Print deze pagina

Een vol huis voor de editie 2022 van de Ardeca Ypres Rally

Geschreven door  Aug 01, 2022

88 inschrijvingen zorgen voor een prachtige affiche 

Binnen drie weken wordt de 9de manche van het FIA World Rally Championship verreden in België. De Ardeca Ypres Rally Belgium presenteert een schitterende affiche. In totaal schreven 88 teams zich in voor de WRC-manche. Samen met de 30 teams die ingeschreven zijn in de nationale nevenwedstrijd (inschrijvingen open tot 3 augustus), levert het een totaal deelnemersveld op van 118 teams. Dat betekent toch een 20-tal deelnemers meer dan vorig jaar en in het WRC de tweede grootste opkomst van het seizoen.

Niet alleen kwantitatief scoort de Ardeca Ypres Rally Belgium erg goed. Ook kwalitatief is het een inschrijvingslijst die het beste te bieden heeft wat de rallywereld te bieden heeft. Natuurlijk komen de fabrieksteams van het FIA World Rally Championship met hun topformaties aan de start. Zo rekent Toyota Gazoo Racing World Rally Team op Kalle Rovanperä, met vijf overwinningen de autoritaire leider in het Wereldkampioenschap, Elfyn Evans, Takamoto Katsuta en Esapekka Lappi. Hyundai Shell Mobis World Rally Team rekent op Thierry Neuville, de winnaar van vorig jaar, Ott Tänak en Oliver Solberg. Bij M-Sport World Rally Team worden de Puma's Rally1 bemand door Craig Breen, zeker ook een kanshebber op de zege, Gus Greensmith en Adrien Fourmaux. Dat betekent dat er 10 hybride Rally1's aan de start komen.

Achter de absolute topwagens, volgen nog 37 RC2's, wagens van het type R5/Rally2, de topwagens in het Belgian Rally Championship en WRC2. De internationale top is van de partij met onder andere Andreas Mikkelsen (Skoda), Nikolay Gryazin (Skoda), Jari Huttunen (Ford), Marco Bulacia (Skoda), Yohan Rossel (Citroën) en natuurlijk Stéphane Lefebvre (Citroën), de leider in het Belgisch kampioenschap. Zij nemen het op tegen de Belgische kleppers zoals Grégoire Munster (Hyundai), Gino Bux (Skoda), Vincent Verschueren (Volkswagen), Pieter-Jan Michiel Cracco (Hyundai), Niels Reynvoet (Skoda), Davy Vanneste (Citroën) en... Freddy Loix (Skoda), nog altijd de absolute recordhouder van Ieper met 11 overwinningen. En dan zijn we verre van volledig, want ook Bernd Casier (Ford), Sébastien Bedoret (Skoda) en... Jos Verstappen (Citroën) zijn van de partij.

Voeg daar nog een indrukwekkend lijstje GT's en BMW's aan toe, samen met een aantal snelle voortrekkers bestuurd door getalenteerde jongeren, en je krijgt een sublieme affiche. Rallyfans kijken al reikhalzend uit naar de Ardeca Ypres Rally Belgium 2022 die van 18 tot 21 augustus verreden wordt. Zorg dat je tijdig je tickets (All Stages 99 euro) bestelt op www.ypresrally.com.

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be