Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Zondag, 03 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Het aftellen kan beginnen voor de Rally van Haspengouw

Geschreven door  Feb 17, 2023

 

Op zaterdag 25 februari staat de 25ste editie van de Rally van Haspengouw op het programma. De openingswedstrijd van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2023 groeide onder impuls van enkele gepassioneerde rallyliefhebbers uit tot een vaste waarde in de Belgische rallysport.

"Het is de supportersclub van Guy Colsoul die aan de basis ligt van de Rally van Haspengouw," vertelt huidig voorzitter van Topspeed Rally Club Haspengouw. "Met Autoclub Zuid-Limburg organiseerden ze de Rallysprint van Zuid-Limburg in Gingelom, maar daar waren geen uitbreidingsmogelijkheden. Daarom werd in 1998 toenadering gezocht met het Vlaams-Brabantse Landen, waar men nog mooie herinneringen had aan de hoogdagen van de Haspengouw Rally die ter ziele was gegaan. Zo ontstond de nieuwe Rally van Haspengouw, georganiseerd door Topspeed Rally Club Haspengouw. De eerste editie werd in 1998 gewonnen door Marc Turrion."

Benny Giebens, geboren en getogen in Landen, was vanaf de tweede editie actief betrokken bij de organisatie. In de vierde editie promoveerde de Rally van Haspengouw al naar het nationale niveau. De erelijst oogt in elk geval indrukwekkend, met Kris Princen en Pieter Tsjoen als recordhouders. Zij behaalden elk 5 overwinningen. De teller van Freddy Loix strandde op vier zeges en Hubert Deferm en Patrick Snijers wonnen twee keer. Stéphane Lefebvre was vorig jaar trouwens de allereerste buitenlandse winnaar van de wedstrijd.

"Alle grote namen stonden in Haspengouw ooit aan de start," vervolgt Benny Giebens. "Thierry Neuville stond in 2008 aan de start met een Ford Fiesta ST, terwijl hij twee jaar later met een Citroën C2-R2 Max 19de werd. In 2004 Bruno Thiry, samen met Nicolas Gilsoul, aan de start in een Citroën C2 S1600. Maar, de mooiste editie vond ik 2005, toen Freddy Loix won met de Peugeot 206 WRC. Dat was het begin van de tweede carrière van Fast Freddy na zijn carrière in het WRC."

Verstappen, Hodenius, Schmelcher en Timmers

Ondertussen hebben zich een hele reeks teams ingeschreven, waaronder Henri Schmelcher met zijn Porsche 997 GT3. Schmelcher won overigens de tweede editie in 1999 met een Ford Escort Cosworth. Bij de GT's krijgt hij weerwerk van Marvyn Henrard in een Porsche 997 GT3. 

In de topklasse heeft Bastien Rouard zijn deelname bevestigd met een Hyundai i20 N Rally2. En precies een jaar na zijn groot rallydebuut, komt ook Jos Verstappen terug aan de start in Landen. De vroegere F1-rijder start samen met Renaud Jamoul in de nieuwe Skoda Fabia RS Rally2, het nieuwe wapen van Skoda Motorsport waar erg veel van verwacht wordt. Roger Hodenius zal ook van de partij zijn, net als Marc Timmers, die opnieuw een team zal vormen met Stéphane Prévot in een Skoda Fabia. 

In de Moood M-Cup is lokale favoriet Patrick Diels weer van de partij, net als vice-kampioen Loïc Pirot en de Nederlander Wim Muilwijk. Bruno de Wilde, kampioen in de 2WD Trophy, verdedigt zijn titel met een Renault Clio. Christophe Hendrix kiest ook voor een Clio. Verder hebben Christopher Dubois zich met een Opel Adam en Kevin Robinne met een Citroën ZX ingeschreven. 

Nog meer tenoren van de partij

Bij Topspeed Rally Club Haspengouw draait de voorbereiding op de 25ste Rally van Haspengouw dan ook op volle toeren. Eén week voor de openingsmanche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2023 kunnen we weer een aantal tenoren aankondigen.

In de topklasse heeft Cédric Cherain zijn deelname bevestigd met een Hyundai i20 N Rally2 geprepareerd door BMA. De Luikenaar gaat, samen met navigator Damien Withers, resoluut voor de algemene Belgische titel, nadat hij vorig jaar de GT-titel veroverde. Dan zal hij wel de maat moeten nemen van Gino Bux, de vice-kampioen van vorig seizoen. Deze keer zal Gino Bux aan de start komen met een Volkswagen Polo GTI R5 ingezet door SXM. Ook Richard Pex zal een jaar na zijn rallydebuut opnieuw aan de start komen in Sint-Truiden, opnieuw samen met een Citroën C3 Rally2. Bij de GT's komt ook Tuur Vanden Abeele aan de start met zijn Porsche 997 GT3.

Voor eigen publiek moeten we Jonas Langenakens, samen met zijn vertrouwde copiloot Kenneth Delvaux, ook altijd tot de kanshebbers op een mooie ereplaats rekenen met zijn mooie Mitsubishi Lancer Evo7.

Nog een topper aan de start is Bjorn Syx, die opnieuw het spektakel zal verzorgen met zijn BMW M3 E30. Syx is meteen favoriet in de Moood M-Cup, waarin ook Brecht Hoorne zich wil tonen. Patrick Coppejans zal ook voor spektakel zorgen met zijn BMW.

In het Historic BRC gaat Dirk Deveux opnieuw de strijd aan met zijn vertrouwde Ford Sierra 4x4 Cosworth. Xavier Dekeyser wil in Haspengouw ritme opdoen met zijn vertrouwde Clio Rally5. Andere voortrekkers worden ingezet door Patrick Vandeputte (Ford Fiesta), Olrik Hanegreefs (Peugeot 206) en Gilles Dethiege (Opel Adam Cup).

 

Bekik hier de (voorlopig?) 69 deelnemers.

Meer info: www.rallyvanhaspengouw.be

 

Laatst aangepast op Vrijdag, 17 februari 2023 06:59
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws