Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Dinsdag, 23 juli 2024

logo rally online

Rally Online België

Een geslaagd weekend voor Rally 4 Porsche

Geschreven door  Jun 09, 2023

Een tweede editie om te bevestigen!

Afgelopen weekend was het weer stralend boven Hoei en zijn omgeving. Het perfecte decor voor de viering van het 75-jarig bestaan van het merk uit Zuffenhausen. De Rally 4 Porsche 2023 bewees opnieuw, met zijn vier afzonderlijke en verschillende luiken, hoe gepassioneerd de liefhebbers van Porsche zijn. Het evenement zette de waarden die het merk hoog in het vaandel draagt nog eens extra in de kijker.

Het initiatief voor een Rally 4 Porsche, die insiders al afkorten tot "R4P", werd in 2022 op amper 9 maanden tijd gerealiseerd. Op het elan van het eerste succes, dat via mond-tot-mond reclame verder werd verspreid, werd de tweede editie vorig weekend verreden. Het weer was perfect, de vier aparte evenementen stonden op punt, het enthousiasme van de liefhebbers van het merk en/of mooie mechaniek was opmerkelijk en het speelterrein heel verleidelijk. De inspanningen van de mensen achter deze nieuwe en originele organisatie werden beloond.

De sport... op de eerste plaats

De Rally 4 Porsche draait in de eerste plaats om de rally en dat werd eens te meer gewaardeerd door de enthousiaste fans, zowel in het zonnige centrum van Hoei als langs de klassementsproeven, waar de actie te beleven was. Op zondag ging het om snelheid, met de tenoren in hun Porsches 911, de GT3, even beroemd om zijn vermogen als om zijn schitterende motorsound. Op de oevers van de Maas, zowel ten noorden als ten zuiden, bleek Andy Lefevere de snelste, net zoals in 2022. De strijd voor de tweede podiumplaats was wel erg spannend tussen Johan Dekens en streekrijder Cédric Hubin. Het hoogstaande duel werd beëindigd met een ex-aequo. Omdat Dekens de snelste was op de eerste proef van de wedstrijd, kreeg hij de zilveren medaille. Brons was er voor Hubin, die tijdens de wedstrijd erg veel progressie maakte. Hij had immers nog nooit gereden met dit type wagen. De Fransman Bertrand Pierrat stond lang op de tweede plaats, maar hij werd in de steek gelaten door de mechaniek van zijn mooie 997 GT3. Tuur Vanden Abeele moest de handdoek in de ring werpen na een sortie op de tweede proef van de dag. Valentin Brahy, die eveneens voor de eerste keer met een Porsche 911 GT3 reed, genoot enorm van de ervaring. Hij strandde uiteindelijk net naast het podium.

Porsches, eerst de 356, daarna de 911, zonder de 914, 944 en 924's te vergeten, zijn altijd geliefde competitiewagens geweest in allerlei disciplines. De aanwezigheid van een categorie "Historic" was dan ook niet meer dan logisch. De uitermate ervaren Emile Tollet uit Andenne, die al sinds de vorige eeuw met een 911 rijdt, werd in de kopgroep verwacht, maar de versnellingsbak besliste er vroegtijdig een einde aan te maken. Een opgave waar Xavier Baugnet van kon profiteren om voor eigen publiek te schitteren. Hij won de categorie "Prov' Historic Classic", voorbehouden voor bolides die nog beantwoorden aan hun homologatiefiche van destijds. Een zege met de 911 MY Vintage die vorig jaar was toevertrouwd aan Marc Duez en Willy Lux.

In Prov' Historic SR, het klassement voorbehouden voor wagens die niet meer helemaal beantwoorden aan hun oorspronkelijke homologatiefiche, noteerden we meer verrassingen. Cédric Cherain, die tot op dat moment de wedstrijd volledig overklaste, liet zich verrassen in de laatste bocht van de allerlaatste proef. De piloot van de August Porsche 911 SC verloor drie minuten, waardoor de overwinning, net als in 2022, naar Thibaud Mazuin ging. William Wilkin, derde, beleefde een erg amusante dag, maar de avond was nog mooier, want hij won bij de lottrekking een schitterend "Raidillon" horloge van de partner van het evenement.

Regularity van hoog niveau

In de categorie VHRS, voor "Véhicule de Régularité Sportive" (sportieve regelmatigheid), die op hetzelfde parcours reden als de zogenaamde snelheidsrally, draaide het allemaal om het strikt respecteren van de opgelegde gemiddelde snelheid, zorgvuldig bepaald door de organisator. De wedstrijd werd gewonnen door een van de toppers in deze discipline. Yves Deflandre, een meester in deze specialiteit, met een reputatie die tot ver buiten onze landsgrenzen reikt, genoot van zijn eerste deelname: "Door een samenloop van data kon ik in 2022 niet van de partij zijn op de eerste editie. Maar, ik ben heel blij met deze overwinning in de tweede editie. Ik was onder de indruk van de kwaliteit van de organisatie en ik zal zeker reclame maken voor dit evenement op de andere wedstrijden in binnen- en buitenland waar ik aan de start kom. De Franse specialisten van de regelmatigheidsrally's moeten deze wegen zeker eens komen ontdekken. Ik daag hen uit om volgend jaar aan de start te komen."

Jacques Evrard en Tony Kevers vervolledigden het podium. Eerstgenoemde, genavigeerd door de winnaar van 2022, Didier Gathy, kon zich troosten met de overwinning in de klasse voorbehouden voor wagens met een motor van -2000cc. Bruno Théry, die recent zijn debuut maakte in dit soort competitie, strandde net naast het podium. Hij bezorgde zijn Franse navigatrice Stéphanie Maurand wel de beker van de eerste Dame.

Vooral Passie

Maar naast het puur sportieve luik van het evenement, is het toch vooral de uitzonderlijke sfeer en gezelligheid van het evenement gewijd aan Porsche dat charmeert, met zijn rondrit, de codriving voor een goed doel en de gezellige feestavond om het jubileum van het Duitse merk te vieren. Een grote familie gepassioneerden, een kransje echte liefhebbers van een merk die zich verenigen langs de Maas om onder een stralende zon een prachtige rit te maken naar de hoogvlaktes van de Ardennen en het plateau van Sint-Hubert, waar het pittoreske vliegveld het theater was van een halte. Er werd genoten van een smakelijk en kameraadschappelijk, rijkelijk ontbijt. De rit van de Rally 4 Porsche telde maar liefst 210 wagens, twee keer zoveel lachende gezichten, een veilig en verzorgd parcours met ontelbare mooie bochten en natuurlijk Porsches van alle leeftijden en tijdperken, van de zeldzame en exotische 959 en 356 Pre A… En natuurlijk de 911 GT3, GT3 RS, GT3 Touring, GT2 en nog heel wat andere modellen.

De toerrit van de "R4P" was de ideale gelegenheid om de passie te delen, om te verbroederen en menselijke warmte te delen met zij die minder geluk hebben. In samenwerking met Porsche België, werden 2 jongeren die verblijven in het opvanghuis "Au Clair Matin" in Latinne, een opvang voor kinderen en jongeren van gezinnen die in een moeilijke situatie zitten, uitgenodigd om deel te nemen aan de rondrit en om een onvergetelijke dag vol emoties mee te maken. En daarnaast was er nog de codriving voor het goede doel, georganiseerd door Kiwanis ten voordele van de vzw Do-Mi-Si-La-Do-Re.

De Rally 4 Porsche 2023 zette ook het jubileum voor drie kwart eeuw van het merk in de kijker. Voor de gelegenheid vierden 600 genodigden uit alle hoeken van het land deze verjaardag op een gezellige party tot in de vroege uurtjes. De beste manier om aan het volgende kwart van zijn eerste eeuw te beginnen.

Laatst aangepast op Vrijdag, 09 juni 2023 20:41
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws