Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Donderdag, 28 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Vincent Verschueren wint ConXioN Omloop van Vlaanderen

Geschreven door  Sep 03, 2017

Regen zorgt voor een hectische finale
Vincent Verschueren doet een gouden zaak

Met de 58ste ConXioN Omloop van Vlaanderen werd dit weekend de finale van het Belgian Rally Championship ingezet. Het was een erg boeiende strijd. Felle regen leek de wedstrijd in de slotfase in het voordeel van Andy Lefevere te doen kantelen, maar toen die zelf in de fout ging, pakte Vincent Verschueren zijn tweede overwinning van het seizoen. De Skoda-rijder uit Zingem neemt een optie op een eerste Belgische titel.

De ganse wedstrijd stond in het teken van de strijd tussen de drie titelkandidaten, Skoda-rijders Kris Princen en Vincent Verschueren en Peugeot-piloot Kevin Abbring, die recent de Ypres Rally won. De vierde die zich in het strijdgewoel mengde was lokale specialist Andy Lefevere, die voor de gelegenheid een Skoda Fabia WRC had gehuurd, een wagen die geen punten scoort in het Belgisch kampioenschap.

Kris Princen opende vrijdagavond het beste, maar zaterdagochtend ging hij aan hoge snelheid van de baan in Passendale, verrast door koude banden. Vincent Verschueren nam het commando over, maar Lefevere bleef aanklampen. Toen het in de slotfase begon te regenen, maakte Verschueren een klein foutje, waardoor de kloof gedicht werd. Lefevere leek in Passendale, in de gietende regen, de beslissing te forceren met een kanontijd: 20 seconden sneller dan de rest. Maar, op de volgende proef, in Houthulst, ging de garagehouder van de baan. "Ik had vooraan regenbanden gelegd, maar achteraan stond ik nog op banden voor droog weer. Bij het remmen voor een chicane, blokkeerden de wielen achteraan door watergladheid. Ik heb nog aan de handrem getrokken en we zijn zijdelings op de chicane geknald. Helaas was de ophanging stuk en kon ik niet verder. Heel jammer, want ik had de overwinning voor het grijpen," aldus Lefevere.

Vincent Verschueren liet zich in de slotfase niet gek maken. Hij bouwde voldoende zekerheid in om zijn punten voor het kampioenschap niet in gevaar te brengen. Die keuze werd beloond met een knappe overwinning, waardoor hij zijn voorsprong op zijn titelrivalen vergroot tot 16 punten met nog twee rally's te rijden. "Ik dacht dat het weer niet zou lukken toen het begon te regenen, want ik wilde geen risico's nemen. De Omloop is een van mijn lievelingsrally's, maar ik heb hier zelden geluk. Ik ben strak en geconcentreerd blijven rijden en dat werd beloond. Ik voelde me vandaag heel zeker in de Skoda, maar toen het zo fel regende moest ik geen risico's nemen, want ik deed al een gouden zaak voor het kampioenschap."

De tweede plaats ging naar Kevin Abbring, die met de Peugeot nooit een vuist kon maken. "Ik heb even hard gereden als in Ieper, maar hier volgden de tijden niet. Ik begrijp het niet. Misschien is het de configuratie van de proeven. Ik ben blijven aanvallen, zoals ik altijd doe," vertelde Abbring, die voor de eerste keer de Omloop van Vlaanderen reed.

Voor de derde podiumplaats werd de ganse dag fel gestreden tussen de overige R5-rijders. Polle Geusens ging in Rumbeke in de regen door watergladheid definitief van de baan. Pieter-Jan Maeyaert liet vrijdagavond tijd liggen door twee kleine foutjes, waarna hij in de regen nog eens van de baan ging en de motor even weigerde te starten voor de Zoning. Maeyaert werd nog vijfde. De derde plaats ging naar Didier Duquesne, die vrijdagavond op de eerste plaats aan hoge snelheid in een maïsveld schoof en die vandaag een veld bloemkolen ging bezoeken. "Ik heb een paar keer serieus geluk gehad. In de laatste ronde reed ik het achterwiel nog eens krom, maar we staan wel op het podium," lachte de piloot van de blauwe Ford Fiesta R5.

Achiel Boxoen, de jonge rekruut van Skoda België die Freddy Loix moet opvolgen, rukte na een verstandige en progressieve wedstrijd op naar een knappe en onverhoopte vierde plaats. "Ik heb deze zomer niet meer met een rallywagen gereden. Blijkbaar heeft de rust me mentaal goed gedaan. Ik was minder nerveus en in de slotfase kon ik het hoofd koel houden. Opdracht volbracht," genoot Boxoen.

De winnaar in Historic, Paul Lietaer, stuurde zijn Subaru Legacy RS naar een erg mooie 6de plaats algemeen, voor de snelste gr.N-rijder, Bert Coene. Franky Boulat werd voor het derde jaar op rij kampioen in de M Cup met een mooie 9de plaats. De kempenaar was ook de snelste bij de achterwielaandrijvers, want Fredericq Delplace werd na een schuiver in de slotfase 10de met zijn Porsche 997 GT3.

Bij de Juniors stond er geen maat op Sébastien Bedoret, tevens winnaar van de Junior BRC Award, goed voor een gratis deelname aan de East Belgian Rally.

Het RACB Criterium werd gewonnen door Wim De Reu, terwijl Tobi Vandenberghe de eerste laureaat is van de E-Rally, een regelmatigheidswedstrijd voor elektrische en hybride wagens. 

Bekijk het volledige klassement hier

Laatst aangepast op Maandag, 04 september 2017 10:37
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws