Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Woensdag, 22 maart 2023

logo rally online

Rally Online België

Rally van Haspengouw: Dirk Deveux blijft Tom Boonen voor

Geschreven door  Feb 27, 2023

 

De openingswedstrijd van het Historic Belgian Rally Championship verreden in de Rally van Haspengouw werd door alle rallyfans op de voet gevolgd. Niemand minder dan Tom Boonen maakte immers zijn rallydebuut met een Historic Lancia Delta HF Integrale. De voormalige sprintbom uit Balen maakte een erg knap debuut, want enkel zevenvoudig Historic-winnaar kon de drievoudige Sportman van het Jaar van een stuntzege houden.

Met een programma à la carte wil Alkenaar Dirk Deveux opnieuw een gooi doen naar de Belgische titel in Historic. Daarvoor mogen zes resultaten ingebracht worden en het seizoen is alvast goed begonnen voor de piloot met de zilvergrijze Ford Sierra Cosworth 4x4. Hij won voor de 7de keer zijn thuisrally. "Onze Sierra presteerde onberispelijk. Dit jaar is de motor wat minder scherp afgesteld, wat de betrouwbaarheid ten goede moet komen. Op het verraderlijke parcours kon ik ons ritme afstemmen op dat van Tom Boonen, die tweede werd," aldus Dirk Deveux. "Weet je, alle respect voor zijn debuut. De Lancia is zeker geen makkelijke auto en de proeven lagen er heel verraderlijk bij. In die omstandigheden tweede worden is ronduit knap. Ik zie het er weinig doen," bevestigde navigator Johnny Vangrieken.

Met een tweede plaats stond Tom Boonen meteen op het podium in Historic, maar toch was de wielerkampioen ook wat ontgoocheld. Hij strandde op 3'31" van Deveux, maar daarvan verloor hij er 2'33" in Boekhout... "Bij het opwarmen van de banden, brak plots de gaskabel. We hebben zelf de kabel terug gemonteerd, maar op het laatste stuk van de proef kwam de kabel weer los. Ik moest stoppen op de proef om het euvel te herstellen. Jammer," aldus Boonen, die donderdag na de shakedown ook al de motor moest laten vervangen. Bij MCC werd de motor van een Evo ingebouwd en ook bij hem werd de power wat beperkt om de bedrijfszekerheid te garanderen. Verder beleefde Boonen een prachtige wedstrijd. "Ik heb me geweldig geamuseerd en de rallysfeer is gewoon machtig mooi. De fans zijn heel hartelijk. We hebben wel een paar momentjes gehad. Ik heb me enorm geamuseerd!"

Frank Jorissen werd achter het "moderne" geweld derde met zijn Opel Ascona 400 in de beroemde kleuren van Guy Colsoul. Een originele 400 die Jorissen kocht in Ierland en om heeft gebouwd naar een linksgestuurde versie. "De decoratie in de kleuren van Colsoul viel bij de fans enorm in de smaak. Zeker hier in Haspengouw was Colsoul een held van veel rallyfans," vertelde Jorissen.

Olivier Breittmayer stuurde zijn exclusieve Ferrari 308 GTB naar een mooie vierde plaats. Voor de eerste keer haalde de Ferrari de finish in het Belgisch kampioenschap, wat een goed voorteken is voor de rest van het seizoen. Nick Hoens, die een beperkt programma zal afwerken, werd vijfde met zijn Opel Manta, voor Michael America en Dirk Vermeersch, die uitkijkt naar de 2,5-liter die in de maak is om zijn Fiat 124 Abarth competitiever te maken in de klasse.

 

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws