Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Dinsdag, 19 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Freddy Loix maakt comeback in Ieper met een Skoda Fabia R5

Geschreven door  Mrt 02, 2019

De meester tegen de leerling: Freddy Loix versus Sébastien Bedoret in Ieper!

Freddy Loix, dezer dagen coach van de officiële Skoda België-rijders Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq, maakt op 28 en 29 juni een gesmaakte comeback, ter gelegenheid van de volgende Ypres Rally. Bij deze terugkeer krijgt de zegerecordhouder in de Westhoek Pieter Tsjoen als corijder. Zo wordt de Skoda Fabia R5 van het team PTR bestuurd door een rijdersduo dat goed is voor 12 nationale titels en 13 overwinningen in Ieper!

Tussen 1996 en 2016 behaalde hij 11 overwinningen in de Kattenstad, Freddy Loix mag dan ook gerust 'Mister Ypres' worden genoemd. De smalle en hobbelige wegen, de diepe koorden die moeten worden genomen, de schier oneindige wisselingen van het asfalt... Niemand heeft de moeilijkheden en valstrikken van de Vlaamse klassieker beter onder de knie dan de Limburger!

Het is vooral aan het stuur van een Skoda Fabia – Super 2000 én R5 – dat “Fast Freddy” zijn mooiste herinneringen bij elkaar gereden heeft, met tussen 2010 en 2016 zes overwinningen in zeven edities. “Iedereen weet hoe belangrijk de Ypres Rally voor mijn carrière en partnership met Skoda is geweest”, glimlacht de man die nu sportief raadgever van de Belgische invoerder van het merk is. “Dus toen er zich een gelegenheid voordeed om nog een keer te starten, heb ik getwijfeld... maar niet lang.”

Eind 2016, toen hij een punt zette achter zijn carrière van professioneel rallyrijder, had Freddy niet uitgesloten dat hij af en toe wel eens voor het plezier zou rijden. “Maar zonder de druk om een resultaat te behalen!”, benadrukt de viervoudige Belgische rallykampioen. “En dat is precies de context die me hier is aangeboden. Ik vorm een team met Pieter Tsjoen, die niet alleen een kerel is die ik ten zeerste weet te appreciëren, maar ook de enige die als rijder (2001, red.) en als corijder (in 2017) wist te winnen. We komen aan de start met een Skoda Fabia R5 van zijn nieuwe team, met slechts één doel: er zoveel mogelijk plezier aan beleven!”

Pieter Tsjoen, tussen 2001 en 2012 goed voor acht Belgische rallytitels, is helemaal bezeten door de rallysport en aarzelde tijdens de afgelopen jaren niet om terug te keren naar het rechterzitje, als corijder voor Stéphane Lefebvre of Kevin Abbring. “Ik besef dat het de mensen nog altijd verbaast, maar ik ben zelf nooit vergeten dat ik mijn carrière als corijder ben begonnen en dat is een rol die ik ten zeerste weet te waarderen”, stelt Tsjoen. “In 2019 stichtte ik PTR – voor Pieter Tsjoen Racing – en we hebben twee nieuwe Skoda Fabia R5 besteld. Ik had zin om een grote naam naar Ieper te brengen. Samen met Alain Penasse, organisator van de Ypres Rally, zijn we er in geslaagd om Freddy te overtuigen een comeback te maken. Ik heb altijd al een rally aan zijn zijde willen rijden, en ik ben heel blij dat dat eind juni ook echt zal gebeuren!”

De aanwezigheid van Freddy Loix en Pieter Tsjoen in Ieper stelt uiteraard niet de deelname van Sébastien Bedoret en Thomas Walbreccq met de Skoda Fabia R5 van SXM in vraag. “Integendeel, zo kan ik mijn ervaring meer dan ooit met hem delen”, glimlacht Freddy. “Hoe kan ik de rol van raadgever beter vervullen dan door zelf deel te nemen? Als we over de wegcondities praten, dan zal ik precies weten waar we het over hebben. Zo kunnen we onze indrukken voor, tijdens en na de rally delen. Dat wordt tegelijk interessant én amusant.”

En zal de meester sneller zijn dan de leerling? “Eerlijk gezegd, ik denk het niet”, schatert Freddy. “En dat wordt ook niet de bedoeling. Ik weet dat ik in herhaling val, maar we horen niet tot het groepje favorieten!”

Wat wordt bevestigd door Pieter Tsjoen. “Freddy en ik hebben besloten dat we ons voor alles willen amuseren. Maar ik heb hem ook verteld dat indien we zouden winnen, ik me ook zou amuseren!”, stelt hij met een brede glimlach. “Neen, serieus: iedereen weet dat we allebei gedreven sporters zijn en dat we ons terdege zullen voorbereiden. Freddy zal allicht wel wat ritme missen, maar hij heeft zoveel ervaring dat ze ons niet verloren zullen rijden. We zien wel. Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit!”

Skoda België, partner van de rally, zal op 28 en 29 juni dus voor een stunt zorgen in de Westhoek. “Het 'generatieconflict' tussen coach Freddy Loix en leerling Sébastien Bedoret wordt zowel amusant als boeiend”, stelt een verheugde Catherine Van Geel, in België PR voor het Tsjechische merk. “Het klikt enorm tussen die twee, en ze zijn al begonnen met elkaar te jennen... in alle vriendschap, uiteraard! We behouden uiteraard alle vertrouwen in het SXM-team, maar we krijgen nu ook de gelegenheid om samen te werken met de PTR-structuur van Pieter Tsjoen, die met zijn bestelling van twee nieuwe Fabia R5 zijn vertrouwen in Skoda heeft gesteld. Op de Grote Markt zal er één grote hospitality worden geplaatst, zowel voor de wagen van Sébastien en Thomas als die van Freddy en Pieter. Geen enkele rallyfan zal dit willen missen!”

Laatst aangepast op Zaterdag, 02 maart 2019 09:28
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws