen. Er was geen schade te zien en alle systemen leken nog te functioneren, ondanks dat ze “gebrand” waren kwam er nog een zevende tijd op de klokken. 

Op klassementproef 12 nabij Rijssen begaf net na de start de koppeling het en konden ze alle korte en haakse bochten maar stapvoet s nemen. Nadat Johan aan de finish de auto uit de zone had geduwd konden ze zelf een noodrepartie uitvoeren om daarna met twee minuten vertraging toch nog van start te gaan op de volgende klassementsproef. Tijdens de service daarna begon het ook nog te regenen en werd gekozen om de Mitsubishi Lancer Evo X op intermediates te zetten. Echter was de proef Rijssen ondertussen al zo slecht geworden dat de organisaite besloot deze te annuleren. Daardoor was er nog maar één klassementsproef over om de achterstand van 3,3 seconden die was ontstaan op Arjen de Koning weg te werken. Ondanks het feit dat de lampenbak was los geraakt en met twee tyraps nog aan de auto hing te bungelen wisten ze de natte klassementsproef met een supertijd af te leggen. Daardoor pakten ze ook Arjen de Koning en finishten op een keurige zesde plaats algemeen. Daarnaast scoren ze de eerste plaats in de Groep N (N4),1e in de Divisie 2 en 1e in de klasse 3. Van de 10 klassementsproeven op zaterdag wisten ze er op 9 een scratch in de standaard klasse neer te zetten.

Laatst aangepast op Zondag, 30 november 2014 00:00
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws