Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Donderdag, 28 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Serge Vervondel blikt terug op zijn deelname aan Rallye de Trois-Ponts

Geschreven door  Apr 12, 2019

De ASAF Rallye de Trois-Ponts, die eerder ter discussie stond maar uiteindelijk toch doorgang vond, werd de eerste wedstrijd van het seizoen voor Serge Vervondel met de BMW M3. Aangezien vaste copiloot Erik Van Beneden nog herstellende was van een operatie, leende streekgenoot Stefan Van Craenenbroeck zijn vaste copiloot Han De Bock uit. Beide heren zouden kennis maken met deze ASAF rallyklassieker die bekend staat om zijn pittige parcours en elk jaar een aanzienlijk aantal opgaves te verwerken krijgt.

Op zaterdag werden de drie proeven zorgvuldig verkend en werd getracht om alle valstrikken in kaart te brengen. Groot was de verbazing, hoewel het wedstrijdreglement het anders aangaf, toen bleek dat één van de proeven enkele moeilijke en erg slecht bijliggende stroken onverhard bevatte. Maar niets dat voor paniek zorgde binnen het Brabants-Antwerpse gelegenheidsduo. Toen de hemelsluizen op zaterdagnacht volledig open gingen met een korte maar krachtige regenbui en er bovendien ook nog eens een zware mist optrok op zondagmorgen, waren Serge en Han er toch al iets minder gerust in. Zou het parcours op tijd opdrogen voor de start? Zouden de stroken tussen de bomen er vettig blijven bijliggen? De bandenkeuze werd er niet gemakkelijker op. Serge opteerde na het consulteren van enkele weerwebsites voor zachte slicks rondom

“De mist was bij de eerste proeven nog niet opgeklaard waardoor het parcours nog niet volledig kon opdrogen maar er stond ook geen water op de baan. We besloten van start te gaan op onze zachtste slicks. We zijn dan ook redelijk voorzichtig gestart om zeker al niet meteen in de fout te gaan en hebben zeker op de nog natte stukken tussen de bomen regelmatig het voetje gelost. Dat bleek voor ons althans de goede aanpak. De mist beperkte het zicht enorm. We kwamen halfweg de proef na een aantal zeer snelle waaiers Pregardien tegen die in zijn Fabia R5 van de weg was afgegaan. Onze tijd was op dat moment bijkomstig.

Op de tweede proef ging het al iets vlotter maar de tijd volgde niet echt. Het parcours droogde stilaan op waardoor we het gaspedaal al eens dieper konden indrukken. Vanaf de derde proef hebben we ons ritme een heel stuk verhoogd. Tijdens de resterende rondes ging het steeds beter en beter. Onze M3 is op de dogbox versnellingsbak na, bijna volledig standaard en dan wordt het natuurlijk al ietsje moeilijker om de R5’s, vele Evo’s, Subaru’s en andere meer geprepareerde BMW’s te kunnen volgen. In deze rally moet je niet zozeer beschikken over een groot vermogen, maar is een goede wegligging en het vinden van tractie zeker zo belangrijk. Zo zagen we ook enkele kleine Fabia’s en Clio’s voor ons in de rangschikking staan. Je moet hier, denk ik, al enkele malen gereden hebben om de snelste locals te kunnen volgen. Maar we rijden steeds voor wat we waard zijn. Het belangrijkste is dat we heelhuids de finish bereikt hebben en ons niet laten vangen hebben op dit aartsmoeilijke parcours.”

Ook copiloot Han De Bock is die mening toegedaan: ”Voor onze eerste wedstrijd samen, ging het eigenlijk zeer vlot. Voorzichtig in het begin en steeds kunnen opbouwen en stelselmatig het ritme verhogen zonder hierbij al teveel risico’s te nemen. We hebben doorheen de dag enorm veel progressie kunnen maken. Zeker naar het einde toe ging het er aardig snel aan toe aan boord van de “Auto’s Serge M3”. Tijdens de laatste proef draaiden we een tiende tijd algemeen en waren we snelste tweewielaangedreven wagen. Dat was zeker een opsteker. Serge heeft wederom bewezen van goed aan een stuur te kunnen draaien en de wagen goed in de hand te houden. Het was mijn eerste wedstrijd in een M3 en ik was aangenaam verrast door de zeer goede wegligging. Alle bulten en putten (en dat waren er veel) werden zonder veel moeite verteerd en ook het onverhard passeerde probleemloos. Ook onze samenwerking verliep zeer vlot.”

De volgende wedstrijd op de kalender wordt de Rallye Salamandre die tijdens het paasweekend wordt verreden en is ook al geen zondagswandelingetje. Daar Han opnieuw zijn vertrouwde plaats inneemt naast Stefan Van Craenenbroeck in de Evo VII zal het rechterzitje bij Serge bemand worden door Jurgen Heymans. Is er een Vlaams-Brabants duel in de maak? Time will tell…

Foto: I.W. Rallyphoto

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws