Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Woensdag, 04 augustus 2021

logo rally online

Rally Online België

FordPerformance Academy: een innoverend concept

Geschreven door  Nov 03, 2015

Een opleidingsprogramma voor jongeren in rally... en op circuit

De opvolging verzekeren en een nieuwe kweekvijver voor jonge, talentvolle piloten creëren. Dat is de doelstelling van de FordPerformance Academy, een nieuw initiatief door de organisator van de Fiestasporttrophy met het oog op het seizoen 2016, maar ook al voor 2017. De academie zal actief zijn in rally en op circuit. Daar past een woordje uitleg bij.

"We zijn vertrokken vanaf een redelijk evidente vaststelling: zowel in rally als op circuit hebben jonge piloten steeds meer moeite om op te klimmen en ze laten vaak te snel de moed zakken," vertelt Roeland Verschaeve, een van de initiatiefnemers van dit buitengewone project. "In de rallysport lanceerden we midden de jaren 2000 de Ford RS Academy. Dat opleidingsprogramma zorgde er verscheidene jaren voor dat jonge talenten zich in de kijker konden rijden. De bekendste van hen is momenteel onze beste vertegenwoordiger op het hoogste niveau, Thierry Neuville. Maar, hij was lang niet de enige die naam maakte in de rallysport. Na die generatie piloten hebben helaas slechts weinig jongeren nog een plaats kunnen veroveren. De Belgische rallysport heeft momenteel een gebrek aan opvolging."

Het idee om deze FordPerformance Academy op te richten komt ook voort uit een andere vaststelling, een gevolg van de consumptiemaatschappij waarin alles sneller moet gaan. "Jonge piloten hebben vaak niet de tijd of ze gunnen zichzelf niet voldoende tijd om aan een redelijk ritme het vak te leren zonder etappes over te slaan," vervolgt Jean-Marc Valckenaere. "Daarom zal onze FordPerformance Academy over twee seizoenen gespreid worden en op twee niveaus, met aangepaste programma's. We willen de piloten de best mogelijke troeven geven om te slagen. Zoals we eerder in de Ford RS Academy deden, willen we hen de knepen van het vak in al zijn facetten leren: het nemen van nota's, het bepalen van de strategie voor de wedstrijd, goed communiceren, de technische aspecten van de competitie, een goede fysieke en mentale voorbereiding en natuurlijk het verbeteren van de stuurvaardigheid. Op die manier willen we hun prestaties verbeteren en hen nog competitiever maken."

Het programma van de FordPerformance Academy is toegankelijk voor piloten die minstens 18 jaar zijn voor het rallyprogramma. Voor het circuitprogramma is de leeftijdsgrens 16 jaar. In rally is de gekozen wagen de Ford Fiesta EcoBoost R2, terwijl de nieuwe Ford Mustang EcoBoost de wagen is die gebruikt wordt in het circuitprogramma.

Het programma van de FordPerformance Academy

Rally Niveau 1: 3 testdagen5 rally's van 1 dagWorkshops: nota's, stuurtechniek, media, marketing...

Rally Niveau 2: 2 testdagen5 rally's van 2 dagen waaronder 1 WRC of ERCWorkshops: nota's en pilotenstage

Circuit Niveau 1: 7 testdagen & Trackdays2 races op het einde van het jaarWorkshops: pilotenstage, media, marketing...

Circuit Niveau 2: 3 testdagen6 racesWorkshops: pilotenstage & wedstrijdstrategie

Wat rally betreft, zal de FordPerformance Academy toegankelijk zijn vanaf 18 jaar. "Niveau 1 van de Academy zal afgewerkt worden met een wagen die we perfect kennen, meer bepaald de Ford Fiesta R2 met een atmosferische 1.6," vervolgt de vertegenwoordiger van de academy. "Deze R2 is perfect voor een eerste jaar, want met die wagen kunnen de piloten zonder druk leren, want ze moeten zich niet meten met de nieuwe referenties in de categorie. Deze Ford Fiesta R2 biedt ook het voordeel van een uiterst interessante prijs/kwaliteit verhouding. We willen twee Ford Fiesta's R2 inzetten in identieke kleuren. Dankzij steun van verschillende partners, kunnen we de kosten beperkt houden. De gekozen rally's zijn mooie regionale en/of nationale eendagswedstrijden. Om goed voorbereid aan de start te komen, zullen de jonge leden van de FordPerformance Academy recht hebben op drie testdagen. Die zijn vereist om de wagen te leren kennen en om in optimale omstandigheden aan de start te komen. Voor Niveau 2 en Seizoen 2 willen we de leden van de Academy laten doorgroeien naar een internationaal niveau, in de marge van het ERC of het WRC."

Voor de eerste keer wordt het concept van de Academy niet alleen in rally, maar ook op circuit toegepast. Met als gemene deler het merk Ford. De FordPerformance Academy staat ook open voor jonge piloten die willen schitteren op circuit. Voor hen is de Academy al toegankelijk vanaf 16 jaar, zoals reglementair toegelaten is. "De nieuwe Ford Mustang maakt volgend jaar zijn competitiedebuut in België. Ook dat is een ideale wagen voor de Academy, want de verhouding prijs/prestaties is erg interessant," lacht Davie Meert. "In Niveau 1 bieden we verschillende testdagen en Trackdays om jonge piloten ervaring te laten opdoen met de Mustang, waarna ze op het einde van het seizoen twee races zullen rijden in de nieuwe Cup. Ook hier zullen de jonge piloten in een gunstige context kunnen rijden, dankzij de steun van enkele partners. Bovendien kunnen ze leren zonder prestatiedruk."

Jonge piloten die interesse hebben in de nieuwe FordPerformance Academy kunnen contact opnemen met de promotor via een e-mail aan het volgend adres: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws