Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Vrijdag, 29 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Hermen Kobus opnieuw in de top 5 in Ieper

Geschreven door  Jun 27, 2017

“Het maximaal haalbare op dit moment”

Ook dit jaar hebben Hermen Kobus en Erik de Wild hun talent getoond in de Ypres Rally. De Belgische klassieker telde dit seizoen niet meer mee voor het Europees kampioenschap, maar met de komst van het Brits rallykampioenschap lag de kwaliteit van het deelnemersveld nog hoger dan voorheen. Met 36 R5's aan de start, werden alle records verbroken. Hermen Kobus heeft zich altijd goed gevoeld op de snelle proeven rond Ieper en ook dit jaar bekroonde hij zijn wedstrijd met een schitterende 5de plaats. 

Voor de start had Hermen er alvast een goed oog in. Tijdens een testsessie in het Waalse Chimay werd het bandengamma van Kumho getest en het team vond een nieuwe afstelling die vertrouwen gaf aan de piloot uit Nijmegen. "Ik denk dat we een goede set-up hebben gevonden. De wagen gaf me het volste vertrouwen. Alleen zal ik misschien wat tijd nodig hebben om te wennen aan de snelheid op de smalle baantjes, want ik heb dit jaar nog niet op dit niveau gereden," vertelde Hermen voor de start.

Op de Qualifying Stage waren de verschillen bijzonder klein, met 7 wagens binnen dezelfde seconde. Het werd een 10de plaats voor de Skoda Fabia R5 in de kleuren van Kroon Oil. Maar, vrijdagavond was Hermen helemaal niet tevreden over zijn tijden en de 12de plaats in de tussenstand. "Onze afstellingen waren compleet fout. Ik had de setting niet mogen veranderen. De wagen was heel onstabiel in de snelle waaiers en bij het couperen aan hoge snelheid. Ik moet gewoon van het gas gaan of anders gaan we van de baan," vertelde Hermen ontgoocheld. 

Gelukkig is de Ypres Rally een lange wedstrijd. Zaterdag staken Hermen en Erik nog een tandje bij. 
"We hebben de afstellingen aangepast en we kregen bijstand van een ingenieur, die onze data analyseerde. Hij vertelde ons dat we tijd winnen in snelle waaiers, maar dat we vooral tijd laten liggen in de remzones. Ik moest anders remmen: hard remmen en vervolgens door duwen, in plaats van te lossen om de wielen niet te laten blokkeren. Ik ga nu proberen anders te remmen..."

Terwijl anderen zich lieten verrassen, zoals Thierry Neuville, die van de baan ging, bleef Hermen Kobus foutloos op het erg verraderlijke parcours. Op de allerlaatste proef werd nog een laatste aanval ingezet, waarmee in extremis Giandomenico Basso, oud-winnaar in Ieper, werd ingehaald. Hermen en Erik eindigden toch nog in de Top 5, een prestatie die ze al voor de 4de keer herhaalden in Ieper.

“De slotfase was weer top! We gingen vol in de aanval en we hebben Basso nog uit de Top 5 verdrongen. Op dit moment is deze Top 5 het maximaal haalbare,” lachte Hermen Kobus bij de finish in Ieper.

Karel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Laatste Nieuws