Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Donderdag, 28 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Historic Sardinië Rally: Vijf BMA Porsches in de top 10

Geschreven door  Okt 24, 2016

Meteen na de Rallye de Catalunya Costa Daurada, de Spaanse manche van WRC2, reisde BMA, het team van Bernard Munster, af naar Sardinië, waar de voorbije week de eerste editie werd verreden van de Historic Sardinië Rally, een organisatie van Yves Loubet. De wedstrijd was voorbehouden voor klassiekers, waaronder de bekende Porsches 911 van het team uit Petit-Rechain. Zeven van die BMA Porsches stonden vorige dinsdag aan de start, klaar om een aantal snelle en technische proeven van de Italiaanse manche van het Wereldkampioenschap Rally af te werken op onverhard. Vijf dagen later haalden de zeven BMA 911's het eindpodium en vijf van hen eindigden zelfs in de top 10 algemeen!


« Geen twijfel mogelijk. Yves Loubet leverde schitterend werk in Sardinië. De wedstrijd bood enorm veel rijplezier en de proeven waren prachtig, vertelt Bernard Munster. Samen met Johan Gitsels, ging ik aan een fout ritme van start na onze ervaring in de erg slopende Balkan Classic Rally. Nadat we een zachtere compound voor de banden monteerden en begrepen dat het parcours hier een stuk sneller was, stonden we al snel weer in de top 3 algemeen. We waren vastbesloten om voluit mee te strijden voor de overwinning. Helaas schampten we langs een muur en daarbij brak een rotule... Het wiel brak van de wagen! We reden nog drie snelste tijden, waarmee we het potentieel van onze wagen toonden. Uiteindelijk konden we door de opgave van de Opel van Bérenguer tijdens de voorlaatste dag nog oprukken naar de top 10 algemeen. Natuurlijk zat er meer in, maar dat hoort nu eenmaal bij autosport... »

Zeker omdat elders in het klassement, de andere teams van BMA een hoofdrol speelden, te beginnen met de Fransen Alain Deveza en Maxime Vilmot, derde in de eindstand, amper enkele seconden achter de zilveren medaille...

« Voor mij is Sardinië een van de mooiste rally's na Marokko, vertelt Deveza. We hebben fantastische klassementsproeven gereden, al was onze doelstelling, samen met mijn copiloot, in de eerste plaats de finish te halen. Door onze trieste ervaring vorig jaar in Marokko, reden we eerder voorzichtig, maar in de loop van de wedstrijd kwam de osmose tussen piloot, copiloot en auto terug. We eindigen in het spoor van de Escort van Anto Wan. Als we vroeger in de aanval waren gegaan, dan zat de 2de plaats er zeker in. Maar, dat is niet het belangrijkste. Eens te meer was team BMA perfect. Met uitzondering van een gebroken gaskabel, die ons maximum 30... seconden kostte, kende onze Porsche niet het minste probleem. Bovendien was de sfeer de ganse week uitstekend. Wat wil je nog meer? Dit was in elk geval een bijzonder toffe ervaring... »

Een grootse prestatie leverden ook de Fransen Gérard Brianti en Freddy Delorme, die niet het kleinste foutje maakten. Ze reden constant in de top 10 en ze haalden de finish op de 6de plaats, een dikke minuut van de top 5. Net zoals Alain Deveza, was Brianti erg te spreken over de betrouwbaarheid en de snelheid van de Porsche 911 geprepareerd door het Belgische team BMA. Het talent van de piloot en de homogeniteit van de bemanning deed de rest.

Voor Jean-Michel Martin en Vincent De Raikem was het een eerste kennismaking met het team van Bernard Munster. Met meteen een plaats in de top 10 algemeen tijdens de wedstrijd en uiteindelijk zelfs een 9de plaats na 19 prachtige proeven... « Tijdens deze week heb ik, samen met mijn copiloot, een nieuwe wereld ontdekt, vertelt de viervoudige winnaar van de 24 Uren van Spa. Eerst waren er de klassementsproeven in Sardinië, waar stuurmanskunst het verschil maakt en waar de snelheid van de teams beslissend is om kans te maken op de overwinning. Het was indrukwekkend, maar ook erg plezant. De aanpassing werd vergemakkelijkt door team BMA, dat bijzonder efficiënt werkt in dit soort omstandigheden. We konden optimaal gebruik maken van de ervaring van Bernard Munster in dit soort wedstrijden, waardoor onze wagen perfect afgesteld was voor het parcours. Bovendien was de wagen ook perfect betrouwbaar. Het resultaat is erg positief. Echt een mooie week... »

Naast de vier teams van BMA, hadden ook André Lausberg en Andrée Hansen troeven om een gooi te doen naar de top 10. Door een sortie zonder erg moesten ze helaas een beroep doen op SuperRally, met een pak straftijd die daarmee gepaard gaat. Daardoor eindigden ze op de 16de plaats na een wedstrijd die voor het overige zonder enig probleem verliep eens het duo weer opnieuw gestart was...

De Fransen Philippe Vandromme en Frédéric Vivier gingen twee keer zonder erg van de baan. Het belangrijkste voor hen was dat ze zoveel mogelijk ervaring op konden doen. Hun positie bij de finish weerspiegelt geenszins hun prestatie.

Om volledig te zijn vermelden we nog dat BMA naast zijn zes wagens ook hielp bij de constructie van de Porsche 911 waarmee Fred Bouvy en Eric Gressens reden. Het team van Bernard Munster aarzelde geen moment om het duo te helpen toen ze problemen kenden met de injectie. Ook dat hoort bij de sportiviteit in historische rally's...

Na deze enorm intense periode, maakt de harde kern van BMA zich op voor de finale van het Kampioenschap van België Rally op de wegen van de Condroz rond Hoei. Maar, dat is weer een ander verhaal...

Karel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Laatste Nieuws