Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Dinsdag, 19 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Stéphane Lefebvre wint Rally van Haspengouw

Geschreven door  Feb 26, 2022

Zaterdag opende het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2022 met de Rally van Haspengouw in Sint-Truiden en omgeving. De 24ste editie van de klassieker in de fruitstreek werd van start tot finish gedomineerd door de Fransman Stéphane Lefebvre. De vroegere fabrieksrijder van Citroën in het Wereldkampioenschap Rally hield Gino Bux, de revelatie van de wedstrijd, en Ghislain de Mevius achter zich.

24 edities heeft het geduurd voor de Rally van Haspengouw (opvolger van de Haspengouw Rally, de klassieker uit de jaren '80) een buitenlandse winnaar kreeg. Met Stéphane Lefebvre heeft de wedstrijd meteen een grote naam op het palmares, want de Nordist is een vroegere Junior Wereld- en Europees kampioen. Dit jaar doet Lefebvre een gooi naar de Belgische titel voor Citroën en hij opent meteen met een klinkende zege. "Ik ontdekte het parcours van de Rally van Haspengouw en de omstandigheden maakten het lastig, want op dit parcours wisselt de grip voortdurend. Uiteindelijk maakten we geen fouten, terwijl de concurrentie wel steken liet vallen. In de slotfase was ik nog erg voorzichtig om niet lek te rijden. Deze eerste zege is een mooi begin van het kampioenschap," lachte Lefebvre, die al uitkijkt naar de volgende afspraak, de South Belgian Rally binnen drie weken in Vresse-sur-Semois.

Gino Bux, vorig jaar winnaar van de Stellantis Rally Cup, debuteerde in de topklasse. Samen met Nicolas Gilsoul, de vroegere navigator van Thierry Neuville in het WRC, werd hij onverhoopt tweede algemeen. "Dit is ver boven de verwachtingen. Nee, hier durfde ik niet van dromen. Drie snelste tijden en dan nog een tweede plaats, dat is waanzinnig mooi, zeker omdat ik hier voor de eerste keer aan de start stond," genoot Gino Bux, voormalig rijder van het RACB National Team.

Ghislain de Mevius was matig tevreden met de derde plaats, op 42"80 van Lefebvre. "Ik ben eigenlijk helemaal niet ontevreden. Ik was sneller dan Adrian Fernémont, dus de snelheid zat er wel in, maar vandaag waren Lefebvre en Bux een fractie sneller. Ach, het zijn details. Ik kijk al uit naar de South Belgian Rally, waar het vorig jaar ook goed ging."

Adrian Fernémont strandde net naast het podium, nadat hij op de eerste klassementsproef al 25" verspeelde door een indrukwekkende schuiver. "We werden verrast door enorm veel water op de baan. Ik wist dat er water stond, maar het blijft moeilijk om in te schatten hoe diep de plas is. Ik ging een fractie te snel en we gingen vier keer rond. Dan ben je even je gedrevenheid en je vertrouwen kwijt. Uiteindelijk kan ik wel leven met de vierde plaats, want dit is niet mijn geliefd parcours," aldus de titelverdediger.

William Wagner, de Belgische Fransman die aan de start stond met een VW Polo van team Sarrazin, was best tevreden met de vijfde plaats als voorbereiding op de Rallye du Touquet. Net zoals Kris Princen blij was met het plezier dat hij beleefde aan het stuur van de Citroën DS3 WRC, een wagen die hij puur voor de fun huurde en waarmee hij deze ochtend meteen een minuut verloor door een probleem met de handrem.

Maxim Potty, nog steeds slechts 22 jaar, eindigde op de 8ste plaats. Veelbelovend voor de volgende manches van het Kroon-Oil BRC. De andere verrassing van de dag was Jos Verstappen, de vroegere F1-rijder en de papa van Max Verstappen. Na een sterke start en een 4de plaats na de eerste lus, stuurde Verstappen zijn Citroën naar de 9de plaats. Knap voor zijn rallydebuut en meteen goed voor een zege in de Master Cup. "Ik heb enorm genoten van deze eerste rally, maar ik besef dat ik nog veel te leren heb. Maar, ik heb me erg geamuseerd," vertelde Verstappen, die net voor Jonas Langenakens, de lokale specialist uit Landen, eindigde.

Pechvogels van de Rally van Haspengouw waren onder andere Xavier Bouche (van de baan), Niels Reynvoet (van de baan) en Patrick Snijers (motor stuk).

In het Junior BRC ging de zege overtuigend naar Tom Rensonnet met de Renault Clio Rally4. In Historic ging de zege naar Bjorn Syx, na de opgave van Dirk Deveux. Patrick Diels was de snelste in de M Cup en Bart Vandevelde was de beste in de nieuwe 2WD Trophy met zijn Renault Clio.

Laatst aangepast op Zaterdag, 26 februari 2022 21:55
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws