Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Dinsdag, 19 maart 2024

logo rally online

Rally Online België

Belgian Rally Academy: Een unieke opleiding

Geschreven door  Jul 27, 2021

De ideale leerschool voor beginnende (co-)piloten

De Belgische rallysport beleeft hoogdagen. Het Kroon-Oil Belgian Rally Championship staat internationaal hoog aangeschreven, de startvelden zijn goed gevuld en binnen enkele weken is het Wereldkampioenschap Rally voor de eerste keer te gast in ons land. Om beginnende rijders en co-piloten wegwijs en snel progressie te laten maken, is er voortaan de Belgian Rally Academy, een uniek opleidingstraject met professionele begeleiding.

Professionele omkadering

De Belgian Rally Academy werd gelanceerd na een ontmoeting tussen Frédérique Jonckheere en Vincent Verschueren. "Ik was actief als racepiloot op circuit en ik wilde eens proeven van de rallysport, maar ik vond mijn weg niet. Toen ik enkele jaren later Vincent Verschueren ontmoette en hem dat verhaal vertelde, bekende Vincent dat hij graag een rallyschool wilde oprichten. Na enkele gesprekken hebben we beslist om de Belgian Rally Academy op te richten. Het is een opleiding voor beginnende rallypiloten en co-piloten, maar evenzeer voor rallyrijders die zich willen verbeteren. Ik vind het opvallend dat veel piloten een fors budget investeren in hun auto, maar dat ze in feite zonder enige opleiding of voorbereiding beginnen. Zo gaat er veel tijd verloren voor ze het rallywerk onder de knie hebben," vertelt Frédérique Jonckheere.

Stéphane Prévot, Vincent Verschueren, Freddy Loix en Yannick Willocx

De Belgian Rally Academy zal ervoor zorgen dat de piloten en copiloten een grondige opleiding krijgen, gegeven door ervaren professionals, waaronder natuurlijk Vincent Verschueren, maar ook Stéphane Prévot, Freddy Loix en ingenieur Yannick Willocx.

6-daagse opleiding

De opleiding voor piloten duurt zes dagen en het traject voor copiloten drie dagen. De eerste twee dagen worden gegeven door Stéphane Prévot, die al 30 jaar als copiloot actief is en die een schat aan ervaring heeft, tot op het allerhoogste niveau in het Wereldkampioenschap. "We beginnen met een workshop over de reglementen en het verloop van een rally," vertelt Stéphane Prévot. "We gaan de deelnemers niet afschrikken met een pak theorie, maar ze krijgen wel een degelijke basis mee. Daarnaast ga ik hen uitleggen hoe ze goede nota's maken en hoe ze een wedstrijd moeten voorbereiden. Natuurlijk zijn er verschillende notasystemen. We zullen die bespreken en we zullen ook het belang van het ritme van het lezen en de intonatie bespreken."

Tijdens de tweede dag zal Yannick Willocx, de bekende Belgische ingenieur, de beginselen van de techniek en de afstelling van een rallywagen geven.

CrossCar, karting en Renault Clio Rally5

De volgende vier dagen worden gegeven door voormalig Belgisch rallykampioen Vincent Verschueren, die ook dit seizoen weer een van de smaakmakers zal zijn in het Belgisch kampioenschap. "Tijdens die vier dagen gaan we rijden, eerst met CrossCars om car control aan te leren, dan met snelle 125cc karts om de ideale lijn aan te leren, vervolgens gaan we trainen op de techniek van het kijken en we eindigen met een echte testdag aan het stuur van een Renault Clio Rally5 van Orfys, waarbij de deelnemers alles wat ze geleerd hebben in de praktijk mogen tonen."

Vincent Verschueren benadrukt ook het belang van een goede leerschool. "In mijn carrière heb ik de eerste jaren alles zelf moeten ontdekken. Dat kost een pak tijd en vooral geld, want natuurlijk maak je daardoor fouten. Je denkt goed bezig te zijn, maar misschien zijn je nota's niet goed, rem je niet efficiënt of heb je een verkeerde afstelling... Ik heb als rijder veel geleerd door te kijken hoe anderen het deden. Deze opleiding zal een rijder echt veel sneller progressie doen maken."

Een verstandige investering in je toekomst

Alle facetten van het rallyrijden komen aan bod tijdens het zesdaagse traject, van de reglementen tot het samenwerken met de mecaniciens en het team. En een ander groot voordeel van de Belgian Rally Academy is het netwerk. "We gaan de deelnemers van de Belgian Rally Academy natuurlijk ook opvolgen en helpen," besluit Ward Hanssens, zelf ook als co-piloot actief. "Wanneer een van onze leerlingen ergens een wedstrijd gaat rijden, dan kan hij altijd bij ons terecht voor raad. We willen een soort community creëren van de Belgian Rally Academy, een grote familie die elkaar helpt."

De Belgian Rally Academy, onafhankelijk van enig merk of merkencup, zal ongetwijfeld zorgen voor een bijkomende boost voor de rallysport in België. De prijs van de opleiding bedraagt 6.500 euro exclusief BTW voor piloten en het driedaagse programma voor co-piloten kost 999 euro excl. BTW. Voor snelle beslissers is er tot 15 augustus de mogelijkheid om te genieten van een gunstig tarief van 5.900 euro excl. BTW.

Een investering in je carrière die snel terugverdiend zal zijn.

Meer info : www.belgianrallyacademy.com

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws