Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Donderdag, 25 april 2024

logo rally online

Rally Online België

Rally van Wervik: Davy Vanneste geeft Pieter Tsjoen de zege cadeau...

Geschreven door  Jun 12, 2016

De Woodstoxx Rally van Wervik 2016 is gewonnen door Pieter Tsjoen, bij zijn debuut met de nieuwe Ford Fiesta R5 Evo. Hij kreeg de zege cadeau van Davy Vanneste die in in de allerlaatste proef door een dom foutje nog van de baan schoof, ook al had hij in de oranje Ford Fiesta R5+ een mooie voorsprong. Hermen Kobus werd bij zijn heroptreden knap tweede, gevolgd door Skoda-genote Melissa Debackere. 

Hoewel er met acht R5-wagens een mooi deelnemersveld aan de start stond, moesten we al na enkele kilometers in de eerste proef geen rekening meer houden met één van die R5-wagens. Fredericq Delplace zal zijn debuut met de Skoda Fabia R5 wellicht nog lang herinneren. Hij ging van de baan op KP Kruiseke en knaldde daarbij een electriciteitspaal omver. De proef werd geannuleerd en Delplace mocht reeds gaan inpakken... 

Ondertussen had Davy Vanneste wel reeds de snelste tijd op de tabellen gezet daar op Wervik. Na een halfjaar niet meer gereden te hebben had de thuisrijder niet veel tijd nodig om terug in het ritme te komen. 'Nestn' sprokkelde na de eerste drie proeven een kleine 5 seconden voorsprong bij elkaar op Melissa Debackere, die in haar fraai gedecoreerde Fabia R5 opnieuw een wagen gevonden lijkt te hebben die haar goed ligt. Na de heropbouw van zijn Skoda kwam de Nederlander Hermen Kobus proefdraaien in Wevik met het oog op Ieper, en hij tikte aan als derde na de eerste boucle. Pieter Tsjoen en Bernd Casier volgden op vinkenslag in hun Ford's. Jochen Claerhout was zesde in zijn luidruchtige Porsche, maar na de derde ronde zou hij uit wedstrijd stappen. Lietaer voerde het ritme aan in Historic. 

Vanneste voelde zich duidelijk in zijn sas op de proeven van Kruiseke en Geluwe. In de tweede en derde ronde klokte hij er telkens de scratch, terwijl Kobus de proef van Wervik tweemaal voor zijn rekening nam. Ook het publiek zag dat Tsjoen zijn Fiesta R5 Evo telkens beter onder de knie kreeg, en dankzij enkele sterke tijden was hij na 9 van de 12 proeven opgerukt naar de tweede plaats. Melissa volgde op 6 seconden terwijl Kobus al bijna 22" moest toegeven, terwijl hij Casier zag naderen tot op 3 tellen. Nog steeds bleef Lietaer de strijd aanvoeren in Historic, als we van een strijd konden spreken. Halfweg koers moest PJ Maeyaert de strijd staken en al op de eerste proef reeds verdween Didier Vanwijnsberghe van het toneel met motorpech op zijn BMW, iets wat ook Wim Soenens te beurt viel. 

Terwijl het publiek steeds meer moest beginnen rekenen, de wedstrijd had na de derde ronde immers bijna een uur vertraging, mocht de zonnecréme worden ingeruild voor de paraplu. Een fikse regenzone maakte van het parcours hier een daar een modderpoel waarbij meerdere piloten lieten zich nog vangen en van de baan schoven. Ondermeer Victorien Heuninck liet zich verassen op de rondkoers van Wervik en zag zijn leidersplaats in de klasse en 11e plaats algemeen in rook opgaan. Iets wat niet gezegd kon worden van Paul Lietaer, want in de regen voelde hij zich in zijn sas met de Subaru Legacy, getuige hiervan zijn drie snelste tijden op de tabellen. De toppers pakten het rustiger aan en hoopten ongetwijfeld zonder kleerscheuren de zondvloed te doorstaan. Maar we kennen ondertussen het spreekwoord, "to finish first, you first have to finish"... Autoritair leider van de eerste proef Davy Vanneste liet zich op de allerlaatste proef ook nog verassen. Hij legde de oranje Ford in een diepe gracht en raakte er niet meer uit. Weg was de tweede opéénvolgende zege in de tabaksstad... Uiteindelijk werd de proef nog geannuleerd.

Pieter Tsjoen kreeg zo de zege in zijn schoot geworpen in zijn optimale voorbereiding voor Ieper. Kobus ging in de slotronde nog over Debackere en eindigde op 26" van Tsjoen. De thuisrijdster moest maar 4" toegeven op de Nederlander, maar finishte na de ORC Rally toch maar weer mooi op het podium. Bernd Casier tikte aan als vierde algemeen, gevolgd door Paul Lietaer die de winst pakte in Historic. Achter hem werd Alain Vermeulen zesde in zijn nieuw opgebouwde BMW M3 die duidelijk potentieel heeft. Jourdan Serderidis kwam na een moeilijke eerste seizoenshelft vertrouwen opdoen in Wervik en werd 7de algemeen met de DS3 R5. De Mitsubishi's Lancer Evo 9 van de Fransman Gregory Perrard, Jimmy Taveirne en de Brit Tony Clements vervolledigden de top 10.

Onze foto's vindt je hier!

Karel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Laatste Nieuws