Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Dinsdag, 19 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Leerrijke ervaring op het asfalt voor ADAC Opel Rallye Junior Team in Gran Canaria

Geschreven door  Mei 17, 2019

Uitdagend tweede evenement van FIA ERC Junior in Gran Canaria
Jonge Belg Grégoire Munster viert zijn beste resultaat in ERC Junior met vierde plaats
Teamgenoot Elias Lundberg (Zweden) rijdt lek vlak voor het einde van de rally

Voor het eerst sinds de Azores Rallye in 2015 haalt geen enkele Opel-piloot het podium in een ronde van het FIA ERC Junior. Na een bewogen race eindigden Grégoire Munster (20, Luxemburg) en Elias Lundberg (21, Zweden) wel op de mooie 4e en de 9e plaatse in de ADAM R2-auto’s van het ADAC Opel Rallye Junior Team tijdens de Rally Islas Canarias El Corte Inglés. Dat is de tweede ronde in het 2019 FIA ERC3 Junior-kampioenschap.

Beide Opel Junior-teams dreven hun prestaties op in de loop van de veeleisende asfaltrally op het op twee na grootste Canarische eiland. Munster en zijn bijrijder Louis Louka eindigden meerdere keren in de top 3 van een speciale klassementsproef, maar grepen uiteindelijk net naast een podiumplaats in dit Europese kampioenschap. Lundberg en zijn bijrijder David Arhusiander hadden zich na de eerste dag al opgewerkt van de tiende naar de zesde plaats, toen een lekke band in de voorlaatste klassementsproef (klassementsproef 15) hen ongeveer drie minuten kostte, waardoor ze weer naar de negende plaats zakten.

Munster was tevreden met zijn eerste topresultaat in de ERC Junior, die dit jaar bijzonder sterk is: “We hadden al een moeizame start in de rally met een lekke band in de kwalificatie. Het tempo van de kopgroep was indrukwekkend. Maar naarmate de rally vorderde, vonden we ons ritme en ontdekten we hoe we snel konden zijn op deze ontzettend gripvaste ondergrond, zonder de banden en remmen te overbelasten. Het asfalt was hier heel anders dan de gladde circuits die we gewend zijn van het Belgische kampioenschap. Het bandenbeheer was niet gemakkelijk, maar ik denk dat we het in het algemeen niet slecht gedaan hebben.”

Het gebrek aan ervaring op asfalt van teamgenoot Lundberg eiste zijn tol in Gran Canaria. “Op dit soort baan moet je rijden als in een circuit, loepzuiver en altijd binnen de prestatiegrenzen van de banden. Vooral de eerste dag reed ik vaak te agressief en dat kost je tijd in dit soort proeven. Tijdens de rally merkten David en ik dat onze nota's niet optimaal waren. Ik vertrouwde niet volledig op zijn instructies. Toch slaagden we er de tweede dag in onze snelheid aanzienlijk op te drijven. Maar die lekke band in de voorlaatste proef was er te veel aan. We hebben heel wat geleerd en willen het tijdens onze volgende asfaltrally beter doen.”

Opel Motorsport Director Jörg Schrott reageert pragmatisch op de prestaties van zijn jonge protegés: “Dit jaar is het niveau in de FIA ERC3 Junior bijzonder hoog. De koplopers hebben een indrukwekkend tempo opgelegd. Onze jonge piloten moeten leren dit hoge niveau bij te benen. En dat is precies wat ze aan het doen zijn. Ze zijn er allebei flink op vooruitgegaan tijdens de rally. Nu moeten ze leren uit hun fouten en de koplopers beetje bij beetje inhalen.”

De teams in de twee ADAM R2-auto’s van Stengg Motorsport kenden zowel vreugde als teleurstelling. Simon Wagner/Gerald Winter eindigden vijfde na Munster, terwijl Roland Stengg/Alessandra Baumann een wiel verloren in de klassementsproef 6 op vrijdag. Ook de tweede etappe konden ze niet uitrijden door schade aan de wielophanging. De volgende ronde van het FIA ERC3 Junior-kampioenschap vindt plaats van 24 tot 26 mei als onderdeel van de Rallye Liepāja rond de gelijknamige Letse haven. Daar wacht de Opel Junior-teams en hun rivalen een pittige race op grind.

FIA ERC3 Junior-klassement na 2 van de 6 evenementen:

1. Llarena 68 punten; 2. Antunes 45; 3. Francheschi 39; 4. Furuseth 35; 5. Lundberg 26; 6. Munster 23; 7. Wagner 18; 8. Cais 16; 9. Talas 10; 10. Grigorov en Rokland, elk 8.

 

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws