Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Dinsdag, 19 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Drie spectaculaire merkencups in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship

Geschreven door  Jun 02, 2021

Stellantis Motorsport Rally Cup Belux, Clio Trophy Belgium en RACB MCup klaar voor de openingsmanche in de South Belgian Rally

Niet alleen in de topklasse Rally2 belooft het een erg boeiend seizoen te worden in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Ook de deelnemers aan de drie merkencups bereiden zich voor op de start van het seizoen in de South Belgian Rally op zaterdag 26 juni. Hun onderlinge strijd met gelijke wapens zal het seizoen ongetwijfeld kleur geven.

Stellantis Motorsport Rally Cup Belux

De Stellantis Motorsport Rally Cup Belux, georganiseerd door Pole Position, wordt verreden met Peugeot 208 Rally4's en Opel Corsa Rally4's. De deelnemers kunnen aantrekkelijke premies verdienen, gaande van 5.000 euro en 4 banden voor de winnaar van een manche, 3.000 euro en 2 banden voor de tweede, 2.000 euro voor de derde, 1.000 euro voor de vierde tot 500 euro voor de vijfde. Er zijn ook speciale prijzen voor de Juniors: 1.000 euro voor de winnaar, 500 euro voor de tweede en 250 euro voor de derde.

De kalender bestaat uit vijf wedstrijden :
1. South Belgian Rally - 26 juni
2. TAC Rally - 24 juli
3. Sezoens Rally - 16 oktober
4. Condroz Rally - 5-7 november
5. Spa Rally - 4-5 december

"We rekenen op een tiental deelnemers," vertelt coördinator Davie Meert. "De verschillende teams die een Peugeot 208 Rally4 kochten, zullen die wagens ook willen inzetten. DG Sport zal aanwezig zijn met een vrachtwagen vol wisselstukken, zodat de deelnemers daar niet in moeten investeren. Vorig jaar was onder andere Gino Büx meteen onder de indruk van het potentieel van de Peugeot 208 Rally4. Hij heeft aangekondigd verder te willen doen in de Cup. We zijn ook benieuwd wie zal kiezen voor de Opel Corsa Rally4."

Thibaud Mazuin heeft zich pas ingeschreven. "Het was niet zeker of ik wel zou rijden dit seizoen, want professioneel zal het druk worden. San Mazuin gaat een nieuwe concessie en een nieuw carrosseriebedrijf openen. Bovendien verwachten we tegen het einde van het jaar een dochter. Toch vond ik het belangrijk om na anderhalf jaar zonder rally in het ritme te blijven. Een seizoen met vijf manches in een Peugeot 208 Rally4 sprak me wel aan. Onze wagen zal gerund worden door Racing Technology. Mijn ambitie? Dat is moeilijk in te schatten, want alle namen zijn nog niet gekend. Ik ga me in elk geval goed voorbereiden met een testdag, want mijn laatste rally was de Rally van Hannuit begin 2020," aldus Thibaud Mazuin.

Jonas Dewilde zal de kleuren van Pevatec verdedigen. "Ik kijk enorm uit naar de Cup. Vorig weekend reed ik mijn 4de rally met de vorige versie van de Peugeot, de 208 R2. Ik was heel tevreden over onze tijden op het voor mij onbekende parcours van de Rally van Le Touquet. Ook de South Belgian Rally zal voor iedereen nieuw zijn, wat een voordeel is. Ik zal wel even moeten wennen aan de 208 Rally4. Ik reed met de nieuwe versie in Mettet en door de turbomotor moet je meer op koppel rijden. Het wordt een mooie uitdaging," lacht de 22-jarige Jonas Dewilde uit Staden.

Clio Trophy Belgium

In de Clio Trophy Belgium wordt gereden met de Renault Clio Rally5. De organisatie is in handen van MY Racing, met Sandrine Wanson als coördinatrice. De categorie Rally5 lijkt de ideale instapklasse voor jongeren. Een van hen is Tom Rensonnet, die dit seizoen de kleuren van het RACB National Team zal verdedigen in de Belgische Clio Trophy, maar die ook de Franse Trophy zal rijden.

De prijzenpot in de Clio Trophy Belgium is bijzonder interessant. Er zijn per wedstrijd premies te verdienen, in cash en aankoopbons voor onderdelen: totaal 3.250 euro voor de winnaar, 2.500 euro voor de tweede,1.500 euro voor de derde, 1.250 euro voor de vierde en 1.000 euro voor de vijfde. De snelste jongeren kunnen extra premies scoren: 900 euro voor de snelste, 600 euro voor de tweede en 300 euro voor de derde.
Op het einde van het seizoen krijgt de kampioen, indien het een Junior is, een officieel programma in 2022 met een Renault Clio Rally4. Voor niet-jongeren zijn er prijzen in de vorm van aankoopbons.

"We zijn heel enthousiast over de interesse van de rijders. Ons doel was een tiental wagens aan de start, maar we tellen al 12 deelnemers en dat is slechts een voorlopig aantal," vertelt Sandrine Wanson. "Een aantal Belgische rijders kwam al aan de start in de Rally van Le Touquet, de openingswedstrijd van de Franse Trophy. De ambiance was uitstekend. Dat wordt ook een troef in het BRC, want we groeperen de serviceplaatsen van onze teams en we organiseren, zodra het mogelijk is, een centrale hospitality."

Tom Rensonnet zal goed voorbereid zijn voor de start van het seizoen. "We hebben in Le Touquet enkel in functie van het BRC gereden. Het doel was zoveel mogelijk ervaring op te doen. Zelfs zonder veel risico's te nemen, draaiden we mee in de kopgroep van de Belgische deelnemers. De Fransen hebben al een seizoen met de Clio Rally5 in de benen en ze hebben meer parcourskennis, dus dat was geen referentie. Voor de South Belgian Rally gaan we nog een wedstrijd in de Vogezen rijden, dus ik zal goed in het ritme zitten. De eerste wedstrijd met CRT, het team van Olivier Cartelle, is trouwens prima bevallen," vertelt Tom Rensonnet.

Hij moest in Le Touquet wel de duimen leggen voor Benoît Verlinde, die eerder dit jaar ook al aan de start stond in Monte-Carlo met zijn Clio Rally5. "In Le Touquet bleek dat onze afstellingen van Monte-Carlo niet ideaal waren op dit parcours. Na de eerste dag hebben we de set-up aangepast en op de slotdag had ik daardoor meer vertrouwen om voluit aan te vallen. Zo kon ik Tom Rensonnet nog verrassen op de laatste proef om als eerste Belgische Clio-rijder te eindigen. De strijd met de andere Belgen, waaronder ook Gilles Pyck en Niels Reynvoet, was heel spannend, dus dat belooft voor de rest van het seizoen. We gaan nog rijden in Wervik om goed voorbereid aan de start te staan van de South Belgian Rally," aldus Benoît Verlinde.

De kalender van de Clio Trophy Belgium:

1. South Belgian Rally - 26 juni
2. TAC Rally - 24 juli
3. ConXioN Omloop van Vlaanderen - 3-4 september
4. Rallye de Wallonie - 8-10 oktober
5. Condroz Rally - 5-7 november

RACB M Cup

Naast deze nieuwe Cups, is er de spectaculaire RACB M Cup, voor alle deelnemers die met een BMW aan de start komen in Historic of in NCM. De M Cup, die de BMW-rijders verenigt om samen enkele mooie nationale wedstrijden te rijden, staat al jaren garant voor 15 tot 20 spectaculaire achterwielaandrijvers aan de start.

De kalender omvat zes wedstrijden en de vijf beste resultaten zullen meetellen:
1. South Belgian Rally - 26 juni
2. TAC Rally - 24 juli
3. ConXioN Omloop van Vlaanderen - 3-4 september
4. East Belgian Rally - 25 september
5. Sezoensrally - 16 oktober
6. Rally van Haspengouw - 27 november

Franky Boulat, 4 jaar op rij kampioen tot hij onttroond werd door Gunther Monnens in 2019, heeft zijn BMW M3 alvast geprepareerd voor de titelstrijd. "Het gemis aan rally's is heel groot, dus ik kijk er enorm naar uit om de BMW nog eens te kunnen besturen op het parcours van de South Belgian Rally. Normaal zal ik opnieuw de volledige Cup rijden, al volgen de wedstrijden elkaar erg snel op in dit bijzonder jaar. De meeste rijders in de M Cup zijn amateurs en voor ons is het niet altijd evident om tijd vrij te maken voor onze passie. We hebben zeker wel voldoende tijd gehad om de wagen klaar te stomen," lacht Franky Boulat, ongetwijfeld ook dit jaar een titelkandidaat.

Andere tenoren die we aan de start van de M Cup mogen verwachten zijn Kurt Braeckevelt, Frank Baert, Philip Lommers, Marc Maertens, Tom Ceuppens, enz.

Op alle niveaus belooft het een spannende en spectaculaire strijd te worden in het Kroon-Oil BRC 2021.

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws