Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Dinsdag, 19 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Spanning troef tijdens TAC Rally

Geschreven door  Apr 04, 2022

Gino Bux jaagt op de leidersplaats in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship
De jongeren nemen de handschoen op


Op zaterdag 9 april wordt in en om Tielt de 47ste editie van de TAC Rally verreden. De derde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship belooft erg spannend te worden, want door het ontbreken van een aantal tenoren, zijn er meerdere outsiders die hun kans willen grijpen. De jongeren nemen de handschoen op.

Na twee jaar afwezigheid door de pandemie, wordt er zaterdag weer rally gereden in Tielt. Het concept van de TAC Rally blijft behouden: drie lussen van vier klassementsproeven (Schuiferskapelle, Ondank, Oosthoek en de Poelberg), waarbij de proef van de Oosthoek grotendeels gewijzigd is. Het asfalt is nog steeds uitermate glad en verraderlijk, zeker bij regenweer.

Wat de affiche betreft, krijgen we zeker een andere winnaar dan in de vorige wedstrijden, want Stéphane Lefebvre is niet van de partij, net zomin als Adrian Fernémont, Ghislain de Mevius en Grégoire Munster. Maar, de afwezigen hebben ongelijk. Wie er wel bij is, krijgt een mooie kans om te schitteren, zoals Gino Bux.

Gino Bux is de revelatie van het seizoen. De 32-jarige piloot verdedigde in 2014 en 2015 de kleuren van het RACB National Team. Zijn allereerste wedstrijd in de nationale driekleur was trouwens de TAC Rally 2014. Dit jaar is Gino Bux overgestapt naar de topklasse met een Skoda Fabia Rally2 Evo en bovendien heeft hij met Nicolas Gilsoul een absolute topper als copiloot. Gilsoul zat niet voor niets tien jaar aan de zijde van Thierry Neuville. Na twee podiumplaatsen, mikt Gino Bux op de overwinning in Tielt en de bijbehorende leidersplaats in het kampioenschap.

Of houdt Vincent Verschueren, winnaar in 2017, het jaar van zijn Belgische titel, de overwinning in Vlaanderen. De VW-piloot, ook dit jaar genavigeerd door Filip Cuvelier, wil met een goed resultaat aan het seizoen beginnen in de Polo GTI van GoDrive.

Sébastien Bedoret reed sinds 2018 in de kleuren van Skoda, maar dit seizoen is hij overgestapt naar een Ford Fiesta van het team DVLS. Na een vroege motorpanne in Vresse-sur-Semois wil de derde van het BRC 2019 opnieuw aanknopen met successen. Laat ons niet vergeten dat Bedoret in 2019 al tweede werd in Tielt.

Nieuwe Hyundai voor Cracco

Ook Pieter-Jan Michiel Cracco opent zijn seizoen op het gladde asfalt van de TAC Rally. Na een knap seizoen, met de Belgische overwinning in de historische WRC-manche in Ieper als absoluut hoogtepunt, stapt Cracco over naar een Hyundai i20, de wagen waarmee Grégoire Munster tweede werd in de South Belgian Rally. De 22-jarig Maxime Potty is dit seizoen overgestapt naar een Citroën C3 Rally2. Samen met Renaud Herman is de vroegere circuitracer sterk aan het seizoen begonnen, wat hem de 5de plaats in het BRC oplevert.

Niels Reynvoet, dit seizoen genavigeerd door Diederik Pattyn, hoopt de pech die hem achtervolgt achter zich te laten en terug aan te knopen met de mooie resultaten die hij behaalde in 2020 in de Orfys Skoda Fabia. Gentenaar Nicola Stampaert wil in zijn tweede seizoen met zijn Ford Fiesta Rally2 knappe tijden te rijden in de regio van zijn team Scratch Motorsport uit Pittem. Bert Coene wil in eigen streek goed scoren met zijn Ford Fiesta. Hij lijkt een gooi te kunnen doen naar winst in het Master-klassement, al heeft Johnny Poelmans ook zijn zinnen op dat kampioenschap gezet. In laatste instantie schreef ook de Duitser Dennis Rostek zich in met een Skoda Fabia Rally2. Hij zal de proeven van de TAC Rally ontdekken, maar aan ervaring ontbreekt het de 49-jarige Duitser, vorig jaar 6de in het Duits kampioenschap, niet. Nog een erg interessante deelname is die van Patrick Snijers. De viervoudige winnaar van de TAC Rally zal de Ford Fiesta Rally3 van Stock-Depot laten debuteren.

Voor spektakel kunnen we zeker ook rekenen op de snelle GT's, waaronder de Porsche 997 GT3 van Tim Van Parijs, die wil tonen dat hij de referentie blijft bij de Porsches. Hij neemt het op tegen de Porsches 991 GT3 van Henri Schmelcher en Robin Maes, die zal debuteren met de wagen die hij huurt van Gunther Monnens. De vierde GT is de Alpine A110 van Stefaan Prinzie.

Clio Trophy en BMW M Cup

Met meer dan 20 wagens aan de start zal de M Cup een groot deel van het spektakel voor zijn rekening nemen. Alle tenoren zijn present, waaronder kampioen Tom Ceuppens, meervoudig kampioen Franky Boulat, Loïc Pirot, Patrick Diels, de winnaar van de Haspengouwse manche, Wim Muilwijk, streekrijder Thierry Cokelaere en vooral een erg gemotiveerde Kurt Braeckevelt, die voor eigen publiek wil schitteren met zijn M3 E36.

Nog meer M-power vinden we in het Historic BRC met de snelle M3's van Bjorn Syx, Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof, concurrenten voor de pk-rijke Opel Ascona 400 van Paul Lietaer. In het Historic BRC heeft Christophe Kerkhove echter de leiding in handen met zijn mooie Porsche 911.

In Rally4 maakt Gilles Pyck als kampioen in de Clio Rally Trophy zijn debuut met de Renault Clio Rally4. Hij neemt het op tegen Jonas Dewilde (Peugeot), Maxime Decock (Opel Corsa) en Jorim De Bel (Ford Fiesta). De Renault Clio Trophy Belgium opent ook zijn seizoen in de TAC Rally met 11 identieke Clio's Rally5 aan de start, aangevoerd door Benoit Verlinde, die vorig seizoen al in strijd was voor de titel.

Met verder nog een fraai startveld in Historic en een erg sterk peloton in de 2WD Trophy, wordt het een erg spectaculaire 47ste TAC Rally.

Meer info via TAC Rally

Laatst aangepast op Maandag, 04 april 2022 19:27
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws