Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Woensdag, 30 november 2022

logo rally online

Rally Online België

Geen Kris Princen in de Condroz Rally

Geschreven door  Okt 30, 2022

Kris Princen had eind vorig jaar al laten weten dat een volledig programma er dit jaar niet zou inzitten. Door de drukke werkagenda en het verder uitbouwen van zijn zijn zaak had hij gewoonweg geen tijd. Enkele one-shots stonden wel op het programma en daarom werd er ook gekozen om te rijden met een Citroën DS3 WRC.

In zijn thuiswedstrijd, de Rally van Haspengouw en de Rallye de Wallonie werd telkens een zesde plek behaald met de WRC, een wagen die toch stamt uit een ander tijdperk. En toen kwam er Sezoensrally, die hij wellicht tegen alle verwachtingen won. De koninginnenklasse van onze Belgische rallysport, de R5's, werden verslaan door een 'oude WRC'. Meteen hadden wij door dat dit wel eens gevolgen zou kunnen hebben voor de toekomst, want iedereen kan zich nog wel voor de geest halen hoe Chris Van Woensel 'gestraft' werd door het winnen van de Omloop van Vlaanderen in 2016 met een Mitsubishi Lancer WRC 05. CVW mocht hierdoor enkele jaren in de hoek gaan staan met het gezicht naar de muur. 

Ook de Condroz Rally stond nog als afsluiter op het menu met de Citroën DS3 WRC maar dat lijkt nu in het water te vallen. Kris Princen reageert op de heisa die hierdoor is onstaan. 

"Na alles wat er de laatste dagen is geschreven over de weigering om ons te laten starten in de Condroz Rally met de DS3 WRC, wil ik toch graag even de situatie verduidelijken. Ik ben tot op heden trouwens nog altijd niet zelf verwittigd door een verantwoordelijke van de RACB of de promotor. Het is precies of niemand wil, kan of durft uitleggen waarom we niet mogen starten. Ik wil ook zeker benadrukken dat de organisatie van de Condroz Rally geen enkele schuld treft hierin.

In het reglement staat duidelijk dat een prioritaire piloot (definitie bepaald door de RACB) niet mag deelnemen aan het BRC-kampioenschap. Dit hebben wij ook nooit gedaan want in de 3 rally's die we gereden hebben pakken we geen punten. In artikel 12 van het reglement staat echter geen enkele beperking vermeld om met een WRC deel te nemen aan de rally's van het BRC. Vroeger (toen er beslist werd om Chris Van Woensel te ambeteren) werd inderdaad een beperking opgelegd zodat Chris niet meer kon rijden (hetzelfde wat wij meemaakten met de Subaru WRC). Maar (volgens mij) werd die regel nadien geschrapt om de deelname van bijvoorbeeld Breen aan de Aarova Rally 2020 mogelijk te maken. Volgens het oude reglement zou Breen niet hebben mogen rijden met de Hyundai WRC want door zijn overwinning met de Polo R5 in Ieper 2019, mocht hij de 3 jaren nadien niet meer starten met een WRC in België. Breen won trouwens de Aarova en reed dus zeker niet buiten klassement.

Alain Penasse maakte dan ook een correcte analyse van het reglement toen hij mij begin dit jaar na overleg met de RACB de toelating gaf om deel te nemen met de DS3 WRC. Ik heb zijn mail (met mailadres vanuit de RACB) in bijlage gezet om duidelijk te maken dat ik de waarheid spreek. Dus ondanks dit artikel in het reglement en ondanks de duidelijke mail vanuit de RACB, mogen wij niet starten in de Condroz Rally. Wij kunnen niet anders dan ons hierbij neerleggen want ik kan niet het risico nemen om PH Sport naar Huy te laten komen om dan in laatste instantie toch niet te mogen rijden.

Ik heb echt de indruk dat de promotie van het BRC een echte vriendjesclub geworden is samen met bepaalde mensen van de RACB. Alles draait om geld en wat mij enorm pijn doet is dat veel organisatoren die jaren bloed, zweet en tranen gelaten hebben voor hun wedstrijd met het 2023-reglement gewoon aan de kant gezet worden. Maar dat is een ander probleem...

Tot slot aan alle fans van de DS3 WRC : we gaan er alles aan doen om de week na de Condroz met de WRC aan de start te staan van de Rally van Zuid-Limburg. Dus ik zou zeggen: alle WRC-fans naar Gingelom!," aldus Kris in een bericht op Facebook.

Laatst aangepast op Zondag, 30 oktober 2022 14:32
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws