Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Zondag, 22 september 2019

logo rally online

Rally Online België

Karel

Karel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Mooie gevechten in het vooruitzicht in de verschillende competities

De inschrijvingen voor de ConXioN Omloop van Vlaanderen 2019 zijn afgesloten. Met 136 inschrijvingen in de verschillende wedstrijden op het programma, kan de West-Vlaamse klassieker zijn 60ste editie op gepaste wijze vieren op 6 en 7 september. De laatste keer dat we zo een groot startveld noteerden was in de vorige eeuw, in 1999!

De kwantiteit is op de afspraak, maar we mogen ons ook verheugen over de kwaliteit en de variëteit. Wat de wagens betreft, zal er voor elk wat wils zijn met maar liefst 15 bolides in de topklasse (R5), vertegenwoordigers van vier verschillende merken (Citroën, Hyundai, Skoda en Volkswagen), een hele reeks historische rallywagens van verschillende leeftijden en types, 10 Porsches met een grommende boxer, die altijd populair zijn bij de fans, en een twintigtal erg diverse BMW's die garant staan voor spektakel door hun achterwielaandrijving. In de Sanicentrum E-Rally zijn er zelfs enkele wagen aangedreven door alternatieve energie die een voorsmaakje geven van hoe de autosport er in de toekomst uit zou kunnen zien.

Aan het stuur van die wagens, die heel wat bekijks zullen krijgen in het rallycentrum bij JB Motorsport, op het Polenplein dat ingericht wordt als "ecologisch dorp" en op de proeven in de buurt van Roeselare, zullen de deelnemers een spannende strijd leveren op verschillende niveaus.

Duel voor de titel in de TER

Zo komen de twee uitgesproken titelkandidaten in de Tour European Rally, een internationale competitie die voor de eerste keer naar Roeselare komt, aan de start van een belangrijke etappe in hun campagne van 2019. Luxemburger Steve Fernandes, genavigeerd door Luikenaar Olivier Beck, zal zijn voorsprong trachten te vergroten op de Duitser Stefan Göttig. Hij zal voor de gelegenheid genavigeerd worden door Michaela Alexy, die de plaats in neemt van Nathalie Solbach. Ze rijden allebei met een Skoda Fabia R5. De Italiaan Mario Buscemi zal met zijn bescheiden Suzuki Swift Sport trachten goed te scoren in de TER 2 Cup voorbehouden voor voorwielaangedreven wagens.

Princen... 20 jaar later?

Het zou ons nochtans verbazen mochten zij in staat zijn om de tenoren van het JobFIXers Belgian Rally Championship (BRC) het vuur aan de schenen te leggen. Die zijn samen goed voor 11 wagens in categorie R5. Aangevoerd door Kris Princen, die favoriet is met de enige VW Polo R5 GTI. Nadat hij forfait moest geven voor de Rallye Deutschland na een crash tijdens een voorbereidende test, is hij vastbesloten om deze tegenslag uit te wissen. De leider in het kampioenschap won trouwens vorig jaar in Roeselare. Hij zou graag een 4de zege behalen… 20 jaar na zijn eerste overwinning met een Renault Maxi Mégane! Souvenirs, souvenirs…

Recordaantal overwinningen voor Tsjoen?

Maar, de rest komt niet aan de start om voor de 2de plaats te rijden. Vincent Verschueren, winnaar in 2017 en opnieuw genavigeerd door Stéphane Prévot, hunkert naar een overwinning na een eerder matige eerste seizoenshelft. Pieter Tsjoen zal ritme missen, maar hij blijft de meest succesvolle rijder in Roeselare met 8 overwinningen op zijn palmares. Met nog een overwinning erbij, zou hij het absolute zegerecord van… Dany Colebunders kunnen evenaren.

Opkomende jongeren…

In vergelijking met de meeste andere Skoda-piloten, heeft Tsjoen het voordeel dat hij kan beschikken over de nieuwe Evo-versie. Hetzelfde geldt voor Sébastien Bedoret, die bewezen heeft het potentieel goed te benutten door alle snelste tijden te rijden in de Rally van Staden. Bedoret bevestigde die sterke prestatie met een reeks snelle tijden in de Rally van Duitsland, waar hij jammer genoeg moest opgeven na een aanrijding met een everzwijn. Maar, Bedoret is niet de enige jongere die in opmars is. Adrian Fernémont heeft al een manche van het kampioenschap gewonnen met zijn Skoda Fabia. Ghislain de Mevius draait regelmatig mee met hen in de kopgroep met zijn Fabia R5. PJM Cracco zit daar een beetje achter, maar hij kan ook uitpakken met een nieuwe Skoda Fabia R5 Evo, die hij kon ontdekken in Duitsland. En we mogen zeker Kevin Demaerschalk niet vergeten. Iedereen kent zijn snelheid. J-Motorsport zal woensdag beslissen als hij met de Citroën C3 R5 rijdt of met een nieuwe Ford Fiesta R5 Evo.

Duel voor de Nederlandse titel

Een van de verrassingen is de terugkeer van Steven Vergalle. Deze keer niet als navigator zoals vroeger, maar aan het stuur van een Skoda Fabia R5. Hij wil zich meten met de andere streekrijders zoals Niels Reynvoet (Fabia) en Philip Cracco, die nog moet verduidelijken met welke wagen hij zal rijden (Fabia of Polo).

Blijft de vraag waar we de twee titelkandidaten van het Nederlands kampioenschap, Bob de Jong en Kevin van Deijne, mogen situeren. Bob de Jong, genavigeerd door Bjorn Degandt, verrijkt het startveld met een Hyundai i20 R5. Kevin van Deijne, die in Ieper hard in het decor ging, wil zijn eerste overwinning van het seizoen scoren met zijn Skoda Fabia R5.

Snijers terug met een Porsche

Hoewel zijn koerswijziging ons een andere Polo R5 kost, betreurt niemand de terugkeer van Patrick Snijers aan het stuur van een Porsche 997 GT3. Jochen Claerhout, Chris Debyser, Wouter Muylle en vooral Romain Delhez en Andy Lefevere, zullen een mooie referentie hebben met een gelijkaardige wagen. In de verschillende historische wedstrijden, onder andere de TER Historic, zijn nog meer Porsches te zien. Deze competitie wordt gedomineerd door de Duitser Heinz-Walter Schewe en zijn Belgische copiloot Frank Blondeel in een 911 SC. Danny Kerckhof en Bjorn Syx, winnaar in Ieper, willen hem van de zege houden, elk met een BMW M3.

Later meer over de andere historische competities, en over de RACB M Cup en het RACB Criterium, die het gros van het peloton voor hun rekening nemen met respectievelijk 17 en 36 deelnemers.

Een zaak staat vast: het wordt een spannende strijd op alle niveaus in deze 60ste editie van de ConXioN Omloop van Vlaanderen op 6 en 7 september.

Meer info en de complete deelnemerslijst op de website www.omloopvanvlaanderen.be

Nederlands-Belgisch koppel van start in Omloop van Vlaanderen

De 60e ConXioN Omloop van Vlaanderen is een van de fraaiste rally’s in België, welke dit jaar ook deel uitmaakt van de rallykalender van het Open Nederlands Rallykampioenschap. Rondom Roeselare staat een fantastisch parkoers met uitdagende klassementsproeven de deelnemers op 6 en 7 september te wachten. Het seizoen van het Nederlands-Belgische duo Bob de Jong/Bjorn Degandt kan nu al geslaagd worden genoemd, maar de Hyundai-equipe hoopt daar in Vlaanderen nog een mooi vervolg aan te geven. Voor West-Vlaming Bjorn Degandt begon het rallyvirus in de Omloop van Vlaanderen te kriebelen in 1985!

In 2016 namen Bob de Jong en Bjorn Degandt voor het eerst samen aan de Omloop van Vlaanderen deel, met de DS3 R5; een achtste plaats was toen het eindresultaat. Sindsdien hebben zij er niet meer gereden, maar met 12 deelnames voor Bjorn Degandt en 3 voor Bob de Jong is de equipe in ieder geval bekend met de omstandigheden. Bob de Jong scoorde bovendien met de Mitsubishi WRC in 2012 en 2014 al twee keer een podiumresultaat en hij is optimistisch voor de komende editie: “Bjorn en ik hebben tot nu toe een uitstekend seizoen en lieten onlangs in Sulingen zien dat we de internationale concurrentie ook bij kunnen houden. Normaal gezien zal de top-3 in Vlaanderen een lastige opgave worden, maar we hopen toch in de buurt van de top-5 te kunnen finishen. Maar bovenal willen we plezier beleven aan deze mooie rally.” De sympathieke Hyundai-rijder neemt na 4 van de 7 rally’s om de Nederlandse rallytitel de eerste positie in, na onder meer twee tweede plaatsen (Zuiderzee en ELE) en een schitterende overwinning in de GTC Rally.

Met 20 klassementsproeven over 2 dagen en met 199 km aan wedstrijdkilometers biedt de 60e ConXioN Omloop van Vlaanderen een uitdagende route rond Roeselare. De Belgische top is vertegenwoordigd met meer dan 10 R5’s en een aantal snelle Porsche’s. Een van de Porsche-coureurs is meervoudig Belgisch kampioen Patrick Snijers, juist de man die in 1985 Bjorn Degandt inspireerde, toen hij in Westrozebeke (waar Degandt opgroeide) als 10-jarige tijdens de service even plaats mocht nemen in diens Lancia Delta! Voor de 44-jarige Degandt is de Omloop van Vlaanderen het hoogtepunt van het seizoen: “De Omloop betekent ook zeker ‘back tot he roots’ voor mij; hier liggen veel herinneringen en voel ik mij zeer thuis. Ik draag de organisatie van de rally ook een warm hart toe,” aldus Bjorn Degandt, nu woonachtig in Wommelgem. “En met de goede resultaten dit jaar met Bob in de Hyundai kijk ik enorm uit naar volgende week. We gaan ons vermaken, maar ook het publiek en hopelijk kunnen we dan ook nog een mooi resultaat toevoegen op jacht naar de Nederlandse titel.”

De Omloop van Vlaanderen start op vrijdag 6 september om 17:30 uur voor een eerste etappe met 5 klassementsproeven. Op zaterdag 7 september is de herstart om 8:00 uur en de finish is die dag voorzien om 21:30 uur. Op zaterdag worden er 15 klassementsproeven verreden.

Sébastien Bedoret: “Ik kan niet wachten om de nieuwe ŠKODA FABIA R5 te ontdekken”

Voor Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq is de zomervakantie ten einde gekomen en staat een nieuwe start voor de deur. Door morgen deel te nemen aan de Rally van Staden, worden de twee vertegenwoordigers van ŠKODA België de eersten in ons land die mogen proeven van de gloednieuwe ŠKODA FABIA R5. Die bolide, ingezet door SXM, zal volgende week ook de dienst uitmaken tijdens de Deutschland Rally, hun tweede afspraak van het seizoen in het Wereldkampioenschap Rally.

“Na anderhalve maand pauze vormt de Rally van Staden voor ons een uitstekende gelegenheid om de tweede seizoenshelft voor te bereiden”, opent Sébastien met een glimlach. “Dit wordt onze eerste rally sinds de crash in Ieper eind juni, waardoor het een perfecte kans is om het juiste ritme terug te vinden en vertrouwen op te doen. Maar het wordt tegelijk een kennismaking met de wagen, die we zullen afstellen met het oog op de Omloop van Vlaanderen begin september en… de Deutschland Rally! Ik trappel van ongeduld om de nieuwe ŠKODA FABIA R5 te ontdekken, vooral omdat de eerste testkilometers me optimistisch hebben gestemd.”

Fred Miclotte, de verantwoordelijke van de SXM-structuur, deelt die mening. “Dankzij de laatste evoluties zijn we ervan overtuigd dat de auto sterk voor de dag zal komen en dat we kunnen mikken op een zege in het Belgisch Kampioenschap voor het einde van het jaar”, bevestigt hij. “Het is daarentegen wel duidelijk dat alles niet na één rally in kannen en kruiken zal zijn. Een nieuwe auto ontwikkelen, is een grote uitdaging voor de rijder en het team. Het is alsof we helemaal opnieuw begonnen zijn. Het volledige team is in ieder geval gemotiveerder dan ooit om de juiste oplossingen te vinden om zo snel mogelijk te presteren. Een van de eerste Europese teams zijn om de nieuwe ŠKODA FABIA R5 in ontvangst te nemen, getuigt van de waardering en het vertrouwen dat ŠKODA Motorsport heeft in ons allemaal. Staden bevindt zich in de regio van Roeselare en dus zal de informatie die we morgen vergaren zeker en vast nuttig zijn voor de Omloop van Vlaanderen, onze volgende rally op nationaal niveau.”

Alvorens zich volop te concentreren op het Belgian Rally Championship, de absolute prioriteit, maken Thomas en Sébastien een tweede gastoptreden in WRC2 dit seizoen. Na de Tour de Corse werd de Deutschland Rally uitgekozen door het team dat ondersteund wordt door ŠKODA België. “Een manche van het Wereldkampioenschap vormt telkens weer een nieuwe ervaring voor jongeren als Sébastien en Thomas. Het is een erg specifieke rally, met veel variatie tussen de betwiste proeven in de wijngaarden en de militaire zones. De bedoeling is dat ze vertrouwen tanken alvorens terug te keren naar Belgisch grondgebied”, legt coach Freddy Loix uit. “Het gaat dit jaar om hun tweede deelname in Duitsland. Ze weten dus waaraan ze zich kunnen verwachten. Als ze zich kunnen meten met de beste private RC 2’s, kunnen we erg tevreden zijn!”

De Deutschland Rally vindt plaats van 22 tot 25 augustus. Om in het oog te houden!

Morgen zal Andy Lefevere in de Rally van Staden zijn gloednieuwe Porsche 997 GT3 laten debuteren. De zaakvoerder van Yprauto werkte anderhalf jaar aan deze Porsche. “Natuurlijk ging dit veel sneller kunnen, maar ik wou niet zo maar een Porsche… Op de motor na hebben we alle onderdelen onder de loep genomen. Je kan onze wagen totaal niet vergelijken met een andere 997.”

De oranje Porsche van Andy heeft een heel andere een heel andere vering, de wagen staat iets hoger dan de andere GT’s. Hierdoor krijgt men een een veel langere slag, wat op de Belgische zeker een voordeel zou moeten geven. Ook werkt men met een andere versnellingsbak, er werd gekozen voor Sadev. Qua prestaties zal dit geen voordeel zijn, maar de Sadev versnellingsbak is goedkoper in onderhoud en ook veel eenvoudiger om zelf aan te werken. “We kregen toestemming van de RACB voor deze versnellingsbak, op voorwaarde dat de wagen een minder hoge topsnelheid zou halen. Onze Porsche stopt aan 206, maar dat is meer dan snel genoeg voor mij…”

“We zullen pas morgen zien of we de juiste keuzes hebben gemaakt. Er bestaat immers geen handleiding om een rallywagen te bouwen. Dit seizoen zie ik als een jaar om te leren, maar met zo’n wagen moeten de tijden natuurlijk ook goed zijn in een leer jaar,” lacht Andy die in Staden Patrick Snijers als referentie krijgt. “Ik ga me zeker niet laten opjagen, en als ik 10 seconden moet laten liggen om iets uit te proberen zal ik dat ook doen. Hopelijk blijft het droog want ik heb nog geen meter gereden met de wagen in de regen.”

Na de Rally van Staden, de thuiswedstrijd van Andy, staan nog de ConXion Omloop van Vlaanderen en de Hemicuda op het programma. Na Roeselare zal nog gekeken worden of er nog budget is om eventueel de East Belgian Rally toe te voegen aan het programma.

“Ik wil vooral mijn sponsors bedanken die dit mogelijk maken, en zeker ook Pedro die heel veel van zijn vrije tijd heeft opgeofferd om de Porsche te helpen bouwen. “ besluit Andy.

 Patrick Snijers met startnummer 3 

Patrick Snijers en Arne Bruneel schreven zich nog last minute in voor de Rally van Staden met de Porsche 997 GT3. "Het is van 2015 geleden dat ik nog meeging met Patrick en wou al lang er nog eens naast zitten." aldus copiloot Arne Bruneel. "Het is een eenmalige samenwerking, want het is de bedoeling dat ik binnenkort weer samen met Hans Weijs aan de start kom. Momenteel is men bezig een revisie aan het doen aan de BMW en het is voorzien om te rijden in de ConXion Omloop van Vlaanderen."

Voor de rest van het seizoen gaat Patrick Snijers terug met Davy Thierie verder op pad. Iedereen was het erover eens dat Patrick zijn rijstijl veel beter bij de Porsche past dan bij de VW Polo R5. “Vorig seizoen had ik reeds gesprekken met Yves Maes, zaakvoerder van MAES containers, over de R5. Ik wou echt eens geprobeerd hebben met deze wagen. We zijn dan ook aan dit seizoen gestart met een R5 topwagen, de VW Polo R5, bij een topteam, namelijk BMA. En we hebben er echt alles aangedaan om resultaten neer te zetten.”

“We hebben hard gereden, heel hard zal ook Davy Thierie bevestigen. Maar desondanks volgden de resultaten niet. Met mijn rijstijl maak ik teveel meters met de wagen, ga nog te breed. Met deze nieuwe generatie wagens moet je echt lijnen rijden. Dat heb ik ook geprobeerd en lukte beter op het einde maar de fun van het rijden is er dan ook meer af.”

“Samen hebben we dan ook besloten om verder te gaan met de Porsche 997 GT3. Zo staan de Omloop van Vlaanderen en de East Belgian Rally al op het programma. Over de Condroz is nog geen beslissing genomen. Het is immers een wedstrijd die de Porsche niet echt ligt." In Staden zal Davy er ook bij zijn als teammanager.

Luxemburger Steve Fernandes voert de stand aan met zijn Skoda

De zomervakantie is ook voor rallyrijders een moment van ontspanning. Daardoor komen de inschrijvingen voor de ConXioN Omloop van Vlaanderen, gepland op 6 en 7 september, een beetje traag op gang. Twee weken voor de sluiting van de inschrijvingen, lijken de grote namen stilaan wakker te worden.

Een van de verwachte nieuwsjes was de bevestiging dat de leider in de Tour European Rally (TER), de Luxemburger Steve Fernandes, van de partij zal zijn in Roeselare om zijn koppositie te verdedigen. Samen met zijn Belgische copiloot Olivier Beck heeft Steve de leiding genomen in de tussenstand na de vorige manche van de TER, de Rallye de Ferrol (in Galicië, in het Noord-Westen van Spanje). Die wedstrijd vierde dit jaar zijn 50ste editie. De Spanjaarden Ivan Ares (Hyundai i20 R5) en Roberto Blach (Citroën DS3 R5) namen de eerste twee plaatsen in het TER-klassement voor hun rekening. Fernandes deed een goede zaak door de andere Fabia R5 van de Duitser Stefan Göttig voor te blijven. Hij heeft nu een totaal van 38 punten, tegenover 31 voor Göttig, 30 voor Ares en 29 voor de Fransman Sylvain Michel, de beste TER-piloot in de openingsmanche van de competitie in Antibes.

Van het JobFIXers Belgian Rally Championship (BRC) is Vincent Verschueren de eerste topper die zich heeft ingeschreven. In 2017 zette de piloot van team GoDrive in de ConXioN Omloop van Vlaanderen een grote stap richting zijn eerste titel van Kampioen van België. Vorig jaar bood hij het meeste weerwerk aan zijn opvolger, Kris Princen. Vincent, die voor de eerste keer in Roeselare genavigeerd zal worden door Stéphane Prévot, wil begin september graag zijn eerste overwinning van het seizoen veroveren. En zijn eerste samen met Stéphane.

Mooi volk voor het Porsche Event!

Het Porsche Event, de originele en voor de fans altijd opwindende nevenwedstrijd, belooft een mooie strijd te worden tussen Chris Debyser, de baas van ConXioN, Wouter Muylle, directeur van het gelijknamige carrosseriebedrijf, Romain Delhez en Andy Lefevere, allemaal met 911's GT3. De smaakmakers van het Brits Stage Masters "kampioenschap", Peter Lythell en Rikki Proffitt, zullen aan de start komen met Historic 911's. En laten we Glenn Janssens niet vergeten. Hij is ingeschreven met zijn krachtige 911 SC in het Historic BRC.

Zoals beloofd zal het spektakel erg gevarieerd zijn in de 60ste editie van de ConXioN Omloop van Vlaanderen. De afwezigen hebben ongelijk, zowel bij de deelnemers als de toeschouwers. Voor de deelnemers vermelden we nog dat er een voordelig inschrijvingstarief van toepassing is tot 15 augustus.

Het gedetailleerde programma, het reglement van de wedstrijd en het online inschrijvingsformulier zijn beschikbaar op de website www.omloopvanvlaanderen.be.

Naast Thierry Neuville komt ook zijn ouvreur uit het WRC aan de start in de Ypres Rally Masters. Bruno Thiry krijgt de Fransman Julien Vial naast zich, en samen zullen ze deelnemen in Ieper met de Opel Corsa Gsi. Het betreft de wagen van de broers Neuville hun bedrijfje LifeLive waarmee onze Belgische WK topper begin dit jaar nog deelnam aan de Legends Boucles de Bastogne. De wagen, die normaal geel is, werd gisteren volledig in andere kleuren gezet door Logiegrafix.

Steve Becaert de beste Belg in "oranje" Monteberg.

Hans Weijs en Arne Bruneel hebben de 47ste Station Le Seau Monteberg Rally gewonnen. De Nederlander, twee jaar geleden ook al de snelste samen met Arne Bruneel in een Ford Fiesta R5, verscheen met een gloednieuwe VW Polo R5 aan de start en showde nog maar eens zijn talent. De VW-rijder won met 41"50 voorsprong op Sander van Hoof met een Mitsubishi Lancer EvoX.

"We hadden voor de start amper 3 km met de auto gereden, dus deze ochtend ben ik redelijk voorzichtig gestart toen het parcours er nog nat bij lag. Maar, in de loop van de dag heeft de Polo R5 zijn potentieel getoond. Het is een fantastische wagen, met veel koppel. We hebben vandaag goed gewerkt om de afstellingen verder te verbeteren en naar mijn hand te zetten. Dit geeft zin in meer, maar voorlopig heb ik nog geen plannen. Als ik het budget had om Ieper te rijden, dan zou ik niet twijfelen," lachte Hans Weijs Jr, die de droom van Arne Bruneel waar maakte. "Met een nieuwe Polo R5 mijn thuisrally winnen, daar ben ik heel blij mee. Vooraf leek het een droom, maar toen de Polo R5 in Loker arriveerde, wist ik dat het waarheid was," genoot de navigator.

Even leek Paul Lietaer voor een verrassing te zorgen. De snor had de motor van zijn Ford Escort Cosworth opnieuw laten prepareren en dat was duidelijk te zien: "Ik was in Tielt niet tevreden over de tijden die we reden. Nu was de motor veel bruter. Met twee snelste tijden naderde ik tot op 5" van Weijs in Busseboom, waar ik blijkbaar op een iets drogere baan kon rijden. Jammer genoeg brak daarna het wiel rechts vooraan af."

"Het was mijn eerste rally dit seizoen, dus ik ben wel tevreden met de tweede plaats. Het was een mooi gevecht met Steve Becaert," verklaarde Sander van Hoof, die deze ochtend even rechtdoor ging, nadat hij de snelste was op de openingsproef. Steve Becaert, deze keer eens niet tweede, genoot met volle teugen van zijn derde plaats: "Ik had twee doelstellingen: de top 5 en als eerste Belg finishen. Dat is allebei gelukt. Ik was zelf verbaasd over onze snelle tijden, want we reden constant in de top 3. Toen het droger werd, wist ik dat ik Sander Van Hoof niet zou kunnen volgen," verklaarde Becaert, die mogelijk toch het VAS-kampioenschap verder zal afwerken.

Na zijn vierde plaats, trekt Piet van Hoof met vertrouwen naar de ELE Rally, zijn thuiswedstrijd. Net als Kevin van Deijne, die dit seizoen van de Nederlandse titel zijn hoofddoel heeft gemaakt: "We kwamen hier aan de start om ritme op te doen voor de ELE Rally en om wat zaken te verbeteren aan de Skoda Fabia R5. Het was een ideale wedstrijd om wat zaken te proberen met de Skoda. Dat is gelukt. En, ik heb ook genoten van de schitterende proeven hier. Deze ervaring zal me eind juni zeker van pas komen in Ieper. Ik zal immers starten in het kader van de Benelux Trophy."

Claudie Tanghe was een beetje de eenzame Porschist, maar dat kwam het spektakel ten goede. De Renties-piloot, die we in Ieper terug zullen zien, werd zesde, voor voormalig Nederlands rallykampioen Jeroen Swaanen, die genoot van de proeven in de Westhoek. "Wat een machtig parcours. Het was niet de makkelijkste wedstrijd om na een lange afwezigheid weer te beginnen. Dit is een van de moeilijkste parcours. Ik ben wel klaar om de ELE te rijden met deze Skoda, maar het geeft me ook wel goesting om nog eens Ieper te rijden. We zien wel," zei Swaanen.

Filip Pyck sloot zijn kennismaking met de Ford Fiesta R5 van J-Motorsport af op de 8ste plaats opo 1'58". De koffiehandelaar was heel tevreden met dit resultaat: "Toen het parcours opgedroogd was, waren de proeven ideaal om mijn rempunten te verleggen en de limiet af te tasten. De tips van Fred Miclotte waren heel leerrijk. Ik weet niet of ik sneller ben dan met de Mitsubishi, maar in elk geval heb ik het gevoel dat we minstens even goed kunnen scoren met deze Fiesta R5 in Ieper dan met de Mitsubishi."

Philip Barbier kwam ook voor de eerste keer sinds lang nog eens aan de start. Na een foutje in de openingsronde, moest Barbier terug op zoek naar het vertrouwen. Het leverde hem de 9de plaats op, voor Hein Jonkers, die zich amuseerde met zijn gekende Mitsubishi. Hij was trouwens de zesde Nederlander in de Top 10 van deze Station Le Seau Monteberg Rally met een opvallend oranje randje.

In Historic ging de overwinning naar Stefaan Prinzie met zijn Opel Ascona, voor de Porsches van Piet Declercq, Lode De Keyser en Geert Lacour. Bij de Youngtimers debuteerde Bjorn Syx met een knappe zege in zijn BMW M3, voor merkgenoten Christophe Merlevede en Patrick Spillebeen.

Bekijk hier onze foto's!