Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Zaterdag, 20 april 2024

logo rally online

Rally Online België

Kris Princen wint de Condroz Rally

Geschreven door  Nov 30, 2014

Kris Princen wint met zijn Subaru Impreza WRC S12B de Condroz Rally, de laatste manche van het Belgisch rallykampioenschap. De Noord-Ier Kris Meeke werd met met een Citroën DS3 R5 tweede op 38" en Freddy Loix nam met zijn Skoda Fabia S2000 de derde podiumtrede voor zijn rekening met iets meer dan 2' achterstand op de winnaar.

Een uitzonderlijke Condroz Rally

De 41ste editie van de Condroz Rally zal de geschiedenis ingaan als een bijzondere editie en dit op elk vlak. Dankzij het extreme zachte weer en een feestdag op zaterdag maakte dat er een nooit geziene stroom van toeschouwers op Hoei afkwam. Zoveel zelfs dat men het publiek om sommige plaatsen niet in goede banen kon leiden. Dat in combinatie met een vijf-sterren deelnemersveld zorgde ervoor dat de laatste rally van het BK een toch wel een grandioos feest werd. 

Vooraf een winnaar aanduiden was moeilijker als de winnende cijfercombinatie van de Lotto voorspellen. Met de Noor Petter Solberg en Kris Meeke aan de start hadden we twee WK-vedetten aan de start. Vooral van Petter werd veel verwacht omdat hij kon beschikken over een Citroën C4 WRC, de meest performante 2-liter WRC die ooit gemaakt is.

Het was dan ook geen wonder dat 'Mister Hollywood', in combinatie met zijn pakken ervaring, na 10 proeven het commando in handen kon nemen en een kleine voorsprong kon uitbouwen op Kris Princen, die volgde op 13". Xavier Bouche, die zijn Ford Focus WRC al goed onder de knie had, volgde op 22". Maar toen sloeg het noodlot toe voor de Noor. Na de vervanging van de versnellingsbak op het einde van de eerste ronde, moesten de mecaniciens van DMax een aandrijfas vervangen op de wagen van Solberg, die met 6 minuten vertraging inklokte op het podium. Meteen na het podium moest Solberg de wagen opnieuw aan de kant zetten, deze keer door een kapotte turboleiding en een beginnend brandje. Game over dus... Daardoor kreeg Kris Princen de leiding in handen met zijn bloedmooie Subaru Impreza WRC S12B en hij zou de eerste dag afsluiten als leider.

Maar groot was zijn voorsprong niet want Kris Meeke kwam op stoom en liet al zijn duivels los. Hij reed dan ook drie snelste tijden achter elkaar waardoor hij zijn achterstand kon verkleinen tot 6,8". Freddy Loix, slachtoffer van een lekke band, volgde op 18". Toch was de eerste dag een slachtveld. Zo moesten eerder al Yves Matton (Citroën Xsara WRC - koppeling), Cédric Cherain (Ford Fiesta R5 - sortie), Xavier Bouche (Ford Focus WRC - wiel afgebroken), Chris Van Woensel (Subaru Impreza WRC S5 - stuurbekrachtiging met brand), Alexandre Busin (Skoda Fabia WRC - brand), Bertrand Grooten (Citroën DS3 WRC - sortie) en Olivier Collard (Lancer EVOX - versnellingsbak) al vroeg opgeven.

Pieter Tsjoen (Peugeot 208 T16 R5) reed eindelijk probleemloos en kon zijn eerste dag afsluiten op een mooie vierde stek, al bedroeg zijn achterstand wel al meer dan 1' 50". Eric Cunin sloot de top-vijf af met zijn Skoda Fabia WRC en nog verrassender was de zesde plek van Ludovic Sougnez met een Mitsubishi Lancer EVO9 R4.

De tweede wedstrijddag beloofde weer een spannende strijd te worden want de buit was nog niet binnen voor Princen. Kris kon dus niet op zijn lauweren gaan rusten en zette dan ook de aanval in. Kris Meeke, de officiële piloot voor Citroën Sport, rook immers zijn kans...

"Van bij aanvang moest ik voluit gaan, want ik wist dat Kris Meeke me geen moment rust zou gunnen. Maar ik wist ook dat de wegen er bijzonder verraderlijk bij lagen met afwisselend droge en vochtige stukken."

Naarmate de kilometers vorderden kon de rijder van de Subaru Impreza WRC S12B een gat slaan en hij eindigde sterk met de tweede passage op de lange proef van Goesnes-Marchin-Vierset. "Ik sloeg hard toe in die proef van 21 km. Het was de beste manier om volop geconcentreerd te blijven, want als je teveel op veilig wil rijden dan kan je hier al snel een vijftiental seconden verliezen... Uiteindelijk kwam het allemaal goed en ik ben zeer gelukkig met deze vijfde overwinning in het Belgische kampioenschap 2014. Het is ook mijn tweede overwinning in de Condroz. Ik won al eens in 2005 na een zeer spannend gevecht met Larry Cols."

Aan de finish bedroeg het verschil tussen de piloot uit de fruitstreek en Kris Meeke 38''7. De Engelsman hield dus tot het bittere einde de druk op de ketel en lukte perfect in zijn opdracht: het potentieel aantonen van de Citroën DS3 R5. 

De derde plaats was voor de dubbele kampioen van België, Freddy Loix, die weeral foutloos aan het stuur van de Skoda Fabia Super 2000 was. Tijdens de twee lussen op zondag nam "Fast Freddy" geen onnodige risico's meer. "Ik betaal cash voor die lekke band die we in het begin van de wedstrijd opliepen en ik kan de beide leiders niet meer bijhalen. Dan verkies ik om de bronzen medaille veilig te stellen en deze fantastische Fabia intact aan de finish te brengen. Ik zal hem nog gebruiken in het begin van volgend seizoen."

Ook Eric Cunin bleef foutloos op de tweede dag met zijn Skoda Fabia WRC en liet zo een schitterend resultaat noteren met een vierde plaats. Pieter Tsjoen had eindelijk het geluk aan zijn zijde en kon zijn wedstrijd afsluiten op een vijfde stek. "De wagen gedroeg zich goed en ik kon steeds beter het potentieel benutten. Maar ik kon me niet mengen in de strijd voor een top-3. Die zaten een niveau hoger. En op het einde van de wedstrijd wilde ik niet alles op het spel zetten om Eric Cunin bij te halen, met het gevaar dat ik alles zou kwijtspelen."

Verder zagen we David Bonjean (Citroën Xsara WRC) op een zesde plaats eindigen met in zijn zog Xavier Baugnet (Ford Fiesta R5) die zijn taak perfect vervulde. Ook Jean-Pierre Vandewauwer liet weeral zien dat hij van alle markten thuis is en parkeerde de monsterlijke Porsche 997 GT3 van BMA op een mooie achtste plaats. Davy Vanneste die zijn Ford Fiesta R5 kwam ontdekken in Hoei deed het net nog beter als Neil Simpson die met zijn Skoda Fabia S2000 de top-10 mocht afsluiten.

Matthias Boon onderstreepte nogmaals zijn talent door de standaardklasse (RC2) te winnen met een Subaru WRX STi uit eigen atelier. Hij werd 11de algemeen.

Dat de Condroz Rally een hele uitdaging is voor mens en machine werd nogmaals bewezen door de lange opgavelijst van meer dan 40 teams...

Bekijk hier het volledige eindklassment.

 

Rally, een feest...

Deze slogan werd afgelopen weekend (helaas) wel erg letterlijk genomen... Al vele jaren ben ik een trouwe bezoeker van rally's maar iedere wedstrijd opnieuw komt bij mij dezelfde vraag naar boven: waarom moet er bij sommige toeschouwers zoveel alcohol vloeien? Hebben die een droge lever? Zijn die geboren met een bak bier aan hun handen of hebben die personen echt Jupiler nodig om zich te kunnen amuseren? Zelf weet ik het antwoord niet op deze vraag maar hoe men het draait of keert: alcohol en rallysport gaan gewoonweg NIET samen. Rally is een sport en geen 'fête locale' of 'kermesse'.

Groep B...

Dat waren zonder twijfel dé gouden jaren van de rallysport maar daar kwam snel een einde aan toen het té gevaarlijk werd. En dan spreken we niet alleen over de wagens die onbestuurbare raketten waren geworden. Ook voor toeschouwers werd het té gevaarlijk door het ontbreken van veiligheidsvoorschriften. Alles kon en mocht in 'the eighties' maar enkele grote drama's lagen op de loer...

Gelukkig liggen die gekke tijden in een zekere zin achter ons en werd er ondertussen hard gesleuteld aan de veiligheid op alle vlakken. Maar afgelopen weekend kreeg ik toch een déjà-vu aan het gr.B tijdperk... Blijkbaar snappen sommigen het nog steeds niet dat rally toch wel bepaalde gevaren inhoudt. Zelfs de beste piloten maken weleens fouten. Een technisch probleem, een stuurfout of een té optimistische passage kunnen leiden tot een sortie met grote gevolgen. 

Ik hoop dat die "rallyliefhebbers", zonder iemand met de vinger te wijzen, in de toekomst echt nadenken over hun gedrag want zulke individuen kunnen we missen als de pest...

Deze keer is het goed afgelopen, volgende keer misschien niet...

Laatst aangepast op Zondag, 30 november 2014 00:00
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws