Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Dinsdag, 19 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

William Wagner wint met zes tienden van een seconde voorsprong!

Geschreven door  Feb 27, 2023

Amper zes tienden van een seconde na 12 klassementsproeven en 137 km tegen de chrono.

De 25ste Rally van Haspengouw kende een razend spannende ontknoping. Op de voorlaatste proef nam William Wagner, een naar Frankrijk uitgeweken Belg, de leiding in de wedstrijd over van Maxime Potty. Het verschil bij het ingaan van de allerlaatste proef was amper 0"8. Potty reageerde en zette de snelste tijd op de tabellen, maar hij was amper 0"2 sneller dan de leider. Zo won William Wagner met een minimale voorsprong van amper 0"6!

"Natuurlijk ben ik bijzonder trots op deze overwinning," genoot de 29-jarige Belg die in de Vogezen woont. "Ik begon te voorzichtig aan de wedstrijd, maar kon het tempo stelselmatig verhogen. Toch heb ik op het einde alles moeten geven om Potty af te houden. Ja, misschien kom ik dit jaar nog eens terug naar België met mijn Volkswagen Polo GTI Rally2..."

Maxime Potty, leider vanaf de openingsproef tot de voorlaatste proef, bleef rustig in het verlies. "Ik heb alles gegeven op de laatste proef, zonder overdreven risico's te willen nemen, want ook met de tweede plaats doe ik de beste zaak voor het kampioenschap. Ik ben gewoon heel tevreden. Ik wilde meedoen voor een podiumplaats. Dat is ruimschoots gelukt!"

Derde werd Cédric Cherain, die zijn eerste rally met de Hyundai i20 N Rally2 bekroonde met een podiumplaats op 18"3 van de winnaar. "Voor een eerste ervaring in de Hyundai is dit een prima resultaat. Ik leerde de auto kennen. Hij stond nog veel te soepel afgesteld, maar het potentieel is er zeker."

Gino Bux werd op 32" vierde. Ook voor hem was het een eerste kennismaking met zijn nieuw strijdwapen, de VW Polo GTI Rally2 ex-Vincent Verschueren. "Een wagen die erg veel potentieel heeft, maar de VW is gebouwd en ontwikkeld voor fabriekspiloten die het potentieel aan 100% kunnen benutten. Dit is een auto die je met het mes tussen de tanden moet besturen, want aan 90% is hij niet zo efficiënt. Ik moet nog meer testen om dat niveau te halen, maar het rijplezier is geweldig en dat is ook belangrijk. Deze vierde plaats is alvast veelbelovend."

De top-5 werd vervolledigd door Cédric De Cecco, die op de eerste twee proeven kostbare tijd verloor omdat de bandenspanningsmeter op de verkeerde meeteenheid stond afgesteld. De Cecco was tevreden, net als Bastien Rouard, zesde in zijn eerste wedstrijd met de Hyundai i20 Rally2. Kris Princen, 7de, deed tot halfweg de wedstrijd mee voor de overwinning. Hij stond op dat moment zelfs voor William Wagner, de latere winnaar, maar een defecte benzinepomp kostte in totaal een minuut (21" op de proef en 40" straftijd wegens 4' te lange service), waardoor hij 7de werd. "En toch kan ik tevreden zijn, want ik had niet gedacht dat ik tussen het jonge geweld nog mee zou kunnen strijden voor de overwinning," lachte Kris Princen, vijfvoudig winnaar van zijn thuisrally.

Jonas Langenakens bekroonde een sterk optreden in zijn thuisrally met een 8ste plaats, als eerste niet Rally2-rijder. Charles Munster werd 9de op 2'03"7, gevolgd door Kurt Boone op 3'02"7.

Adrian Fernémont was de verliezer van het weekend. De tweevoudige Belgische kampioen ging van de baan in Boekhout, nadat hij net zijn eerste snelste tijd op de tabellen had gezet. Ook Nicola Stampaert (van de baan), Gunther Monnens (ophanging), Glenn Janssens (ophanging) en Roger Hodenius (van de baan) kenden een offday.

Marc Timmers, net zoals 33 jaar geleden genavigeerd door Stéphane Prévot, werd door de sortie van Roger Hodenius op de allerlaatste proef nog winnaar van de Master Cup. In RGT ging de winst naar debutant Marvyn Henrard, terwijl Jonas Dewilde de winst in het Junior BRC voor zijn rekening nam, voor de verdienstelijke Schot Fraser Anderson. In de Moood M-Cup stond er geen maat op lokale specialist Patrick Diels, die topfavoriet Bjorn Syx het nakijken gaf. In Historic ging de zege naar Dirk Deveux voor... wielerlegende Tom Boonen, die een knap debuut maakte. En tot slot was Faustin Lahy de beste in de 2WD Trophy, voor Christiaan Spelmans, die de wedstrijd domineerde tot een lekke band roet in het eten gooide.

Bekik hier het eindklassement.

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws