Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Dinsdag, 23 juli 2024

logo rally online

Rally Online België

Rally of Bertrix: Nieuwkomer op de kalender van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship

Geschreven door  Jun 01, 2023

Van bij zijn eerste jaar van bestaan, de vrucht van de goede wil van de gemeentelijke overheden, staat de Rally of Bertrix op de kalender van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Dat zette de Royal Automobile Club de Spa ertoe aan om, naar voorbeeld van de Legend Boucles @ Bastogne, een parcours voor te stellen dat kan behagen aan de meerderheid van de deelnemers. En daarin zien we nogal wat gemeenschappelijke punten met de winterse klassieker…

“De drie klassementsproeven die we gaan rijden in drie lussen hernemen wel degelijk redelijk goed de wegen die gebruikt worden in het kader van de Legend Boucles @ Bastogne, maar ze worden op een andere manier opgebouwd”, legt Eric Chapa, de parcoursverantwoordelijke binnen de RAC Spa, uit. “En de bos etappes, die specifiek zijn aan de Legend Boucles, werden eruit gelaten. Concreet hebben we een stuk parcours ontworpen dat zal gebruikt worden voor de shakedown op vrijdag, en drie klassementsproeven waarover eenmaal op zaterdag en tweemaal op zondag zal worden gereden. De klassementsproeven zitten verdeeld over drie gemeentes. Dat zijn Bertrix, voor het grootste deel, Bouillon en Paliseul. Slechts drie kleine stukjes met zeer goede gravel staan op het programma, in totaal 1,4 kilometer. Die maken de verbinding naar de geasfalteerde wegen. Het parcours telt een afwisseling tussen snelle sectoren en gedeeltes die veel bochtiger en smaller zijn. Ik heb me laten inspireren door de Rally van Bertrix, die op provinciaal niveau werd gereden in de jaren 90, met inbegrepen een gekende helling van 16%…”

De shakedown, die redelijk kort is met een afstand van 2,8 kilometer, is een omloop die dicht bij het centrum van Bertrix en het assistentiepark ligt. Het doel is duidelijk om aan de teams toe te laten hun setup fijn te stellen op deze wegen van beton en afbrokkelend asfalt. Nog even herhalen dat de shakedown enkel is voorbehouden aan de deelnemers van het Kroon-Oil BRC die daartoe een aanvraag hebben ingediend op het moment van inschrijven.

De eerste proef, “Bois de Bertrix” (Bertrix Bos), zal al indruk maken met 13 kilometers doorheen de wouden en met veel verval. “Het gaat om een proef die goed is gekend door de trouwe bezoekers van de Legend Boucles @ Bastogne, met niettemin een onuitgegeven en zeer verraderlijk gedeelte, met een duizelingwekkende helling en een finale die erg lijkt op een circuit, met brede banen waar het kiezen van de juiste lijn niet onbelangrijk zal blijken…”, vervolgt Eric Chapa.

Met zijn 10 kilometer aan geasfalteerde wegen, dan eens betonweg, dan weer asfalt dat niet zelden in slechte staat is, zal de proef van Auby heel wat herinneringen oproepen… “Deze proef werd eveneens al gereden in de Legend Boucles, met niet minder dan 5 kilometer op de oude omloop van een heuvelklim. Bochtiger dan dat wordt het niet en het zal een feest worden voor de rijders”, onthult de parcoursverantwoordelijke. “Dit stuk zal wel moeilijker toegankelijk zijn voor de toeschouwers, die zich zullen moeten concentreren rond de eerste vier kilometer van de proef, in de omgeving van dorp van Auby.”

Blijft er nog Jehonville. Dat is een gedeelte van 15 kilometer rondom het dorp van Jehonville en zijn militaire basis, met 500 meter aan gravel. Er zijn vooral meerdere gemakkelijke toegangswegen voor de toeschouwers. “Het is de klassementsproef met het minste verval”, herneemt Eric Chapa. “Het parcours slingert zich doorheen de velden, vooraleer een finale te kennen doorheen de bossen om de militaire basis te vervoegen. De meerderheid van de gebruikte wegen zijn afbrokkelden asfaltwegen. De helft van deze proef is zeer technisch, met mooie bochten, maar ook met twee chicanes om de geestdrift van de heethoofden wat te temperen, en een mooi en heel natuurlijk parcours bij wijze van sluitstuk.”

Vermelden we tenslotte nog het bestaan van twee Slow Zones, één in de KP van Auby en de andere in Jehonville. Ze zijn enkel van toepassing voor de deelnemers aan de Legend Boucles Series (binnen de klasse ‘Legend’), en ze zullen zo worden geplaatst dat er maximaal spektakel wordt gegarandeerd bij het verlaten van de zone.

Afspraak op vrijdag 9 juni voor de shakedown, en op zaterdag 10 juni om kennis te maken met de eerste commentaren van de toppers binnen het Kroon-Oil BRC, maar ook met de deelnemers aan de Legend Boucles Series, na afloop van de eerste lus van de Rally of Bertrix 2023…

Laatst aangepast op Donderdag, 08 juni 2023 18:33
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws