Print deze pagina

Condroz Rally: Sébastien Bedoret wil op het podium in Hoei

Geschreven door  Okt 29, 2019

“Ik zou liever zondag op de foto staan!”

Hij prijkt in het groot op de affiche van de Condroz Rally 2019. Organisator Motor Club de Huy heeft inderdaad zijn Skoda Fabia R5 uitgekozen om alle communicatie te illustreren. “Ik moet toegeven dat me dat wel iets doet”, glimlacht Sébastien Bedoret. “Ik heb al zoveel rally-affiches met prestigieuze rijders gezien dat ik nooit heb gedacht in aanmerking te kunnen komen voor de affiche van een mythische wedstrijd als de Condroz. Dat doet echt plezier!” De jongeman van 24 pauzeert even, en vult dan met een brede glimlach aan: “Maar ik wil jullie wel vertellen dat ik nog blijer zou zijn indien ik zondagavond op de belangrijkste foto zal staan, die van de winnaar!”

Vooraleer aan zich helemaal aan de finale van het Belgische rallykampioenschap te wijden heeft Sébastien nog tijd om te grappen. “De doelen die in het begin van het seizoen door Skoda België en Freddy Loix werden gesteld zijn al bereikt”, stelt hij ontspannen. “Samen met Thomas zijn we zes keer op zeven op het podium gefinisht, streden we regelmatig om de overwinning, komen we nog steeds in aanmerking voor de titel en hebben we in de Omloop van Vlaanderen een eerste nationale rally gewonnen. We trekken zonder druk richting Condroz, behalve dan die verbonden aan de wil om het seizoen in schoonheid te eindigen. Telkens we dit jaar aan de finish stonden eindigden we bij de eerste drie, dat zouden we ook hier graag bewerkstelligen. Hoewel dit een schitterend startveld is, met een tiental favorieten, zou ik willen stellen dat we voor een podiumplaats gaan. Minstens een podiumplaats! Want ik hoop ook om de zege te kunnen strijden.”

Aan de vooravond van de laatste afspraak van het seizoen horen Sébastien en corijder Thomas Walbrecq bij de laatste drie titelkandidaten. “We zijn echter helemaal geen favoriet en ik verwacht een felle strijd tussen Kris Princen en Adrian Fernémont”, vult de corijder aan. “Aangezien wij een resultaat moeten schrappen, is de berekening snel gemaakt: niet alleen moeten wij het maximum van de punten scoren (in de wetenschap dat buitenlandse rijders die niet voor het hele seizoen zijn ingeschreven onzichtbaar zijn bij de puntenverdeling, red.), maar bovendien moeten onze tegenstanders met pech te maken krijgen. Dat is niet wat we ze toewensen, natuurlijk. Mochten we er toch in slagen de titel te veroveren, dan zullen we daar uiteraard heel blij om zijn. Onze strategie bestaat er echter uit om het maximum te geven, zonder aan het kampioenschap te denken.”

Viervoudig Belgisch kampioen Freddy Loix, raadgever van Skoda België en coach van het duo, weet wat zijn pupillen te wachten staat. “Sébastien en Thomas hebben het afgelopen jaar heel wat vooruitgang geboekt”, bevestigt hij. “Tijdens deze Condrozrally krijgen ze de gelegenheid om in een hypercompetitieve wedstrijd aan de slag te gaan, in de wetenschap dat twee referenties uit WRC 2 (Loubet en Lefebvre, red.) het zullen opnemen tegen het kruim van het Belgische kampioenschap. Samen met Skoda België hebben we besloten ze carte blanche te geven, en de wedstrijd in te delen hoe zij dat willen. Het niveau zal heel hoog liggen en het zal nodig zijn om én snel te gaan én foutloos te blijven. In de streek rond Hoei is dat nooit eenvoudig, en al zeker als de voorspellingen voor herfstige weersomstandigheden uitkomen... Maar dat maakt de rallysport zo mooi.”

Voor Sébastien, Thomas en het hele SXM team van Jourdan Serderidis en Fred Miclotte wordt deze Condroz Rally de vijfde wedstrijd met de nieuwe Skoda Fabia R5 Evo. “De auto heeft heel wat potentieel”, bevestigt Sébastien. “Op het droge heb ik de indruk de wagen onder de knie te hebben. Maar ik moet toegeven dat ik in de regen, zoals in de Omloop van Vlaanderen en de East Belgian Rally, nog niet over alle vertrouwen beschik. We hebben de situatie al grondig geanalyseerd, en we hopen dat we de juiste afstellingen hebben gevonden om helemaal voluit te kunnen gaan. Alle inspanningen die we nu leveren zullen ons ook in 2020 van pas komen. En bestaat er een betere manier om de troepen voor een nieuw seizoen te motiveren, dan het vorige met een uitstekend resultaat af te sluiten?”

De Condroz Rally begint vrijdag met een test-KP en een handtekeningensessie in de grote tent (18u30). Zaterdag wordt de start in Hoei om 8u30 gegeven, waarna op de eerste dag twaalf chronoritten worden afgewerkt. Zondag volgen nog acht KP's, om de podiumplaatsen van de Condrozrally vast te leggen. Zullen Sébastien en Thomas op die podiumfoto staan? Antwoord zondag om 16u30!

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be