Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Zondag, 03 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Karel

Karel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Sinds meerdere jaren is copiloot Nick Degryse een vaste waarde in de Rallysprint en later de Short Rally van Moorslede, in 2023 is dit niet anders… Vandaag, precies op zijn verjaardag, kon Nick Degryse aankondigen dat hij in maart opnieuw zal plaats nemen naast Melissa Debackere in de Skoda Fabia R5.

“Ik probeerde andere jaren meestal een andere piloot en/of andere wagen te vinden, maar de zege van vorig jaar aan de zijde met Melissa Debackere smaakte gewoon naar meer,” aldus de sympathieke copiloot. “We wonnen samen de eerste editie van de Short Rally en ik hoop dat we dit jaar opnieuw een gooi kunnen doen naar de zege.”

“Zomaar iemand meenemen als copiloot doe ik niet, maar voor Nick maak ik graag een uitzondering,” vervolgt Melissa. “De samenwerking verliep vorig jaar heel goed en ik twijfelde geen seconde om opnieuw met Nick aan de start te komen van zijn thuiswedstrijd.”

“Of we weer voor de zege kunnen gaan hangt natuurlijk van de tegenstand af,“ lacht Melissa. “Maar ik hoop echt dat we een stevige tegenstander aan de start krijgen, dan weten we meteen waar we staan. Ik heb het seizoen 2022 afgesloten met een heel goed gevoel in de Skoda en ik denk dat we klaar zijn om opnieuw het beste van onszelf te geven.”

“Mijn partners waren meteen enthousiast om weer met Melissa in zee te gaan. De Skoda krijgt voor deze wedstrijd een volledig nieuwe livery met dank aan Karel Leeuwerck!” Besluit Nick Degryse die in maart reeds voor de zesde keer aan de start kom in Moorslede.

De Zes Uren van Kortrijk, die komend weekend wordt verreden, is jaarlijks een hoogmis voor heel wat lokale piloten en copiloten. Zo ook voor Hans Delorge die net als vorig jaar Sébastien Bedoret aan de start brengt en voor hem de nota's zal lezen. Het zijn drukke tijden voor Sébastien, niet zozeer op rallygebied, maar recent werden hij en zijn vrouw Alix de fiere ouders van een dochtertje dat luistert naar de naam Alexina. Toch zal hij aan de start staan in Kortrijk. 

"Dat klopt, in Kortrijk zijn we er terug bij" weet Sébastien. "Dankzij Hans Delorge en heel wat sponsors kunnen we van start gaan met een Skoda Fabia R5 Evo 1. Helaas waren geen wagens meer beschikbaar bij SXM Competition, maar Fred Miclotte heeft er toch nog eentje gevonden bij Racing Techology. We hebben vorig jaar reeds gereden in Kortrijk dus ik hoop dat deze tereinkennis ons ten goede zal komen om een goeie prestatie neer te zetten. Hoedanook komen we aan de start om plezier te hebben en onze sponsors in de kijker te zetten." 

Het blauw-zwarte ontwerp van de Skoda werd trouwens net zoals vorig jaar gemaakt door uw dienaar, Karel Leeuwerck. 

Regerend kampioen en viervoudig GTC Rally Bob de Jong komt met maar een missie aan de start van de GTC Rally: zijn vijfde zege pakken en daarmee zijn positie in het ONRK verbeteren. In JACK’s Drenthe Rally in Assen begon de Hyundai-coureur samen met zijn nieuwe navigator Erik de Wild aan het seizoen met een derde plaats. In de ELE Rally kwam De Jong niet verder dan de vijfde plaats, maar onlangs in de Vechtdal Rally was hij zichtbaar tevreden met plek drie achter Jim van den Heuvel en Hans Weijs.

Na een teleurstellende vijfde plaats in de ELE Rally ging onlangs in de Vechtdal Rally het tempo omhoog bij Bob de Jong en navigator Erik de Wild. De derde plaats achter titelpretendenten Jim van den Heuvel en Hans Weijs stemde tot tevredenheid. “De samenwerking met Erik de Wild gaat steeds beter en we vormen inmiddels een goed team. Ik had wat wensen over de pace notes en Erik pakte dat meteen goed op. In de GTC Rally moet dat uitmonden in het meedoen om de eerste plaats,” aldus een gemotiveerde Bob de Jong, die ook weet dat hij qua techniek optimaal is voorbereid. De concurrentie voor Bob de Jong komt in de GTC Rally vooral van Hans Weijs (Ford) en Jim van den Heuvel (VW), maar ook Gert-Jan Kobus (Skoda) en Hyundai-merkgenoot Kevin van Deijne zullen zich willen mengen in de strijd om de ereplaatsen.

In de kampioenschapsstand moet ook rekening worden gehouden met Jan de Winkel, die met zijn Ford in een lagere klasse uitkomt, maar daardoor extra punten weet te vergaren en na drie rally’s momenteel verrassend de tweede plaats in de titelstrijd bezet, achter Gert-Jan Kobus en nipt voor Bob de Jong. Het was in geen jaren zo spannend in het Open Nederlands Rallykampioenschap.

Voor de in Essen wonende Bob de Jong is de GTC Rally echt zijn ‘thuisrally’: “Van mijn huis ben ik binnen 10 minuten in Achtmaal en ik ken de proeven goed, hoewel de organisatie er elk jaar weer in slaagt variatie aan te brengen in de gekozen route. En dat maakt het dan weer wat uitdagender.” Met 12 dicht bij elkaar liggende en spectaculaire klassementsproeven is de GTC Rally het meest compacte evenement op de Nederlandse rallykalender: er staan maar liefst 155 kilometers aan klassementsproeven op de rol en slechts 83 km aan verbindingsroutes. De start is zaterdag 9 juli om 16:30 uur vanuit het Servicepark in Achtmaal. En rond middernacht weet het ongetwijfeld weer talrijke publiek of Bob de Jong in zijn missie is geslaagd om voor de 5e keer te zegevieren in Achtmaal. Bob de Jong kijkt vooral uit naar 16 km lange klassementsproef ‘Achtmaal De Hel’: “Dat is vaak een scherprechter en het is een mooie proef met snelle bochten – dat is wel een van de meest uitdagende klassementsproeven in Nederland!” Tijdens de GTC Rally zal opnieuw de naam van Hyundai-dealer Bartelen de voorruit sieren: “Wij zijn als Hyundai-dealer in Roosendaal vereerd dat de Nederlands kampioen met onze naam op zijn auto rijdt. Met Hyundai hebben we een sterk merk in huis dat uitblinkt qua innovatie en duurzaamheid. We steunen Bob de Jong dan ook van harte bij zijn deelname in onze (en zijn) regio.” Bob de Jong is uiteraard blij met de steun van zijn eigen Hyundai-dealer ‘om de hoek’: “De betrokkenheid van de Roosendaalse Hyundaidealer Bartelen doet ons goed. Wij kunnen voor de nodige aandacht zorgen en met de prestaties en betrouwbaarheid van de i20 het sportieve imago van Hyundai versterken.”

Alle rallyfans kijken uit naar de Nacht van Achtmaal, die aanstaande zaterdag 9 juli wordt verreden. De organisatie presenteert de sterkste affiche in jaren. De volledige Nederlandse rallytop komt aan de start. Het belooft een geweldig spektakel te worden. 
 
De volledige top van het Nederlands rallykampioenschap komt naar Achtmaal, aangevoerd door viervoudig winnaar en recordhouder Bob de Jong. Samen met navigator Erik de Wild, wil de Hyundai-rijder een vijfde overwinning pakken in eigen streek. Maar, de regerende kampioen van Nederland beseft dat het niet makkelijk zal worden. 
"In eigen streek rijden geeft je altijd een extra boost, maar dit jaar is de concurrentie heel sterk gewapend. Zelf heb ik dit jaar wat tijd nodig gehad om te wennen aan de samenwerking met Erik de Wild, mijn nieuwe navigator. Na drie rally's hebben we heen en ander verfijnd. We zijn klaar om te knallen in Achtmaal. Ik ben ervan overtuigd dat onze Hyundai competitief zal zijn en dat we mee kunnen doen voor de overwinning," voorspelt Bob de Jong. "Dat is toch mijn bedoeling!"
 
Nochtans is de snelste van het begin van het seizoen, Hans Weijs Jr, ook van de partij. Na zijn overwinningen in Assen en de ELE Rally, heeft de vroegere fabrieksrijder van VW Motorsport het volste vertrouwen. Zeker omdat hij met Bjorn Degandt de navigator naast zich heeft waarmee Bob de Jong vorig jaar won.
De andere favorieten zijn de broers Van den Heuvel, die elk met een Volkswagen Polo GTI starten. Zeker Jim heeft vertrouwen na zijn zege in de Vechtdal Rally. Hij heeft duidelijk de juiste afstellingen gevonden voor de Volkswagen Polo GTI R5 en met Jouri Dockx heeft hij een navigator naast zich die de streek goed kent.  
"Nu is het te hopen dat we eens wat geluk hebben in Achtmaal, want het zat ons niet mee in de vorige edities. Vorig jaar hadden we mechanische pech en in 2019 reden we al vroeg lek," vertelde Jouri Dockx. Jim, die van de Nederlandse titel zijn hoofddoel heeft gemaakt dit jaar, kan trouwens rekenen op hulp van zijn broer, tweevoudige GTC-winnaar Jasper van den Heuvel. Die bestuurt een gelijkaardige VW Polo GTI R5. "Maar, van teamorders is geen sprake. Bij de start gaan zowel Jim als Jasper voluit hun kans. We zullen zien hoe de wedstrijd verloopt..."
 
Kort achter dit handvol kleppers, volgen Gert-Jan Kobus, leider in het kampioenschap met zijn Skoda Fabia, en Kevin van Deijne met een Hyundai i20 N Rally2. De twee jongeren willen dit seizoen ook nog graag een overwinning of podiumplaats boeken.

Richard Pex, die op zijn 59ste debuteert in de rallysport, legt de lat minder hoog. De Limburger ontdekte de rallysport samen met zijn kameraad Jos Verstappen, de papa van Max. Voor de 59-jarige zakenman is het nog maar zijn tweede rally in Nederland, na zijn deelname aan de ELE Rally. Hij brengt wel een erg mooie Citroën C3 Rally2 aan de start. Andere wagens in de topklasse zijn de Hyundai's van Martin van Iersel en Nick den Braber, de Ford Fiesta van Henk Vossen en de Skoda Fabia R5 van Roald Leemans. De jonge kerel uit Hank maakt een opvallende comeback met deze Skoda. 
"En we gaan niet te rustig van start gaan. Ik wil genieten en aanvallen in Achtmaal. Gas er op, tot de laatste bout!"
 
De GTC Rally telt ook mee voor de drie merkencups, de GR Yaris Challenge, de BMW 130i Challenge en de Motul Renault Clio Trophy. Stuk voor stuk spannende en boeiende Cups waarin voor elke seconde gestreden zal worden. Naast de snelle Mitsubishi's van Ad Smits, Lambert Parren en Mitchel van den Brink, is het in het NRK ook uitkijken naar de tijden van de Ford Fiesta Rally3 van Ingo ten Vregelaar en naar de tijden van de BMW's 130i van Wim Muilwijk, Maurice Kuijstermans, Michael Kamper en Jordy de Groot. 

Ook Edwin Abbring, de pa van Kevin, komt aan de start met een Peugeot 208 van Pevatec. Kortom, een erg sterke affiche voor de editie 2022 van de GTC Rally. Mis het rallyfeest zaterdag niet in Achtmaal. 

Afgelopen weekend won Melissa Debackere de Short Rally van Moorslede, ze schonk ook copiloot Nick Degryse zijn tweede opeenvolgende zege in Moorslede. Melissa was meteen in het goede ritme en had de ganse wedstrijd aan Vincent Verschueren een stevige tegenstander…

“We hadden een super weekend,” opent Melissa. “Sinds eind vorig seizoen voel ik me echt één met de Skoda Fabia, het doet me terug denken aan de periode met de Toyota Corolla WRC. Weet dat ik al van 2016 met deze wagen rij, het is eigenlijk al een oldtimer tussen de R5 wagens (lacht). Maar mijn papa maakt dat de wagen steeds mechanisch perfect in orde staat en dat loont! We kennen ondertussen ook de auto volledig, ik kan bij wijze van spreken mijn naam schrijven ermee.”

“Mijn doel was om als eerste Moorsledenaar aan de finish te komen,” gaat copiloot Nick verder. “We hadden een top 3 in gedachten, maar de samenwerking was top en snel voelden we dat er veel meer inzat. Ik wist al langer dat Melissa snel was, maar wat ze op kp4 liet zien was echt wel klasse. We gaven de tegenstand een mokerslag van bijna 7 seconden…”

Zo kwam kreeg duo halverwege de koers een voorsprong 8 seconden op Vincent Verschueren, maar de volgende proef ging het even mis in de Skoda Fabia R5.
“Bij het verlaten van de toertjes op kp 5 gingen we rond. Ik moet geen excuses zoeken het was gewoon een domme fout! We hebben de moed echter niet laten zakken en zijn vol in de aanval geweest. Ik heb echt alles gegeven en we konden Vincent terug pakken. Uiteraard ben ik super tevreden, de samenwerking met Nick verliep ook super, het is altijd wat wennen aan een nieuwe co maar zijn nota’s waren absoluut foutloos! Knap!”

Melissa en Nick wonnen na 8 proeven met iets minder dan anderhalve seconde voorsprong. Door deze derde zege is Melissa nu samen met Joost Boxoen recordhoudster met 3 overwinningen in Moorslede. Veel plannen zijn er nog niet voor de rest van het seizoen.
“het is redelijk druk in de zaak en die willen we natuurlijk prioriteit geven. Als alle meezit rijden we zeker de ORC, Rallye de Charlemagne en Kortrijk, wat er nog bijkomt hangt af van ons budget, we zoeken naast Kroon Oil nog extra partners voor een meer uitgebreid programma…”

“ik wil zeker nog alle sponsors bedanken, en natuurlijk ook Melissa en het team van ASD voor de fijna samenwerking,” besluit Nick die fier is dat hij zowel de laatste editie van de rallysprint als de eerste editie van de Short Rally kon winnen…

Voor de Short Rally van Moorslede zorgt copiloot Nick Degryse voor het vijfde opeenvolgende jaar voor een publiekstrekker. Dit jaar brengen Nick en zijn sponsors Melissa Debackere aan de start in de gekende Skoda Fabia R5.
“Ik wou dit jaar zeker aan de start staan in Moorslede, al was het maar om de organisatie een hart onder de riem te steken na de tegenslagen van de voorbije jaren,” aldus copiloot Nick Degryse. “Ik rij dit jaar mee met Melissa Debackere en zo vormen we als 2 ex-winnaars een duo die opnieuw een rol van betekenis kan spelen.”

Voor Melissa Debackere zal Moorslede de eerste wedstrijd worden van het nieuwe seizoen, al is er nog weinig zekerheid over de rest van het seizoen vertelde Melissa ons.
“Ik heb het op professioneel vlak heel druk en zoek nog enkele nieuwe partners om dan een programma uit te werken. Maar toen Nick me belde voor Moorslede was ik meteen enthousiast! Ik krijg regelmatig de vraag om eens iemand mee te nemen, ik ga niet snel in op zulke voorstellen maar Nick ken ik al wat langer en vooral hij is bijzonder gemotiveerd! Al 2x kon ik winnen in Moorslede, maar mijn laatste deelname is toch al van 10 jaar geleden… De bedoeling is absoluut om een goed resultaat te rijden. In Kortrijk waren we goed mee, dus als we hier een goeie start kunnen nemen is er wel iets mogelijk!”

Voor Nick is Moorslede een jaarlijkse one-shot, hij reed er al samen met Timothy Van Parijs en Gunther Monnens. Met deze laatste won hij in 2019 in een Skoda Fabia R5 ook de wedstrijd.
“Ik moet vooral mijn sponsors bedanken, het is dankzij hen dat we hier weer aan de start staan. Het budget voor dit jaar is na amper 2 weken reeds zo goed als rond. Ik kijk er fel naar uit om met de snelste dame uit de Belgische rallysport aan de start te komen… ”
“We willen ons zeker nog eens in de kijker rijden, ik kijk om zo snel mogelijk nog een test in te lassen zodat we het gebrek aan ritme kunnen wegwerken. Maar een voorspelling maken is steeds heel moeilijk…” besluit Melissa Debackere.

Tijdens de komende Renties Ypres Rally, verreden van 13 tot en met 15 augustus, staat autostal Atlantic garant voor ongeveer een vierde van het totale deelnemersveld.
“Voor ons is het meteen ook een unicum dat meer dan 25 teams de kleuren van Atlantic verdedigen in een rally meetellend voor het wereldkampioenschap” aldus secretaris Freddy Hindryckx. “De laatste dagen moesten er een handvol teams afhaken door de specifieke reglementeringen, maar uiteindelijk blijven er toch nog een flink deel fungeren op de deelnemerslijst. Voor al deze rijders gaan we klaar staan met onze assistentiestand, die dit jaar zal voorzien zijn in de Rijselsestraat, dichtbij de Ieperse Grote Markt. Waar we vroeger familie, vrienden en supporters van de teams allemaal verwelkomden in de Atlantic-ruimte, zal dit door de gekende pandemiemaatregelen nu niet mogelijk zijn. En zullen de mensen de sleutelende mecaniciens moeten gadeslaan van achter de  nadars. Maar de sfeer en de gezelligheid zal er daarom zeker niet minder om zijn.”

Toch weer een pluim op de hoed van voorzitter Danny Debruyne en secretaris Freddy Hindryckx om hun leden ook in deze moeilijke periode de nodige hulp en logistiek aan te bieden.

De Atlantic-leden in de Renties Ypres Rally 2021 (met startnummers):
38 Bernd Casier-Pieter Vyncke (Ford Fiesta Mk II)
39 Pieterjan-Michiel Cracco-Jasper Vermeulen (Skoda Fabia Evo)
41 Filip Pyck-Peter Dehouck (Skoda Fabia)
52 Stefaan Prinzie-Sharon Vermeulen (Alpine A110)
53 Chris Vandamme-Kurt Declerck (Alpine A110)
70 Kurt Boone-Kenny Deroo (Mitsubishi Lancer Evo X)
71 Bjorn Syx-Ari Vanrobaeys (BMW E30 M3)
74 Wim Soenens-Frank Blondee l(BMW E87)
80 Steven Dolfen-Niels Pierpont (Opel Adam)
82 Jonas Dewilde-Ward Hanssens (Peugeot 208 Rally4)
83 Frederic Berville-Ditte Kammersgaard (Opel Adam)
84 Manuel Merlevede-Thomas Cloet (Peugeot 208)
86 Aaron Ollevier-Steven Santy (Peugeot 208 Rally4)
88 Vincent Verstraete-Christophe Dewickere (Ford Fiesta)
92 Damon Noyelle-Jeroen Vanhoutte (Peugeot 208)
94 Maxime Soete-Jeroen Delepierre (Ford Fiesta)
95 Filip Maertens-Thijs Ozeel (Ford Fiesta)
96 Lander Dhaene-François Geerlandt (Ford Fiesta)
97 Tom Ceuppens-Frank Werner (BMW E87)
98 Ruben Wostyn-Steven Ramboer (Subaru Impreza)
99 Wouter Lievens-Nico Hoflack (BMW E36 M3)
106 Nichias Priem-Diederik Pattyn (Renault Clio RS Line)
107 Matthias Delplace-Thomas Sohier (Renault Clio RS Line)
111 Koen Verlinde-Marc Vandemoortele (Renault Clio RS Line)
113 Jeroen Catelin-Charlotte Deryckere (Renault Clio RS Line)
118 Louis Vandenborre-Jasper Maelfait (Opel Adam Cup)
121 Diego Decrock-Jocelyn Rodts (Peugeot 106 Rally)


U kan autostal Atlantic altijd volgen via de facebookpagina of via de website www.autostal-atlantic.be

Twee klassementsproeven live op de VRT met dank aan Hommelbier

Van vrijdag tot en met zondag wordt Belgische autosportgeschiedenis geschreven in Ieper. Voor de allereerste keer zal een Belgische rally meetellen voor het FIA Wereldkampioenschap Rally. Dankzij de samenwerking met Hommelbier zal de VRT twee klassementsproeven live op televisie brengen. Op zaterdag 14 augustus zal de klassementsproef van Dikkebus, 12,49 km lang, van 15u tot 16u05 live uitgezonden worden op Een. Op zondag staat de allerlaatste chronorit, de Wolf Power Stage in Francorchamps live worden uitgezonden van 12u15 tot 13u, opnieuw op Een.

"Het is uniek dat de Renties Ypres Rally Belgium meetelt voor het FIA World Rally Championship. Het is een enorme promotie voor onze sport dat twee klassementsproeven rechtstreeks op Een worden uitgezonden, want zo bereiken we een heel breed publiek. We zijn ervan overtuigd dat de kijkers zullen genieten van de spectaculaire beelden die in 88 landen live worden uitgezonden. Deze uitzending werd mogelijk gemaakt door de steun van Hommelbier, gebrouwen door Leroy Breweries uit Boezinge," vertelt Jan Huyghe namens organisator Club Superstage.

"Het is heel bijzonder dat de Ypres Rally dit jaar het Wereldkampioenschap ontvangt. Ons bier is van de streek en het is een fantastische promotie voor onze regio. Iedereen in de streek is opgegroeid met de rally. Het is een sport met traditie, die drijft op passie. Twee waarden die perfect passen bij Hommelbier. We zijn trots dat we deze live televisieuitzendingen mogelijk kunnen maken," besluit Bruno Leroy, Sales en Marketing Manager van Leroy Breweries.

Afspraak op Een op zaterdag 14 augustus om 15u en zondag 15 augustus om 12u15 eveneens op Een.