Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Donderdag, 28 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

GTC Rally: Hermen Kobus als een kampioen naar zege, Debackere vierde

Geschreven door  Jul 15, 2018

"We hebben onze revanche"

Onder een stralende zon genoten enkele duizenden rallyliefhebbers van de compacte GTC Rally. Het beloofde een razend spannende driestrijd te worden tussen Hans Weijs, Hermen Kobus en Bob de Jong, maar een grote kuil op een onverharde strook besliste er anders over. Zo reed Hermen Kobus onbedreigd naar zijn eerste overwinning in de GTC Rally.

Na 3 proeven stond Hermen Kobus al aan de leiding, maar Bob de Jong en Hans Weijs volgden binnen de drie seconden. Het beloofde spannend te worden, maar op KP 4, de tweede doortocht op de rondkoers op Breda Airport, ging het mis voor Hans Weijs en Bob de Jong… Ze reden beiden hun wagen stuk in een grote kuil vlak na de start.
"Ze hadden me gewaarschuwd voor een grote kuil op het einde van het onverhard, maar de kuil zat helemaal in het begin. Die proef had niet gereden mogen worden, want het was een wagenbreker. De motor van onze Fiesta is stuk…,"aldus Hans Weijs ontgoocheld. Bij Bob de Jong was de schade minder groot, maar de opgave was eveneens onvermijdelijk. "Ik reed de radiator stuk en toen de motor warm liep, heb ik mijn Hyundai aan de kant gezet. Het was zinloos om verder te rijden, want na de proef moesten we ook nog Kalmthout en Rucphen rijden. Jammer voor de wedstrijd, want die strook onverhard bracht zeker geen meerwaarde en het had een erg leuke en spannende strijd kunnen worden," vertelde Bob de Jong.
Vanaf de 4deproef was Hermen Kobus bijna zegezeker. Een remfoutje kostte hem nog 15", maar de Skoda-rijder reed uiteindelijk met 2'49"8 voorsprong op Kevin Van Deijne over de finish.
"Ja, we hebben de GTC Rally op zak," genoot de Nederlandse kampioen. "Vorig jaar was ik hier al de beste, maar toen moest ik door een turboprobleem tevreden zijn met de derde plaats. Dit is een prachtige revanche na een sterke wedstrijd. Jammer dat Hans en Bob vroeg het strijdperk moesten verlaten. Ik had zelf ook wat schade door die kuil, maar wellicht iets meer geluk dan hen," vertelde Hermen, die een optie neemt op een tweede opeenvolgende Nederlandse rallytitel.

Van Deijne tweede

Piet van Hoof viel na middernacht nog uit door koppelingsproblemen, zodat de tweede plaats naar Kevin van Deijne ging. Knap van de jonge Ford-rijder. "Het was een erg zware wedstrijd voor de mechaniek. Ik heb het tempo opgebouwd en het resultaat is fantastisch," genoot Van Deijne, die de resterende manches van de Benelux Trophy zal rijden.
De derde podiumplaats werd veroverd door de Deen Esben Hegelund, die amper tijd had om te verkennen. Daardoor reed hij vanochtend al een rondje teveel op de showproef. In Achtmaal ging hij ook twee keer rond door een foute nota, maar het kon zijn goed humeur niet bederven: "Ik miste een vlucht en arriveerde vrijdagnacht om 1h, dus ik heb alle proeven zaterdagochtend moeten verkennen. Onze nota's waren niet optimaal. Ik wil wat meer buiten Denemarken rijden en ik heb me hier geweldig geamuseerd. Zonder ons foutje zat er zelfs een tweede plaats in."

Kort achter de Deen werd Melissa Debackere vierde. "En daar zijn we heel tevreden mee. Vooral in het donker voelde ik me goed, maar het losse zand blijft een specialiteit die me niet ligt."
Henk Vossen stuurde zijn Fiesta R5 naar de 6deplaats, achter Ad Smits, die zijn Mitsubishi Lancer EvoX naar een knappe top 5 stuurde. Daarmee troefde hij zijn concurrent voor de nationale titel, Lambert Parren, af. Ronald Leemans droomde ook van een Top 5, maar hij ging over de kop met zijn Mitsubishi in Achtmaal.

In de BMW M Cup ging de zege niet naar topfavoriet Mats Van den Brand. Die stond wel aan de leiding toen de versnellingsbak brak op KP 7. Daardoor ging de zege naar streekrijder Wim Muilwijk (hij woont in Tiel, maar woonde voorheen 10 jaar in Breda), die redelijk vlot afstand kon nemen van Franky Boulat en Kurt Braeckevelt. De beide Belgen waren tevreden met hun ereplaats, net als Lorenzo Vandenheede die zijn eerste GTC Rally met zijn 2,8-liter kon afsluiten op de vierde plaats. Bij de voorwielaandrijvers scoorde Joachim Wagemans een knappe 10deplaats in zijn thuisrally met de Peugeot 208 R2.

Walraven in de slotfase

In de NED Historic Rally was Paul Lietaer aanvankelijk de snelste, maar in Rijsbergen dook de Opel Manta 400 in een gracht. Lietaer werd op het onverhard verrast in het stof van een voorligger. Christophe De Leeuw nam de leiding over, maar de jonge Limburger voelde de achterbrug begeven op de voorlaatste proef. Zo ging de overwinning naar René Walraven, die met zijn BMW, die pas 25 jaar is geworden, voor de eerste keer aan de start stond van een Historic Rally. De tweede plaats ging naar de Lancia Delta Integrale van Jef van Hooft. Anton Moree werd derde, voor Wouter Koenderink en Cally Weijs. Halfweg de dag nam Kevin Abbring trouwens het stuur van zijn vader Edwin over in de Ford Escort die als "0"-wagen het parcours voor de Historics opende.
De Jumbo Short Rally werd gewonnen door Marco Schapers, voor Rick Arendsen en Mark Brands.

Foto Kees Nouws

Laatst aangepast op Maandag, 16 juli 2018 09:15
Karel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Laatste Nieuws