Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Woensdag, 23 juni 2021

logo rally online

Rally Online België

Karel

Karel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Men heeft het lang 'stil' kunnen houden, maar niemand minder dan de huidige nummers 1 en 2 van het “FIA WRC World Rally Championship” komen aan de start van de 20e Hemicuda Rally, op zondag 25 oktober in Koekelare. Elfyn Evans en Sebastien Ogier, beiden in een fabrieks Toyota Yaris WRC, nemen het tegen elkaar op maar komen uiteraard testrijden in functie van de Renties Ypres Rally.

De twee fabrieks WRC wagens zijn ongetwijfeld hors catégorie, maar achter dit duo zal zich een mooie strijd ontwikkelen tussen de R5 wagens van Grégoire Munster (Hyundai i20 R5), Vincent Verschueren (VW Polo GTI R5), momenteel 3e in het Belgisch Rallykampioenschap, en Paul Lietaer (Citroën C3 R5). Bij droog weer mogen zij zeker weerstand verwachten van Andy Lefevere, in de Porsche 997 GT3. Lefevere won de Hemicuda Rally al 7 keer, maar hij krijgt op zijn beurt af te rekenen met Gunther Monnens, ook al in een krachtige Porsche.

Naast Ogier en Evans komen nog drie FIA-prioriteitspiloten aan de start: de nog zeer jonge Sami Pajari die het Junior WRC kampioenschap betwist in een Ford Fiesta Rally-4, Ole Christian Veiby, die het WRC2 kampioenschap rijdt in een Hyundai i20 R5 en recent nog 12e algemeen werd in de WK Rally van Sardinië en Nikolay Gryazin, eveneens WRC2 (Hyundai i20 R5).

Nog meer “R5”-geweld komt er van onder andere Bert Coene (Ford Fiesta R5), John Reddington (Ford Fiesta R5), Meiron Evans (VW Polo GTI R5) en Melvin Evans (Skoda Fabia R5). Dat peloton is niet noodzakelijk opgewassen tegen de immer snelle Mitsubishi-armada van onder andere Anthony O’Brien, Joe McQuillan, Kurt Boone, Philip Barbier en Thierry Deconinck.

In het Historic peloton wordt het vooral uitkijken naar het duel tussen Bjorn Syx, met de oerspectaculaire BMW M3 en Stefaan Stouf met de Ford Sierra Cosworth.
Tot voor een paar weken was er een lange wachtlijst, naast de 160 beschikbare startplaatsen. Meer dan vijftig buitenlandse teams haakten echter last-minute af, omwille van de quarantaine maatregelen bij terugkeer uit België naar hun land. Niet getreurd echter, want er staan nog altijd meer dan 120 teams aan de start.

Strenge maatregelen voor toeschouwers
Er gelden tijdens de Hemicuda Rally heel strikte covid-maatregelen. Tickets dienen verplicht op voorhand gekocht, na registratie via www.hemicuda.be
Per klassementsproef worden een beperkt aantal toeschouwers toegelaten, in specifieke publiekszones.
Het dragen van een mondmasker is te allen tijde verplicht, de social distancing regel van 1,5 meter dient gerespecteerd, vóór het betreden van de zones wordt de lichaamstemperatuur gemeten en dienen de handen ontsmet. Er geldt een algemeen verbod op alcohol en er zal ook geen catering aanwezig zijn. Het servicepark blijft dan weer volledig verboden voor toeschouwers.
Tijdens het weekend zullen tientallen covid-stewards toezicht houden op het respecteren van de covid-maatregelen !
Autostal Hemicuda en Autostal Atlantic wensen de verschillende overheden uitdrukkelijk te bedanken voor het vertrouwen dat ze krijgen om de Hemicuda Rally in moeilijke omstandigheden te mogen organiseren.

Nu werd bekend gemaakt dat een aantal wedstrijden tellend voor het Belgian Rally Championship dit jaar niet zullen doorgaan, en om het nationale kampioenschap toe te laten om over voldoende wedstrijden te beschikken om aan het eind een titel uit te kunnen reiken, besloot DG Sport zijn project om in de schitterende Ardense regio van de Semois een rally te organiseren in een stroomversnelling te steken.

“We zijn al meer dan een jaar aan het bekijken of we een rally in deze schitterende streek in de Belgische Ardennen kunnen organiseren”, stelt een enthousiaste Christian Jupsin, CEO van DG Sport. “De evenementen ten gevolge van de Covid-19 uitbraak hebben ons extra gemotiveerd om het proces wat te versnellen. Ik ben er nu al honderd procent van overtuigd dat de rallyrijders onder de indruk zullen zijn van het adembenemende parcours en dat we van bij de eerste editie een perfecte organisatie zullen kunnen neerzetten. Ik wens in het bijzonder ook Arnaud Allard, de dynamische burgemeester van Vresse-sur-Semois, te bedanken, want hij was onmiddellijk bereid om samen met ons deze uitdaging aan te gaan. Hij heeft tevens de contacten met de naburige gemeentes overzien. Dank aan de gemeenten Bièvre en Gedinne voor hun principieel akkoord, dank ook aan de provincie Namen voor haar reactiviteit. Verder geven we ook graag mee dat Promo Racing, organisator van de Rallye de la Semois, zijn steun zal verlenen om van de eerste editie van de South Belgian Rally in Vresse-sur-Semois een groot succes te maken.”

Die eerste editie van de South Belgian Rally in Vresse-sur-Semois zal bestaan uit vier chronoritten die elk drie keer zullen worden afgewerkt. Net zoals bij de Spa Rally spelen Bernard Herman en Florian Jupsin een grote rol in het bepalen van het parcours. “We zijn al heel ver gevorderd in onze voorbereiding, en ik moet toegeven dat ik heel enthousiast ben over het aantal mogelijkheden die deze schitterende regio ons biedt”, stelt Florian Jupsin. “Wat een plezier om een parcours te kunnen uittekenen, zonder met hele grote beperkingen voor de omwonenden rekening te moeten houden. Want uiteraard willen we onze impact zo klein mogelijk houden”, voegt Bernard Herman er aan toe.

Zoals Christian Jupsin al benadrukte is een organisatie als deze ondenkbaar zonder de steun van de gemeentelijke autoriteiten. Dat wordt ook bevestigd door Arnaud Allard, burgemeester van Vresse-sur-Semois: “Ik ben heel blij dat we in onze gemeente een wedstrijd kunnen houden die onmiddellijk voor het Belgische rallykampioenschap zal meetellen. Dat plaatst onze regio danig in de kijker. Ik ken de uitstekende reputatie van de professionele structuur van DG Sport, en ik ben er dan ook van overtuigd dat we op zaterdag 24 oktober een schitterend evenement te zien zullen krijgen. Dit evenement zal zeker veel bezoekers trekken tijdens het meestal laagseizoen, wat een uitkomst is in dit gecompliceerde jaar voor de Horeca. Uiteraard houden we de evolutie van de Covid-19 pandemie scherp in de gaten, en zullen alle nodige maatregelen om dit evenement in alle veiligheid en volgens de geldende voorschriften te laten verlopen worden genomen. Ook moet worden opgemerkt dat er een protocol is gevalideerd door minister Glatigny.”

Praktische info over de South Belgian Rally in Vresse-sur-Semois worden binnen afzienbare tijd bekend gemaakt, net zoals de website www.southbelgianrally.com binnenkort online wordt geplaatst.

Begin dit jaar had copiloot Nick Degryse een project gelanceerd om Gilles Pyck in de Short Rally van Moorslede te laten rijden met een Ford Fiesta R5. “Door de gekende reden kon het project niet doorgaan, samen met alle sponsors vonden we dat we Gilles dit jaar toch nog deze kans moesten geven.” Aldus Nick.

Gilles Pyck zal eind augustus de Monteberg Rally rijden met een Ford Fiesta R5. “Het was al een prachtig voorstel van Nick om samen Moorslede te rijden, maar nu is het ook nog eens in mijn thuiswedstrijd dat ik de R5 kan ontdekken,” vertelt Gilles.

Ook copiloot Emile Mourisse is bijzonder enthousiast. “Het was niet voorzien dat ik de nota’s ging lezen in de Ford Fiesta R5. Nick Degryse ging copiloot zijn, maar met de Monteberg kan Nick zich niet vrijmaken en mag ik mee. Ik ben Nick en zijn sponsors ook bijzonder dankbaar voor deze kans. Maar uitstel is geen afstel, Nick zal zeker nog eens mijn plaats kunnen innemen naast Gilles.”

In de Short Rally van Moorslede ging Gilles Pyck, onder impuls van copiloot Nick Degryse, zijn debuut maken met een R5. Door de schrapping van de wedstrijd valt dit project echter in het water...

"Gelukkig vallen voor ons de kosten nog mee... Een week op voorhand kunnen we nog veel zaken annuleren zonder dat er grote kosten zijn. Ik denk nu vooral aan de organisatie, die het vorig jaar ook al niet gemakkelijk had...." aldus Nick Degryse die zijn project even moet uitstellen. "We gaan zo snel mogelijk samen zitten met alle partijen en proberen een alternatief uit te werken. In de voorbije maanden heb ik Gilles beter leren kennen en hij verdient deze kans echt! Ik wil ook alle partners bedanken die ons steunen, uitstel is zeker geen afstel!"

In de Short Rally van Moorslede ging Gilles Pyck, vice kampioen in het Junior BRC, een Ford Fiesta R5 van Heuvel Rallysport besturen.

Moorsledenaar Nick Degryse stond in de laatste vier edities van de Rallysprint van Moorslede steeds op het podium. Hiervoor bracht hij reeds twee keer Tim Van Parijs (Ford Fiesta R5 - Porsche 997 GT3) en twee keer Gunther Monnens (Porsche 997 GT3 - Skoda Fabia R5) aan de start.

Nick: "Toen ik dit jaar de rallysprint van Moorslede won aan de zijde van Gunther Monnens was het mijn bedoeling om te stoppen als co maar al gouw trokken trouwe sponsors aan mijn mouw om verder te doen... Toen we het nieuws vernamen dat de rallysprint een rally zou worden hebben we de koppen bij elkaar gestoken en zijn we tot de conclusie gekomen om een jonge piloot uit de streek te steunen. En waarom dan niet een jongere de kans geven om te proeven van een R5?"

Lang hoefde Nick niet na te denken wie dat jong talent ging worden... Er werd meteen aan Gilles Pyck gedacht, hij werd dit jaar vice-kampioen in het Junior BRC. 

"Toen we aan Gilles het voorstel deden om met een R5 te rijden zag hij dit meteen zitten... Vanaf toen ging het allemaal heel snel. Het budget is nu reeds zo goed als rond en het is nog 3 maanden voor de wedstrijd," vult Nick aan.

"Ik wist eigenlijk niet goed wat me overkwam toen Nick met dit voorstel kwam... De zoektocht naar sponsoring is vaak heel moeilijk, en plots kwam dit voorstel uit het niets. Het is natuurlijk een droom om een volledig seizoen met een R5 te rijden, maar financieel is dit voorlopig nog niet aan de orde. We gaan in Moorslede dan ook voluit genieten van deze kans en zonder al te veel risico's de R5 ontdekken," aldus Gilles.

De auto wordt een Ford Fiesta R5 van de eerste generatie maar wel met de nieuwste evoluties, deze zijn vooral heel betrouwbaar. Zo is dit de ideale wagen om voor de eerste keer van een R5 te proeven.
"Specifieke ambities zijn er niet, ik wil vooral aan de finish staan en ons amuseren en ik hoop dat Gilles zich in de kijker kan rijden en vooral kan bijleren. Bij deze wil ik ook al mijn trouwe en nieuwe sponsors bedanken voor de steun want zonder hen natuurlijk geen rally!" besluit copiloot Nick Degryse.

Melissa Debackere en Marlon Krieger hebben geschiedenis geschreven in de Nederlandse rallysport. Ze zijn het eerste damesteam dat een manche wint van het Nederlands rallykampioenschap. In de CONRAD Twente Rally maakten ze zaterdagavond het verschil door een ideale bandenkeuze, waarna ze zondag de wedstrijd controleerden om met 1'37"2 te winnen voor Kevin van Deijne.
"De keuze voor regenbanden was een voorzichtige keuze zaterdagavond, maar het pakte goed uit. In de Rallye Charlemagne in Frankrijk was ik ook heel tevreden over die banden, ook al geven ze me als rijder niet het beste gevoel. Met 45" voorsprong kon ik vandaag controleren, ook al lag het parcours er erg verraderlijk bij," lachte Melissa, die haar eerste nationale overwinning behaalde in de Franse Routes du Nord 2009. Voor navigatrice Marlon Krieger, de vrouw van Patrick Gerritsen die vorig jaar Melissa naar een podiumplaats navigeerde in Hengelo, was het een mooie triomf in haar thuisrally: "We hebben niet alleen gewonnen, maar we reden ook meer snelste tijden dan Melissa en Patrick vorig jaar. Hij zal het nog mogen horen," lachte Marlon Krieger uit Goor.

Kevin van Deijne reed op de eerste proef lek, waardoor hij een inhaalrace moest rijden. Met zijn Skoda Fabia R5 kon hij nog oprukken naar de tweede plaats. "Melissa heeft gewoon bijzonder sterk gereden. Het was onmogelijk om onze achterstand goed te maken."

Jim van den Heuvel stuurde zijn Mitsubishi Lancer Evo7 Gr.A naar de derde plaats, hoewel hij in de slotfase nog even onder druk werd gezet door Piet van Hoof, die op 17" strandde. "Omdat er veel gesneden werd, lagen de wegen er erg modderig bij. Het was echt een moeilijke wedstrijd, want elke bocht kon een valstrik zijn. Kortom, een echte rally," lachte Jim. Piet van Hoof liet vrijdagavond veel tijd liggen in het donker, waarna hij zaterdagochtend nog veel tijd verloor op slicks, terwijl het regende.

Lambert Parren kampioen

Lambert Parren verlengde zijn nationale Nederlandse rallytitel met een vijfde plaats. De Limburger uit Haelen moest voor Henk Vossen finishen om zijn tweede titel veilig te stellen. Dat lukte met een vijfde plaats: "Het waren bijzonder lastige omstandigheden. Ik moest heel geconcentreerd blijven rijden, zonder teveel aan de titelstrijd te denken. Het parcours lag er heel verraderlijk bij. Mooi dat de titelstrijd met 1 punt verschil beslist wordt. Alle respect trouwens voor Henk Vossen, die op zijn 74ste nog tot de laatste meter strijdt voor de titel. Dat doe ik hem niet na!"

Henk Vossen, vice-kampioen, werd zesde op 1'07" van zijn titelconcurrent. "Nee, ontgoocheld ben ik niet. De titel, het zou de kers op de taart geweest zijn, maar er liggen al zoveel kersen op de taart. Ach, Lambert was dit weekend gewoon de snelste," vertelde Henk Vossen.

De Top 10 werd vervolledigd door Gerben Brouwer, Ger Haverkate en de BMW 130i-rijders Jan Nijhof en Michael Kamper. Marc de Groot, die in de voorlaatste ronde de stuurstang plooide bij een crash tegen een boom, haalde met schade de finish, wat hem de derde plaats in het kampioenschap oplevert.  Bij de opgevers noteerden we Hans Weijs (van de baan), Roald Leemans (mechanische pech), Martin van Iersel en Dries Bosch (alternator stuk).

In de Short Rally ging de overwinning naar Antoine van Ballegooijen en Coen Donkers won verrassende de Conrad Historic Rally.

Mooie gevechten in het vooruitzicht in de verschillende competities

De inschrijvingen voor de ConXioN Omloop van Vlaanderen 2019 zijn afgesloten. Met 136 inschrijvingen in de verschillende wedstrijden op het programma, kan de West-Vlaamse klassieker zijn 60ste editie op gepaste wijze vieren op 6 en 7 september. De laatste keer dat we zo een groot startveld noteerden was in de vorige eeuw, in 1999!

De kwantiteit is op de afspraak, maar we mogen ons ook verheugen over de kwaliteit en de variëteit. Wat de wagens betreft, zal er voor elk wat wils zijn met maar liefst 15 bolides in de topklasse (R5), vertegenwoordigers van vier verschillende merken (Citroën, Hyundai, Skoda en Volkswagen), een hele reeks historische rallywagens van verschillende leeftijden en types, 10 Porsches met een grommende boxer, die altijd populair zijn bij de fans, en een twintigtal erg diverse BMW's die garant staan voor spektakel door hun achterwielaandrijving. In de Sanicentrum E-Rally zijn er zelfs enkele wagen aangedreven door alternatieve energie die een voorsmaakje geven van hoe de autosport er in de toekomst uit zou kunnen zien.

Aan het stuur van die wagens, die heel wat bekijks zullen krijgen in het rallycentrum bij JB Motorsport, op het Polenplein dat ingericht wordt als "ecologisch dorp" en op de proeven in de buurt van Roeselare, zullen de deelnemers een spannende strijd leveren op verschillende niveaus.

Duel voor de titel in de TER

Zo komen de twee uitgesproken titelkandidaten in de Tour European Rally, een internationale competitie die voor de eerste keer naar Roeselare komt, aan de start van een belangrijke etappe in hun campagne van 2019. Luxemburger Steve Fernandes, genavigeerd door Luikenaar Olivier Beck, zal zijn voorsprong trachten te vergroten op de Duitser Stefan Göttig. Hij zal voor de gelegenheid genavigeerd worden door Michaela Alexy, die de plaats in neemt van Nathalie Solbach. Ze rijden allebei met een Skoda Fabia R5. De Italiaan Mario Buscemi zal met zijn bescheiden Suzuki Swift Sport trachten goed te scoren in de TER 2 Cup voorbehouden voor voorwielaangedreven wagens.

Princen... 20 jaar later?

Het zou ons nochtans verbazen mochten zij in staat zijn om de tenoren van het JobFIXers Belgian Rally Championship (BRC) het vuur aan de schenen te leggen. Die zijn samen goed voor 11 wagens in categorie R5. Aangevoerd door Kris Princen, die favoriet is met de enige VW Polo R5 GTI. Nadat hij forfait moest geven voor de Rallye Deutschland na een crash tijdens een voorbereidende test, is hij vastbesloten om deze tegenslag uit te wissen. De leider in het kampioenschap won trouwens vorig jaar in Roeselare. Hij zou graag een 4de zege behalen… 20 jaar na zijn eerste overwinning met een Renault Maxi Mégane! Souvenirs, souvenirs…

Recordaantal overwinningen voor Tsjoen?

Maar, de rest komt niet aan de start om voor de 2de plaats te rijden. Vincent Verschueren, winnaar in 2017 en opnieuw genavigeerd door Stéphane Prévot, hunkert naar een overwinning na een eerder matige eerste seizoenshelft. Pieter Tsjoen zal ritme missen, maar hij blijft de meest succesvolle rijder in Roeselare met 8 overwinningen op zijn palmares. Met nog een overwinning erbij, zou hij het absolute zegerecord van… Dany Colebunders kunnen evenaren.

Opkomende jongeren…

In vergelijking met de meeste andere Skoda-piloten, heeft Tsjoen het voordeel dat hij kan beschikken over de nieuwe Evo-versie. Hetzelfde geldt voor Sébastien Bedoret, die bewezen heeft het potentieel goed te benutten door alle snelste tijden te rijden in de Rally van Staden. Bedoret bevestigde die sterke prestatie met een reeks snelle tijden in de Rally van Duitsland, waar hij jammer genoeg moest opgeven na een aanrijding met een everzwijn. Maar, Bedoret is niet de enige jongere die in opmars is. Adrian Fernémont heeft al een manche van het kampioenschap gewonnen met zijn Skoda Fabia. Ghislain de Mevius draait regelmatig mee met hen in de kopgroep met zijn Fabia R5. PJM Cracco zit daar een beetje achter, maar hij kan ook uitpakken met een nieuwe Skoda Fabia R5 Evo, die hij kon ontdekken in Duitsland. En we mogen zeker Kevin Demaerschalk niet vergeten. Iedereen kent zijn snelheid. J-Motorsport zal woensdag beslissen als hij met de Citroën C3 R5 rijdt of met een nieuwe Ford Fiesta R5 Evo.

Duel voor de Nederlandse titel

Een van de verrassingen is de terugkeer van Steven Vergalle. Deze keer niet als navigator zoals vroeger, maar aan het stuur van een Skoda Fabia R5. Hij wil zich meten met de andere streekrijders zoals Niels Reynvoet (Fabia) en Philip Cracco, die nog moet verduidelijken met welke wagen hij zal rijden (Fabia of Polo).

Blijft de vraag waar we de twee titelkandidaten van het Nederlands kampioenschap, Bob de Jong en Kevin van Deijne, mogen situeren. Bob de Jong, genavigeerd door Bjorn Degandt, verrijkt het startveld met een Hyundai i20 R5. Kevin van Deijne, die in Ieper hard in het decor ging, wil zijn eerste overwinning van het seizoen scoren met zijn Skoda Fabia R5.

Snijers terug met een Porsche

Hoewel zijn koerswijziging ons een andere Polo R5 kost, betreurt niemand de terugkeer van Patrick Snijers aan het stuur van een Porsche 997 GT3. Jochen Claerhout, Chris Debyser, Wouter Muylle en vooral Romain Delhez en Andy Lefevere, zullen een mooie referentie hebben met een gelijkaardige wagen. In de verschillende historische wedstrijden, onder andere de TER Historic, zijn nog meer Porsches te zien. Deze competitie wordt gedomineerd door de Duitser Heinz-Walter Schewe en zijn Belgische copiloot Frank Blondeel in een 911 SC. Danny Kerckhof en Bjorn Syx, winnaar in Ieper, willen hem van de zege houden, elk met een BMW M3.

Later meer over de andere historische competities, en over de RACB M Cup en het RACB Criterium, die het gros van het peloton voor hun rekening nemen met respectievelijk 17 en 36 deelnemers.

Een zaak staat vast: het wordt een spannende strijd op alle niveaus in deze 60ste editie van de ConXioN Omloop van Vlaanderen op 6 en 7 september.

Meer info en de complete deelnemerslijst op de website www.omloopvanvlaanderen.be

Nederlands-Belgisch koppel van start in Omloop van Vlaanderen

De 60e ConXioN Omloop van Vlaanderen is een van de fraaiste rally’s in België, welke dit jaar ook deel uitmaakt van de rallykalender van het Open Nederlands Rallykampioenschap. Rondom Roeselare staat een fantastisch parkoers met uitdagende klassementsproeven de deelnemers op 6 en 7 september te wachten. Het seizoen van het Nederlands-Belgische duo Bob de Jong/Bjorn Degandt kan nu al geslaagd worden genoemd, maar de Hyundai-equipe hoopt daar in Vlaanderen nog een mooi vervolg aan te geven. Voor West-Vlaming Bjorn Degandt begon het rallyvirus in de Omloop van Vlaanderen te kriebelen in 1985!

In 2016 namen Bob de Jong en Bjorn Degandt voor het eerst samen aan de Omloop van Vlaanderen deel, met de DS3 R5; een achtste plaats was toen het eindresultaat. Sindsdien hebben zij er niet meer gereden, maar met 12 deelnames voor Bjorn Degandt en 3 voor Bob de Jong is de equipe in ieder geval bekend met de omstandigheden. Bob de Jong scoorde bovendien met de Mitsubishi WRC in 2012 en 2014 al twee keer een podiumresultaat en hij is optimistisch voor de komende editie: “Bjorn en ik hebben tot nu toe een uitstekend seizoen en lieten onlangs in Sulingen zien dat we de internationale concurrentie ook bij kunnen houden. Normaal gezien zal de top-3 in Vlaanderen een lastige opgave worden, maar we hopen toch in de buurt van de top-5 te kunnen finishen. Maar bovenal willen we plezier beleven aan deze mooie rally.” De sympathieke Hyundai-rijder neemt na 4 van de 7 rally’s om de Nederlandse rallytitel de eerste positie in, na onder meer twee tweede plaatsen (Zuiderzee en ELE) en een schitterende overwinning in de GTC Rally.

Met 20 klassementsproeven over 2 dagen en met 199 km aan wedstrijdkilometers biedt de 60e ConXioN Omloop van Vlaanderen een uitdagende route rond Roeselare. De Belgische top is vertegenwoordigd met meer dan 10 R5’s en een aantal snelle Porsche’s. Een van de Porsche-coureurs is meervoudig Belgisch kampioen Patrick Snijers, juist de man die in 1985 Bjorn Degandt inspireerde, toen hij in Westrozebeke (waar Degandt opgroeide) als 10-jarige tijdens de service even plaats mocht nemen in diens Lancia Delta! Voor de 44-jarige Degandt is de Omloop van Vlaanderen het hoogtepunt van het seizoen: “De Omloop betekent ook zeker ‘back tot he roots’ voor mij; hier liggen veel herinneringen en voel ik mij zeer thuis. Ik draag de organisatie van de rally ook een warm hart toe,” aldus Bjorn Degandt, nu woonachtig in Wommelgem. “En met de goede resultaten dit jaar met Bob in de Hyundai kijk ik enorm uit naar volgende week. We gaan ons vermaken, maar ook het publiek en hopelijk kunnen we dan ook nog een mooi resultaat toevoegen op jacht naar de Nederlandse titel.”

De Omloop van Vlaanderen start op vrijdag 6 september om 17:30 uur voor een eerste etappe met 5 klassementsproeven. Op zaterdag 7 september is de herstart om 8:00 uur en de finish is die dag voorzien om 21:30 uur. Op zaterdag worden er 15 klassementsproeven verreden.