Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Woensdag, 30 november 2022

logo rally online

Rally Online België

Rally van Haspengouw trekt het kampioenschap op gang

Geschreven door  Nov 30, 2014

Alle toppers present in Landen!

Het lijkt een topjaar te worden voor het Belgian Rally Championship. Dat wordt meteen bewezen door de startlijst van de Rally van Haspengouw, de klassieker in Landen die zaterdag het nationaal rallyseizoen opent. Het aantal kandidaten voor de overwinning is niet op de vingers van een hand te tellen.
 
Met 59 deelnemers aan de manche van het BRC en 30 inschrijvingen voor de openingswedstrijd van het RACB Criterium, is het startveld van de Rally van Haspengouw nog beter gevuld dan vorig jaar. De gevreesde concurrentie met de Spa Rally, de nieuwe wedstrijd in het Belgisch kampioenschap, heeft dus geen negatieve gevolgen op het vlak van het aantal deelnemers. Het is duidelijk dat het Belgisch rallykampioenschap springlevend is.
 
Als regerend Belgisch rallykampioen krijgt Freddy Loix de eer om als eerste over de proeven te knallen met zijn vertrouwde Skoda Fabia Super 2000. Deze keer kijkt hij toch best eens in zijn spiegels, want Fast Freddy zal in Landen opgejaagd worden door een handvol snelle R5's, gr.A's en natuurlijk krachtige WRC's. Maar, Freddy Loix blijft de absolute referentie, de enige echte beroepspiloot in het Belgisch kampioenschap. Dat bewees hij vorig jaar door Kris Princen te verrassen, hoewel de Truienaar met een WRC aan de start kwam. Loix verslaan blijft een uitdaging, maar de voldoening is des te groter wanneer het lukt.
 
Kris Princen heeft alvast zijn zinnen gezet op een topresultaat in Landen. De voorbije week heeft hij de officiële Peugeot 208 T16 uitgebreid aan de tand gevoeld in de buurt van Landen, zodat hij goed gerodeerd aan de start komt. In vergelijking met de Super 2000 van Loix, hebben de R5's meer koppel dankzij de turbo, waardoor ze iets makkelijker te besturen zijn op een erg glad en modderig parcours.
 
DS is sinds kort een afzonderlijk merk en dat wil... Citroën Belux benadrukken door het inzetten van twee officieel gesteunde DS 3 R5's voor vice-Belgisch kampioen Cédric Cherain en achtvoudig Belgisch kampioen Pieter Tsjoen. Cherain heeft aangegeven dat hij vooral mikt op een topresultaat in Spa, terwijl de Tsjoen zonder veel voorbereiding aan de start komt. De verwachtingen worden getemperd bij DS, wat ook geldt voor Vincent Verschueren en Bertrand Grooten, de twee andere tenoren met een DS 3 R5. De vier DS-piloten blijven voorzichtig in hun voorspellingen, maar laten we niet vergeten dat Kris Meeke in de voorbije Condroz Rally de Skoda Fabia S2000 en de andere R5's het nakijken gaf met de R5 van het Franse merk.
 
Michiel Becx verdedigt de kleuren van Ford met een Fiesta R5, maar voor de zege is het vooral uitkijken naar de tijden van Chris Van Woensel met de agressieve Mitsubishi Lancer WRC in de kleuren van Yokohama. In 2001 won Van Woensel trouwens de Rally van Haspengouw met... een Mitsubishi. Ex-circuitracer Benoît Allart heeft vorig jaar al zijn snelheid getoond in de Rally van Wallonië, maar we zijn benieuwd of hij de Skoda Fabia WRC ook zo vlot over de gladde Haspengouwse proeven stuurt.
 
De weersverwachtingen lijken niet meteen in het voordeel van een andere topper te spelen. Patrick Snijers zal met zijn Porsche 997 GT3 moeten zoeken naar tractie, maar op de snelle betonbanen kan de krachtige GT zijn topsnelheid en power wel benutten om te verrassen. En, Snijers met een Porsche, dat blijft een attractie!
 
Verder mogen we vooraan de streekpiloten Jonas Langenakens, Bob Colsoul en Marc Streel verwachten, net als Xavier Bouche, Laurent Benoît, Han Hoendervangers en Johan Faes, allen met uiteenlopende versies van de Lancer. Mooie referenties voor BRC-debutant Michaël Albert.
 
Bij de voortrekkers verwachten we een pittige strijd tussen de DS 3's van Kevin Demaerschalk en Junior-kampioen Guillaume Dilley, maar ook de R2's van Geusens, Dolfen en Pacolet zijn te duchten concurrenten.
 
Voor het spektakel is het uitkijken naar de strijd in Historic, maar zeker ook naar de BMW's van de nieuwe M Cup, met onder andere Steve Vanbellingen, Kurt Braeckevelt, Franky Boulat, Tobi Vandenberghe,...
 
Kortom, afspraak zaterdag in Landen voor de start van het Belgian Rally Championship!

Laatst aangepast op Maandag, 05 oktober 2015 18:22
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws