Print deze pagina

Condroz Rally: Nikolay Gryazin neemt de leiding na dag 1

Geschreven door  Nov 05, 2022

 

Deze ochtend gingen 100 teams van start in de Condroz Rally. Deze ochtend om 7u mocht Stéphane Lefebvre de Belgische titel vieren nadat hij over het startpodium was gereden. De 30-jarige Fransman moest vervolgens wel zijn meerdere erkennen in Nikolay Gryazin die met zijn Skoda Fabia Rally2 Evo de leiding in handen heeft met 2"5 voorsprong. Adrian Fernémont, de snelste Belg, volgt op de derde plaats op 15"3.

Nikolay Gryazin begon voorzichtig aan de wedstrijd, maar in de tweede ronde verhoogde de WRC2-topper het tempo om uiteindelijk de dag af te sluiten als verrassende leider. "Deze ochtend, toen het nog nat was, schrok ik van het gebrek aan grip op deze proeven. Maar, naarmate de rally vorderde, kreeg ik meer vertrouwen. Dit parcours is wel erg snel. Het zijn proeven voor mannen met lef," lachte Nikolay.

Stéphane Lefebvre, die drie keer op rij de Condroz Rally won, volgt op amper 2"5. Alles blijft mogelijk, maar het is duidelijk dat zowel Gryazin als Lefebvre op de limiet zitten. Hetzelfde geldt voor Adrian Fernémont, de tweevoudige Belgische kampioen die zijn zinnen gezet heeft op een eerste overwinning in de Condroz Rally. Tot halfweg de openingsdag had Fernémont de leiding in handen, maar in de tweede lus moest hij de WRC2-toppers even laten gaan.

De verrassing van de dag was Cédric Cherain, die de August Porsche 997 GT3 naar een sublieme vierde plaats stuurde, onder andere dankzij twee snelste tijden op de proef van Villers-le-Bouillet. "Deze Porsche geeft me zoveel vertrouwen. De wagen heeft veel grip en het parcours lag er vandaag redelijk droog bij, dus dat bood mogelijkheden. Ik hoop dat het morgen pas in de loop van de dag gaat regenen. We geven ons nog niet gewonnen," vertelde Cherain.

Gino Bux is vijfde op 53"0, 10"5 achter de Porsche-rijder. "We staan op onze positie. Met mijn ervaring, kom ik gewoon nog wat te kort om met de koplopers te rivaliseren op deze proeven," bekende Gino Bux.

Xavier Bouche, veruit de snelste "Master" (50+), stuurde de Citroën C3 Rally2 naar een knappe 6de plaats. "Deze Citroën verrast me. Ik zou bijna durven zeggen dat het de beste auto is waarmee ik gereden heb. Citroën heeft me altijd geluk gebracht," lachte Xavier Bouche, die in 1997 de Challenge Saxo won. Maxime Potty, die door een lekke band enkele seconden verloor, heeft nog 0"7 achterstand op Xavier Bouche. De 8ste plaats is in handen van Jos Verstappen, die voor de eerste keer genavigeerd wordt door Renaud Jamoul. Emeric Rary en Bastien Rouard, die deze ochtend een schuiver maakte, maken de top 10 vol.

In het Junior BRC ging Gilles Pyck van de baan. Tom Rensonnet, die de leiding al in handen had met zijn Renault Clio Rally4, profiteerde om zijn leidersplaats te verstevigen. In de Clio Trophy heeft Pierre-Manuel Brasseur de leiding in handen in zijn thuisrally, terwijl Pieter-Jan Maeyaert halfweg de wedstrijd de snelste is in het Historic BRC met zijn BMW M3 E30.

De slotdag van de Condroz Rally telt nog 8 klassementsproeven.

Bekijk hier de stand na dag 1.

 

Foto: Jérôme Deskeuvre

 

Laatst aangepast op Zaterdag, 05 november 2022 19:03
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be