Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Dinsdag, 19 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Dan toch geen TAC Rally dit jaar

Geschreven door  Jun 10, 2021

De Covid-pandemie verhinderde dat de 47ste TAC Rally plaatsvond op 8, 9 en 10 april. In een nieuwe poging week de organisatie van de Tieltse Automobielclub uit naar het weekend van 22, 23 en 24 juli. Die periode komt dichterbij maar de maatregelen die dan zullen gelden, zijn nog niet in detail gekend. In die context staken Lokaal Bestuur Tielt, de organisatie van de TAC Rally, Politiezone Regio Tielt en Hulpverleningszone Midwest de koppen bij elkaar.

De betrokken partijen analyseerden de argumenten pro en contra de organisatie van de TAC Rally op 22, 23 en 24 juli om de haalbaarheid van het project in te schatten. Alle bepalende factoren zijn daarin meegenomen. Uiteraard is de Tieltse Automobielclub vragende partij om deze gekende rally op de RACB-kalender te kunnen inrichten dit jaar. Bij de organisatie van een event met een dergelijke draagwijdte spelen echter heel wat vaak onderling verweven thema’s een rol.

Zoals het gebruikelijke parcours bijvoorbeeld, dat een geheel andere aanblik biedt. In de klassieke wedstrijdperiode in april, zijn gewassen nog niet aangeplant of ingezaaid. Intussen is dat wel het geval, wat de kans op schade door toeschouwers of deelnemers groter maakt. Zowel de TAC-organisatie als het stadsbestuur dragen verstandhouding en goed nabuurschap met de landbouwers hoog in het vaandel en schenken de nodige aandacht aan dit gegeven. Verder streeft het Lokaal Bestuur een zo groot mogelijke uniformiteit na inzake aanpak van sportwedstrijden en overige evenementen op Tielts grondgebied. Zo zijn bijvoorbeeld de Tieltse Europafeesten en Melkrock alvast geschrapt voor deze zomer.

Ook de personeelsinzet is een cruciale factor: de TAC Rally zou immers plaatsvinden tijdens de verlofperiode, wat het niet eenvoudig maakt om de nodige mankracht te mobiliseren om de organisatie in goede banen te leiden (hulpdiensten, stadspersoneel, vrijwilligers en stewards, mogelijke opvordering van politiemensen voor het provinciale kustplan).

Logistiek is het niet simpel om het aantal toeschouwers in te schatten en kan de organisatie niet terugvallen op het gekende servicepark in de Europahal, waar het Vaccinatiecentrum Tielt nu huist. De huidige vooropgestelde regelgeving tijdens de wedstrijddagen in juli en het mogelijke financiële risico bij onverwachte maatregelen zijn ten slotte ook niet meteen voordelig. 

Afspraak terug in 2022!

Na rijp beraad en zorgvuldig afwegen besliste ‘Lokaal Bestuur Tielt’ op woensdag 9 juni om de naar juli verplaatste editie van dit jaar definitief op te schorten, op basis van de hoger geschetste probleemgebieden. De Tieltse Automobielclub aanvaardt die moeilijke maar duidelijk geargumenteerde beslissing. Zij wenst de sinds jaar en dag bestaande prima verstandhouding met alle overheden en diensten te behouden en blikt al vooruit naar de eerstvolgende organisatie, die in ‘normale’ en dus optimaler omstandigheden zal kunnen worden voorbereid.

Overigens viert de TAC in 2022 zijn 50ste verjaardag. Een uitstekend extra argument om in april van volgend jaar een tot in de puntjes voorbereide editie te kunnen organiseren in plaats van een halfslachtige versie in juli dit jaar, geplaagd door tal van beperkingen en onzekerheden. De afgelasting vermijdt ineens dat dit geen volwaardige editie zou worden van een sportevenement dat inmiddels als een Tielts monument mag worden beschouwd.

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws