Rally Online België

Kris Princen de snelste op de maaskiezel

Geschreven door  Mei 20, 2019
Al drie zeges voor Princen...

De 43ste editie van de Sezoensrally in Bocholt was van een bijzonder hoog niveau. De voltallige top van het Belgisch rallykampioenschap kwam aan de start van deze vijfde manche van het seizoen en de tenoren gaven elkaar geen duimbreed toe op de prachtige klassementsproeven in Noord-Limburg. Op de stroken maaskiezel werd ongelofelijk hard aangevallen. Maar, één duo was toch een fractie sterker dan de rest van het veld. Kris Princen en navigator Bram Eelbode domineerden de wedstrijd van start tot finish met hun Volkswagen Polo R5 ingezet door BMA. Meteen de derde zege van de Belgische kampioen in Bocholt en zijn derde overwinning in het Belgisch kampioenschap.

Kris Princen reed een perfecte openingsronde en vervolgens controleerde hij zijn voorsprong, al bleef de voorsprong beperkt. Eerst werd hij opgejaagd door merkgenoot Cédric Cherain, tot de Luikenaar lek reed. Vervolgens pikte Sébastien Bedoret aan, maar ook die reed lek op dezelfde plaats in Gerdingen op de allerlaatste proef. Zo eindigde Vincent Verschueren op een erg knappe tweede plaats op amper 12" van winnaar Princen.

"Deze ochtend lag het parcours er heel verraderlijk bij, want onder de bomen lag het asfalt nog nat. Ik had gekozen voor een zachte slick en dat was de juiste keuze. Ik kon een beetje afstand nemen. In de namiddag bleef het hard gaan, maar de auto voelde perfect aan. Het nieuwe differentieel maakte de Polo R5, een gloednieuw exemplaar dat deze week geleverd werd, een stuk minder nerveus. Dit is een heel mooie zege. Mijn derde zege van het seizoen. Hopelijk krijgen we het budget nog rond om in Ieper te rijden en onze leidersplaats in het kampioenschap te verdedigen," aldus Kris Princen.

Vincent Verschueren was erg opgelucht met de tweede plaats: "Het doet deugd dat we weer toptijden kunnen rijden. Deze ochtend verloor ik een beetje tijd omdat ik voor de harde banden koos en omdat de schokdempers niet optimaal waren om laat te remmen. In de slotronde heb ik alles gegeven om als eerste Skoda-rijder te finishen," lachte Verschueren, die op de twee laatste proef de 3 tienden achterstand op Sébastien Bedoret kon ombuigen naar 2"4 voorsprong.

"Het was buigen of barsten op de laatste proeven, want zowel Verschueren als Fernémont waren aan het pushen voor het podium. Ik ben wel blij over de tijden die we draaiden op het onverhard, gelet op mijn beperkte ervaring," aldus Sébastien Bedoret, die 4de is in de tussenstand van het Jobfixers BRC.

Adrian Fernémont verloor in het begin van de wedstrijd wat teveel tijd met een te voorzichtige strategie om nog mee te spelen voor de overwinning. De winnaar van de Rally van Wallonië sleepte een mooie vierde plaats uit de brand, net voor Cédric Cherain, die zijn tweede plaats verspeelde toen hij lek reed in Gerdingen en 33" verloor. "Er zat meer in, maar dit seizoen zijn we zo aan elkaar gewaagd in het Belgisch kampioenschap dat 33" tijdverlies meteen enkele plaatsen kost. Het was van 2014 geleden dat ik hier nog reed, dus ik wist dat Princen volgen quasi onmogelijk was. Kris was erg sterk, maar een tweede plaats zou mooi geweest zijn," vertelde Cédric Cherain, co-leider in het kampioenschap met 60 punten, evenveel als Kris Princen.

Na de opgave van Patrick Snijers, die de transmissie brak op zijn VW Polo R5 net op het moment dat hij het goede ritme gevonden had, ging de zesde plaats naar Ghislain de Mevius. Die finishte sterk, maar verloor in de openingsronde teveel tijd door een gebrek aan parcourskennis en twee schuivers.

Pieter-Jan Michiel Cracco stuurde zijn Skoda naar de 7de plaats op 1'27", een verschil dat enkele jaren geleden zeker een podiumplaats had opgeleverd. De top 10 werd verder vervolledigd door de Ier Stephen Wright en de Nederlanders Erik Van Loon en Michiel Becx.

Bij de Juniors en in R2 stond er geen maat op Grégoire Munster, die nog maar eens zijn klasse showde. Timo Van der Marel werd tweede in R2 achter zijn merkgenoot. In het Pirelli Junior BRC werd het podium vervolledigd door Gilles Pyck, die debuteerde op de maaskiezel, en Tobias Brüls, een vaste klant voor een podiumplaats.

De M-Cup werd van start tot finish gedomineerd door Gunther Monnens. De streekrijder was sneller dan titelhouder Franky Boulat. Philip Lommers, de Criterium-kampioen, werd derde.

In Historic was Dirk Deveux de sterkste voor Guino Kenis. Arthur Kerkhove, vierde, blijft leider in de tussenstand van het Historic BRC. In het Criterium ging de zege op de allerlaatste proef naar Frederik Vandeloock, die kon profiteren van een lekke band voor leider Johnny Louies.

Van de 49 gestarte teams, haalden 32 teams de finish van deze zonnige en enorm spannende 43ste Sezoensrally.

Bekijk hier het volledige eindklassement

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...