Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Maandag, 22 oktober 2018

logo rally online

Rally Online België

Perfecte oefengalop voor Ieper van Rhys Yates na winst in Wervik

Geschreven door  Jun 10, 2018

De 44e editie van de Motul Rally van Wervik heeft alle verwachtingen ingelost. Een overbevolkte startlijst, heel wat toeschouwers op de been, een spannende strijd op verschillende vlakken en gelukkig weinig grote vertragingen, maar ook een verrassing van formaat als we naar de winnaar kijken. Wie had immers vooraf gedacht dat een Brit onze landgenoten zou verslaan op eigen terrein? De Brit Rhys Yates deed het voortreffelijk in zijn Skoda Fabia R5 en zette zo dankzij zijn zuivere rijstijl, een perfecte oefengalop in naar aanloop van de Renties Ypres Rally. Guillaume de Mevius hield stand met een jagende Davy Vanneste achter zich. Beide heren mochten mee op het podium.

Yates, vorig jaar al in Ieper present met een Fiesta R5, was enigsinds verrast toen hij de snelste tijd op de tabellen zette van de eerste proef in Geluwe. Alle ogen waren immers gericht op Kevin Demaerschalk die niet met een nieuwe C3 R5 aan de start kwam, maar met de DS3 WRC van J-Motorsport. Een C3 was helaas nog niet beschikbaar. Demaerschalk zette wel de scratch op de tabellen in Kruiseke, maar na de eerste ronde van drie proeven was de kans op een mooie eindplaats volledig verkeken. Demaerschalk en co Vanneste reden immers een ronde te weinig op de proef van Wervik en kregen zo drie minuten straftijd aan hun broek. Het duo werkte de wedstrijd verder af om wedstrijdkilometers in de benen te hebben voor Ieper, maar strandde uiteindelijk, met nog heel wat snelste tijden op hun naam, op de 16e plaats.

Uiteindelijk kon Yates zijn voorsprong behouden en zelfs beetje bij beetje uitdiepen. Aan de finish hield hij uiteindeiljk 41 seconden voorsprong over op Guillaume de Mevius die het vertrouwen lijkt terug gevonden te hebben na zijn overwinning in de ORC. Davy Vanneste nam voor de tweede maal het stuur in handen van de SXM-Skoda Fabia R5 en legde constant het vuur aan de schenen van de Mevius. Hij werd derde op amper 4 seconden van de gele Peugeot 208 T16 R5. Sebastien Bédoret reed opnieuw een verstandigde wedstrijd die hij beloond zag met de vierde plaats. 

 

Demaerschalk was niet de enige toppers die in de problemen raakte. Andy Lefevere mengde zich vanaf het begin voorin tussen het R5-geweld, maar na enkele mechanische problemen moest hij zich tevreden stellen met de vijfde eindplaats in zijn Lancer Evo 10. Voor Fredericq Delplace was het ook snel afgelopen toen een cardan het begaf op zijn Porsche, al reed hij wel enkele snelle tijden toen alles nog goed werkte. Een Porsche-duel met Gunther Monnens kwam er dus ook niet, want ook hij moest opgeven met mechanische problemen. 

Op plaats zes eindigde PJM Cracco met zijn Ford Fiesta R5. Hij wipte in de slotproef nog over de Brit David Bogie, die vorig jaar nog zwaar van de baan ging tijdens KP 2 in Ieper. Dit jaar komt hij daar dus met een pak meer terreinkennis aan de start. Cracco vocht in de beginfase een duel uit met teamgenoot Achiel Boxoen, maar die moest de rol lossen en werd uiteindelijk negende. Hij probeerde heel wat afstelling uit op zijn Ford en probeerde ondermeer de versnellingsbak met korte en lange verhoudingen uit. Tussen Bogie en Boxoen eindigde Robin Maes in zijn Fabia R5. Hij werd genavigeerd door BRC-kampioen Vincent Verschueren, al nam deze wel zelf het stuur in handen tijdens de eerste drie proeven. De top 10 werd afgerond door Bruno Parmentier zijn Ford. Net daarachter vonden we Steven Dolfen die wellicht heel wat moed en vertrouwen heeft geput uit een probleemloze wedstrijd met de DS3 R5, na al de pech dat hij in voorgaande wedstrijden kendde. De Britten Harper (Mini WRC), Groundwater en Sisson (beide Lancer Evo 10 volgden achter de streekrijder. Dennis Degroote maakte de top 15 rond. 

In Historic stond wederom geen maat op Paul Lietaer. Met zijn Opel Manta overklaste 'de Snor' in zijn categorie en hield hij Didier Vanwijnsberghe op ruime afstand. De heropbouw van diens Toyota Celica 4WD heeft zijn vruchten af geworpen want de wagen lijkt heel wat beter te 'marcheren' dan voorgaande wedstrijden. Geen geluk was er voor Chris Debyser die hard van de baan ging met zijn TransEurope met heel wat schade tot gevolg. Gelukkig kwam de bemanning er goed vanaf. 

Uitslagen

Bekijk onsfotoalbum!

Laatst aangepast op Zondag, 10 juni 2018 09:34
Karel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Laatste Nieuws