Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Maandag, 22 oktober 2018

logo rally online

Rally Online België

Hermen Kobus wint Nederlandse ELE Rally, Debackere vierde

Geschreven door  Jun 04, 2018

Koningsklasse bewijst zich in ELE Rally

In de 54e editie van de ELE Rally bewees de nieuwe koningsklasse van de Nederlandse rallysport zich in optima forma. Maar liefst negen R5 auto’s van drie verschillende merken stonden vrijdagavond aan de start in Veldhoven. En Eurol R5 Rally Challenge titelhouder Hermen Kobus liet er vanaf de start geen misverstand over bestaan – hij kwam met een missie en slaagde daarin volledig: met liefst 13 snelste tijden op 14 klassementsproeven schreef hij de ELE Rally met grote overmacht op zijn naam. Maar ook de andere R5 deelnemers lieten zich niet onbetuigd, want de top van het klassement werd een prooi voor de deelnemers van de Eurol R5 Rally Challenge. Alleen de lokale held Piet van Hoof wist zich daar met zijn oude, maar nog steeds snelle Mitsubishi tussen te nestelen. En niet alleen de Nederlandse top maakte de dienst uit in de ELE Rally, want de Belgische Melissa Debackere legde verrassend beslag op de derde plaats – het is te hopen dat zij besluit om met haar Skoda Fabia ook in de komende GTC Rally aan de start te staan!

De ELE Rally werd verreden over twee dagen met in totaal 14 klassementsproeven. De regen van vrijdagmiddag maakte de start tricky qua bandenkeuze, maar de meeste rijders gokten op opdrogende wegen en kozen daarom voor slicks (vrijwel profielloze banden). Hemen Kobus (Skoda) pakte meteen op de openingsproef bij Helmond de leiding door de concurrentie op achterstand te zetten. Bob de Jong (Hyundai) had op de eerste proeven ook meteen de snelheid goed te pakken en stond na de eerste ronde van 3 proeven op een prima tweede plaats. Daarachter nestelde zich Kevin van Deijne (Ford), die al meteen felle strijd leverde met nieuwkomer Mats van den Brand met de Ford Fiesta van Hans Weijs Motorsport. Mats van den Brand toonde zich een snelle leerling en sloot de eerste dag af vlak voor Bob de Jong, die in het donker wat tijd verloor. Erik van Loon (Skoda) verspeelde al direct kostbare minuten door een lekke band en kapotte velg, die ook schade aan de ophanging veroorzaakte. Melissa Debackere (Skoda) reed verstandig om te wennen aan de voor haar onbekende omstandigheden, terwijl Henk Vossen (Ford) en Martin van Iersel (Hyundai) kort achter Debackere volgden.

Op de tweede dag was Hermen Kobus opnieuw oppermachtig en reed hij onbedreigd naar een welverdiende zege. Een betere voorbereiding op zijn deelname aan de befaamde Rally van Ieper over drie weken – waar maar liefst 30 R5’s aan de start staan! – kon hij zich niet wensen. Achter hem ontspon zich een mooi gevecht tussen Mats van den Brand en Bob de Jong, maar beiden vielen kort na elkaar uit: Bob de Jong met een onwillige brandstofpomp op KP10 en Mats van den Brand met een getordeerde cardanas op KP11. Kevin van Deijne reed een solide wedstrijd, maar op KP13 (!) sprong de turboslang los en verloor hij kostbare minuten door vermogensverlies. Toch wist hij door ‘efficiënt’ te rijden de tweede plaats in de Eurol R5 Rally Challenge veilig te stellen. Aan de finish hield hij 19 seconden over op de sterk rijdende Melissa Debackere, die geen foutje maakte en zich amuseerde tussen de Nederlandse top! Erik van Loon kwam op dag 2 nog sterk terug, maar zijn achterstand was te groot om nog mee te doen om de ereplaatsen. Henk Vossen reed bij zijn 44e deelname aan de ELE Rally wederom een foutloze wedstrijd en was zeer tevreden met zijn 5e plaats. Martin van Iersel finishte wel alle proeven, maar gaf op weg naar het finishpodium.

Zeer tevreden gezichten uiteraard bij Hermen Kobus en Erik de Wild, die een foutloze wedstrijd bekroonden met een fraaie en welverdiende zege. “Wat in Sulingen niet lukte, ging hier prima. De auto is perfect en wij hebben 100% controle getoond. En we reden hier nog zonder de nieuwe evolutie voor de motor; maar die komt er wel in voor Ieper.” De laatste twee proeven waren nog even billen knijpen voor Kevin van Deijne door het probleem met de turboslang. “Maar wij hebben gedurende de rally steeds het tempo iets kunnen verhogen en de laatste twee proeven de auto laten ‘rollen’ om de snelheid er in te houden. Ik ben echt heel blij dat we de tweede plaats veilig hebben kunnen stellen.” Een welkome aanvulling op het Nederlandse R5 geweld vormde de Belgische equipe Melissa Debackere/Didier Bostoen. En met een prachtig resultaat: “Dit hadden we vooraf niet verwacht, want het is in Nederland zo anders dan bij ons in België. Maar we verbeterden ons steeds en vinden het erg amusant om hier aan de Eurol R5 Challenge mee te doen. Wie weet tot snel….” Vorig jaar toonde Erik van Loon zich nog kritisch over de R5, nu start hij met een grote glimlach in de Skoda Fabia van Wevers Sport in zijn thuisrally: “Ja, het bevalt mij goed, maar het is harder werken dan in een WRC; in de R5 is de rijder een veel grotere factor. Jammer dat we op de eerste proef zoveel tijd verloren door de lekke band, maar met de vierde plaats moeten we tevreden zijn. Volgende keer beter!!” Met zijn bedrijf Helichem was Henk Vossen ook sponsor van de ELE Rally en meer dan 50 relaties kwamen daarom een kijkje nemen bij de 44e deelname van Vossen aan zijn ‘thuisrally’: “Het is natuurlijk niet te vergelijken met een WK Rally, maar we hebben onszelf en de gasten vermaakt en dat is toch het belangrijkste. Ik ben ook blij met de hereniging met mijn trouwe navigator Johan Findhammer.”

Uitgerekend op de proef in zijn woonplaats St. Oedenrode eindigde de fantastische entree van multi-talent Mats van den Brand in de Eurol R5 Rally Challenge: “Ja, ik ben er goed ziek van. Want het ging fantastisch vanaf het eerste moment; de auto voelde zo goed en ik had mijzelf, mijn sponsors en Hans Weijs Motorsport graag met een mooi resultaat beloond!” Ondanks zijn uitvallen met een kapotte brandstofpomp hield Bob de Jong een erg goed gevoel over aan zijn deelname aan de ELE Rally: ‘Natuurlijk was ik graag op het podium geëindigd, maar ik heb in geen tijden zo fijn gereden. De auto voelde fantastisch en ik had weer het vertrouwen om voluit te gaan. En dat gevoel overheerst.”

foto: Erik van ’t Land/RallyPicture

Laatst aangepast op Maandag, 04 juni 2018 18:15
Karel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Laatste Nieuws