Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Donderdag, 28 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Grégoire Munster wint Rallye National Hivernal du Dévoluy

Geschreven door  Dec 16, 2019

Grégoire Munster en Louis Louka (Skoda Fabia R5) hebben de Rallye National Hivernal du Dévoluy in Frankrijk gewonnen. De twintigjarige Belg reed van start tot finish aan de leiding, won in totaal vier klassementsritten en had bij aankomst 37 sec voorsprong op eerste achtervolger Olivier Burri (VW Polo R5). Yohan Rossel (Citroën C3 R5), de Franse kampioen op asfalt, eindigde als derde op 45.8 sec. Bertrand Pierrat en André Leyh eindigden met de BMA VW Polo R5 als negende.

De Rallye National Hivernal du Dévoluy is met zijn vierde editie een eerder jonge wedstrijd die nog geen deel uitmaakt van het Franse kampioenschap. De rally wordt veelal in moeilijke en winterse omstandigheden gereden en wordt door velen aanzien als een ideale voorbereiding op de Monte-Carlo. Verspreid over twee dagen kregen de deelnemers 116 competitieve kilometers voor de wielen geschoven. Grégoire Munster en Louis Louka gingen zaterdag ideaal van start, wonnen de eerste klassementsrit, wonnen nadien nog drie ritten en hielden stand tot het einde van de wedstrijd.

“De sleutel voor deze zege ligt in de derde en vierde klassementsrit,” weet Grégoire Munster. “Tijdens de eerste nachtrit ben ik tijdens de 10.29 km lange rit van Agnières en Dévoluy 14 sec sneller dan Rossel en 27 sec sneller dan Burri. Nadien was er de tweede doortocht op de 25.78 km lange rit van Col de la Bachassette waar de de omstandigheden bijzonder moeilijk waren. De mist was zo dik dat je geen hand voor je ogen zag. Louis was daar mijn ideale gids. We hebben daar ons eigen tempo gereden, goed voor een tweede tijd na Burri maar 45 sec sneller dan de Frans kampioen Rossel die de derde tijd reed. We hebben het slim aangepakt. Aanvallen wanneer we konden, behouden rijden wanneer het moest. De omstandigheden veranderden constant. Sneeuw en ijs, droge en natte omstandigheden wisselden elkaar af. Vaak was het ook uitkijken voor de gesmolten sneeuw die zorgde voor een verraderlijke dikke brei op het wegdek. Maar we zijn er goed doorgekomen. Als jong duo hebben we een zeer ervaren wedstrijd gereden. De ontlading achteraf was bijzonder groot, de omhelzing met mijn papa aan de finish was zeer intens. Fantastisch dat we op zo’n manier het seizoen kunnen afsluiten. Dit was mijn vijfde wedstrijd dit jaar met de Skoda Fabia R5. Van Monte-Carlo over de Rally van Finland om uiteindelijk hier in Frankrijk te eindigen. Telkens wedstrijden in moeilijke omstandigheden. Maar dan leer je het meest.”

Vader en BMA teammanager Bernard Munster was achteraf bijzonder tevreden en een tikkeltje fier. “De derde klassementsrit was bijzonder indrukwekkend,” begint Bernard Munster zijn analyse. “Je moet weten dat we voor deze wedstrijd de banden gekozen hebben die toegestaan zijn voor de Monte-Carlo 2020 en het nieuwe geldende WRC reglement. Dat was ook de insteek van onze deelname aan deze wedstrijd. Dat wil zeggen dat je beperkt ben in je bandenkeuze. Wie, zoals Burri, aan de Monte-Carlo deelneemt als amateur is niet gebonden aan het nieuwe WRC reglement en heeft bijgevolg een bredere bandenkeuze. Als je dan op het einde van de rit, met de oude Skoda Fabia R5 Burri én Rossel, de officiële rijder van Citroën Sport en de kampioen van Frankrijk kan verslaan dan mag je best fier zijn op jezelf. Grégoire heeft zijn wedstrijd goed opgebouwd en slim ingedeeld. Hij heeft een hele intelligente koers gereden en op dat vlak een enorme stap voorwaarts gezet. Ik hoop dat hij die lijn kan doortrekken, te beginnen in de Monte-Carlo begin volgend jaar. Dat wordt zijn eerste wedstrijd van het seizoen.”

Bertrand Pierrat en André Leyh kenden een moeilijk wedstrijdbegin. Na de eerste dag sloten ze af als 11de. Met een 7de tijd in de eerste rit op zondagochtend dook het duo de top-10 binnen. Dankzij de vijfde tijd in KP 8 schoof Pierrat door naar de 9de plaats. “De rally kondigde zich als zeer moeilijk aan. In aanloop van de rally had het bijzonder veel gesneeuwd,” zegt Bertrand Pierrat. “De nacht voor de start van de rally sloeg het weer om, trad de dooi deels in waardoor er op het wegdek een dikke brei gesmolten sneeuw kwam te liggen. Ik moest constant zoeken naar grip waardoor het bijzonder moeilijk was om de wagen te besturen. Het was van de Monte-Carlo begin dit jaar geleden dat ik nog eens met de VW Polo R5 van BMA gereden had. Samen met BMA werd gezocht naar oplossingen, naar andere en betere afstellingen waardoor het vertrouwen toenam en ik de wagen beter aanvoelde. In een sterk bezette wedstrijd ben ik met de negende plaats zeer tevreden. Dit was de ideale voorbereiding op de Monte-Carlo van begin volgend jaar. Ook dan sta ik met de VW Polo R5 van BMA aan de start.”


Bekijk de einduitslag hier.

Laatst aangepast op Maandag, 16 december 2019 20:03
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws