Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Donderdag, 18 april 2024

logo rally online

Rally Online België

Condroz: The Belgian Battle met Thiry, Duval en Demaerschalk als blikvangers!

Geschreven door  Okt 24, 2017

Bij Citroën Belux houdt men wel van afwisseling. Nadat vorig jaar met succes enkele buitenlandse rijders aan de start van de Condrozrally kwamen, wordt dit jaar aan de oevers van de Maas voluit de Belgische kaart getrokken. Drie zwart-geel-rode toppers staan aan de start van de 44ste editie van de Rallye du Condroz-Huy. Bruno Thiry, François Duval en Kevin Demaerschalk – drie rijders die trouwens ook de drie taalgebieden van ons kleine koninkrijk vertegenwoordigen – zullen er met een DS3 R5 de kleuren van Citroën Belux verdedigen.

“Het is ondertussen al een paar jaar traditie dat Citroën Belux de laatste manche van het Belgisch rallykampioenschap wat extra kruidt”, glimlacht Anouk Van Vliet, hoofd communicatie van Citroën Belux. “Dankzij onze collega’s van Citroën Racing en onze trouwe partners kunnen we, eens te meer, voor een mooie ache zorgen, met drie Belgische rijders aan het stuur van een DS3 R5. Drie rijders, van alle leeftijden, en uit alle hoeken van het land! Tuurlijk hopen we zondag één van hen op het hoogste podiumtrapje te zien, om zo het seizoen in schoonheid af te sluiten!”

Genoeg redenen om te feesten

Yves Matton kwam op de proppen met de idee drie generaties Belgische rijders samen te brengen. Zijn initiatief vond onmiddellijk overal bijval. “Tuurlijk hadden we de mogelijkheid een buitenlandse rijder uit te nodigen”, legt de directeur van Citroën Racing uit. “Maar toen François me contacteerde om samen een project op poten te zetten, kwam ik op de idee om deze Belgische ‘strijd der generaties’ te creëren. Het opnieuw samenbrengen van het duo Thiry-Prévot is een heel mooie manier om de 20ste verjaardag van hun eerste overwinning in Hoei te vieren, en het is ook tien jaar geleden dat François er nog eens won. Kortom, genoeg redenen om onze beste rallyrijders samen te brengen onder de tent van Citroën Belux. Bovendien kan Kevin zich nu meten met twee referenties. Bruno komt aan de start met de DS3 R5 van Burton Racing, Kevin zal zijn gebruikelijke bolide uit de ateliers van J-Motorsport besturen en François kruipt dan weer achter het stuur van een DS3 van MY Racing. Ze zijn allemaal heel gemotiveerd en het doet me enorm veel plezier vast te stellen dat ze met heel veel enthousiasme uitkijken naar hun terugkeer op de Belgische rallywegen.”

Net zoals de afgelopen jaren zal ook Yves Matton zelf aan de start komen, met de Citroën C4 WRC waarmee hij in 2016 naar de vijfde plaats reed. Het wordt zijn 16de deelname aan een rally die hem nauw aan het
hart ligt, en tegelijk kan hij zijn drie rekruten in de gaten houden.

Vooral amuseren

Bruno Thiry heeft nog niets van zijn enthousiasme verloren als het gaat over het besturen van een rallywagen. Hij steekt het dan ook niet onder stoelen of banken dat hij bijzonder uitkijkt naar de reünie met zijn kameraad Stéphane Prévot, voor een rally die in de eerste plaats een amusante manier wordt om hun eerste overwinning in Hoei te vieren, nu precies twintig jaar geleden. “Het is al meer dan een jaar geleden dat ik nog eens een moderne rally-auto heb bestuurd. Dat was in juli 2016, toen ik vijfde werd in de Rally van Luxemburg, aan het stuur van een DS3… R3. Ik denk niet dat ik hier om een podiumplaats kan strijden, maar tegenover rijders die veel beter in vorm steken is dat ook niet mijn bedoeling. Dit gezegd zijnde, samen met Stéphane aan de start komen van een wedstrijd die ons altijd wel lag, dat wordt een groots moment. Ik denk dat er heel wat toeschouwers en mensen uit onze entourage mooie herinneringen zullen kunnen ophalen.”

De voormalige Europese rallykampioen is nog altijd even bescheiden, maar zou op het lastige parcours en afhankelijk van de weersomstandigheden wel eens voor de verrassing kunnen zorgen. En vergeten we vooral niet dat hij over de DS3 R5 uit de ateliers van Burton Racing kan beschikken, een wagen die hier in 2016 wist te winnen.

Referentiepunten

Voor François Duval is het dan weer precies een jaar geleden dat hij nog eens aan de start van een rally stond. Hij bestuurde de DS3 R5 eerder al, tijdens de Rallye de Wallonie van 2016, en houdt daar uitstekende herinneringen aan over. “Ik domineerde toen de wedstrijd, maar liet me verrassen door het natte parcours. Deze keer voel ik de bolide die door MY Racing in de watten wordt gelegd een eerste keer aan de tand tijdens een testsessie op de donderdag voor de wedstrijd. Tien jaar na mijn laatste zege in de Condroz hoop ik snel mijn referentiepunten terug te vinden en voorin mee te draaien. De reden waarom ik Yves Matton heb gecontacteerd is omdat ik weet dat hij voor de seizoensafsluiter altijd mooie projecten op poten weet te zetten. Mijn gebruikelijke sponsor is ook van de partij, maar mijn co André Leyh was al ingeschreven met een andere rijder. Yves heeft me ondertussen aan Xavier Portier voorgesteld en ik kan je wel vertellen dat ik bijzonder gemotiveerd ben!”

Ook Kevin Demaerschalk, de derde musketier van deze Belgian Battle, koestert grote ambities. Met een goede prestatie hoopt hij een wat tegenvallend seizoen te doen vergeten. “De pechduivel heeft me nogal wat geplaagd in 2017, maar nu ik weet dat ik het kan opnemen tegen twee van de beste Belgische rijders van de laatste jaren, ben ik voor deze laatste wedstrijd van het seizoen extra gemotiveerd. In Hoei liggen de wegen er altijd verraderlijk bij, is het parcours heel lastig, maar ik weet dat ik op mijn car control kan rekenen om de valstrikken te vermijden. Ik vermoed dat er zich een mooie strijd met mijn teammaats zal ontwikkelen!”

Eens te meer haalt Citroën Belux alles uit de kast om het seizoen 2017 met een hoogtepunt af te sluiten. De Condrozrally start op zaterdag 4 november om 8 uur, voor 18 chronoritten, goed voor meer dan 205 km tegen de klok. Het nishpodium wordt op zondag 5 november rond 17 uur overschreden, en we hopen dat een rijdersduo van Citroën Belux dat als eerste zal mogen doen.

Laatst aangepast op Dinsdag, 24 oktober 2017 17:55
Karel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Laatste Nieuws